ЗМІНА БІОХІМІЧНИХ І МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЗАМОРОЖЕНОЇ РИБИ ЗА НАЯВНОСТІ ЗАЛИШКОВИХ КІЛЬКОСТЕЙ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИХ ПРЕПАРАТІВ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2019.v.i3.10563Ключові слова:
залишкові кількості, антибактеріальні препарати, заморожена риба, біохімічні й мікробіологічні показникиАнотація
Вступ. Значне і необмежене застосування антибактеріальних препаратів в аквакультурі призводить до накопичення їх у водному середовищі, тканинах риби і, відповідно, рибних продуктах. Тому питання контролю замороженої риби, яка потрапляє в Україну, за біохімічними, мікробіологічними і токсикологічними показниками є постійно актуальним.
Мета дослідження – визначити залишкові кількості антибактеріальних субстанцій і антибіотиків у замороженій рибі, імпортованій в Україну, та дослідити їх вплив на біохімічні й мікробіологічні показники риби.
Методи дослідження. Залишкові кількості антибактеріальних субстанцій визначали методом рідинної хроматографії на рідинному хроматографі з подвійним масспектрометричним детектором WATERSLC-MS-MSACQUITYTQP (LC-MS/MS). У роботі використовували сертифіковані субстанції антибіотиків. Біохімічні показники замороженої риби визначали загальновизнаними методами.
Результати й обговорення. Встановлено наявність у досліджених пробах риби антибіотиків і антибактеріальних субстанцій, визначення яких не передбачено Регламентом ЄС № 37/2010. Також виявлено перевищення максимально допустимої кількості в м’ясі замороженої риби для таких антибіотиків, як тетрациклін та спектиноміцин. Незважаючи на відповідність мікробіологічним нормативам замороженої риби, в якій виявлено залишки антибактеріальних субстанцій і антибіотиків, за біохімічними показниками не всі зразки відповідали ознакам свіжої доброякісної риби. Тому, враховуючи вищенаведені результати досліджень, вважаємо за необхідне передбачити у Плані державного моніторингу залишкових кількостей ветеринарних препаратів, забруднювачів та токсикантів у продуктах тваринного походження дослідження з визначення залишкових кількостей антибактеріальних субстанцій і антибіотиків для підвищення безпечності риби, імпортованої в Україну.
Висновки. Встановлено наявність у замороженій рибі залишкових кількостей антибіотиків гентаміцину, дифлоксацину і пароміцину, які досягали максимально допустимої кількості для даних антибіотиків – 100 мкг/кг. Залишків антибіотиків пеніцилінового ряду (пеніциліну V, амоксициліну), які виявили в рибі, було у 2 рази менше максимально допустимої кількості – 50 мкг/кг. Перевищення максимально допустимої кількості залишків антибіотиків у замороженій рибі виявлено для тетрацикліну – (112,5±7,2) мкг/кг при межі 100 мкг/кг та спектиноміцину – (342,1±21,5) мкг/кг при допустимій межі 300 мкг/кг.
Посилання
Grynevych, N., Sliusarenko, A., Dyman, T., Sliusarenko, S., Gutyj, B., Kukhtyn, M., Hunchak, V., & Kushnir V. (2018). Etiology and histopathological alterations in some body organs of juvenile rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) at nitrite poisoning. Ukrainian Journal of Ecology, 8 (1), 402-408. doi: 10.15421/2018_228 DOI: https://doi.org/10.15421/2018_228
Kovalenko, V. L., Kovalenko, P. L., Ponomarenko, G.V., Kukhtyn, M.D., Midyk, S.V., Horiuk, Yu.V., & Garkavenko, V.M. (2018). Changes in lipid composition of Escherichia coli and Staphylococcus areus cells under the influence of disinfectants Barez, Biochlor and Geocide. Ukrainian Journal of Ecology, 8 (1), 402-408. doi: 10.15421/2018_248 DOI: https://doi.org/10.15421/2018_248
Akinbowale, O.L., Peng, H., & Barton, M.D. (2007). Antimicrobial resistance in bacteria isolated from aquaculture sources in Australia. Journal of Applied Microbiology,100 (5), 1103-1113. doi: 10.1111/j.1365-2672.2006. 02812.x
Samanidou, Victoria F., & Evaggelopoulou, Evaggelia N. (2007). Analytical strategies to determine antibiotic residues in fish. Journal of Separation Science, 30 (16), 245-252. doi.org/10.1002/jssc.200700252 DOI: https://doi.org/10.1002/jssc.200700252
Bayer, E. V., Novozhitskaya, Yu. N., Shevchenko, L. V., & Mykhalska, V. M. (2017). Monitoring of residues of veterinary preparations in food products. Ukrainian Journal of Ecology, 7 (3), 251-257. doi: 10.15421/2017_76 DOI: https://doi.org/10.15421/2017_76
Rico, A., Satapornvanit, K., Haque, M.M., Min, J., Nguyen, P.T., Telfer, T.C., & Van den Brink, P.J. (2012). Use of chemicals and biological products in Asian aquaculture and their potential environmental risks: a critical review. Rev. Aquacult., 4 (2), 75-93. doi.org/10.1111/j. 1753-5131.2012.01062.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1753-5131.2012.01062.x
Zhang, R.J., Tang, J.H., Zheng, Li. J., Liu, Q., & Chen, D. (2013). Antibiotics in the offshore waters of the Bohai Sea and the Yellow Sea in China: occurrence, distribution and ecological risks. Environ. Pollut, 174, 71-77. doi:10.1016/j.envpol.2012.11.008 DOI: https://doi.org/10.1016/j.envpol.2012.11.008
Topic Popovic, N., Benussi Skukan, A., Dzidara, P., Coz-Rakovac, R., Strunjak-Perovic, I., Kozacinski, L., Jadan, M., & Brlek-Gorski, D. (2010). Microbiological quality of marketed fresh and frozen seafood caught off the Adriatic coast of Croatia. Veterinarni Medicina, 55 (5), 233-241. DOI: https://doi.org/10.17221/2997-VETMED
Chen, H. (2014). Antibiotics in typical marine aquaculture farms surrounding Hailing Island, South China: Occurrence, bioaccumulation and human dietary exposure. Mar. Pollut. Bull., 3, 277-282. doi.org/10.1016/j.marpolbul.2014.10.053
Malimon, Z.V., Kukhtyn, M.D., Grynevych, N.E., & Azyrkina, I.M. (2018). Veterinary and sanitary evaluation of frozen fish imported into Ukraine for presence of antibacterial substances residues. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 20 (88), 36-41. doi: 10.15421/nvlvet8806