Детоксикуючий ефект яблучного пектину за умов експериментальної гострої алкогольної інтоксикації
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i2.9133Ключові слова:
яблучний пектин, гостра алкогольна інтоксикація, газорідинна хроматографія, експеримент.Анотація
Вступ. За класифікацією АТС, пектин належить до групи А07ВС – інші кишкові адсорбенти, має властивості пребіотика.
Мета дослідження – визначити вплив пектину на рН шлункового соку за присутності алкоголю та рівень абсорбції етанолу при застосуванні яблучного пектину і референс-препаратів методом газорідинної
хроматографії.
Методи дослідження. Проводили досліди in vitro: вимірювали рН, використовуючи 0,1 н розчин HCl та суміші пектину і референтних препаратів з водою та алкоголем. Гостру алкогольну інтоксикацію моделювали на 35 білих безпородних щурах чоловічої статі масою 180–200 г шляхом введення 40 % розчину етанолу в шлунок за допомогою зонда з розрахунку 2 мл/100 г маси тіла протягом 3 діб. Яблучний пектин і препарати порівняння – вугілля активоване та діоксид кремнію – застосовували через 30 хв після введення етанолу в кількості 0,2, 0,25 та 0,05 г/100 г маси тіла відповідно.
Результати й обговорення. Суміш пектину з водою, 0,1 н розчином HCl при додаванні 40 % алкоголю in vitro знижувала рН до 2,17, при аналогічному змішуванні з активованим вугіллям рН=4,2, а при застосуванні діоксиду кремнію рН=4,4. Визначення вмісту алкоголю в крові методом газорідинної хроматографії показало істотне зменшення концентрації етанолу у тварин усіх груп, які отримували лікування: при використанні пектину – (0,07±0,03) ‰, активованого вугілля – (0,43±0,18) ‰, діоксиду кремнію – (0,34±0,12) ‰. Кількість тварин, у крові яких алкоголю не виявлено, теж відрізнялась у групах: при застосуванні пектину – 67 %, активованого вугілля – 33 %, діоксиду кремнію – 50 %.
Висновки. Досліди in vitro показали, що пектин нейтралізує реакцію етанолу майже вдвічі активніше, ніж референтні препарати, що, ймовірно, зменшує концентрацію, абсорбцію і наступний токсичний вплив етанолу. При використанні яблучного пектину та референтних препаратів методом газової хроматографії визначено суттєве зниження вмісту алкоголю в крові піддослідних тварин порівняно з нелікованими (р<0,05). Збільшення кількості тварин з гострою алкогольною інтоксикацією, у крові яких алкоголь був відсутній, відмічено в усіх дослідних групах, що вказує на ефективність використаних засобів і можливість застосування пектину як детоксиканта.
Посилання
Mohnen, D. (2008). Pectin structure and biosynthesis. Current Opinion in Plant Biology, 11, 266-277. Retrieved from: www.sciencedirect.com
Leclere, L., Van Cutsem, P., & Michiels, C. (2013). Anti-cancer activities of pH- or heat-modified pectin. Front. Pharmacol. – Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih. gov/pubmed/24115933
Caffall, K.H., & Mohnen, D. (2009). The structure, function, and hiosynthesis of plant cell wall pectic polysaccharides. Carbohydrate Research. Retrieved from: http://plantometrics.com/files/biblio_attachments/Caffall, K (2009) Pectin-review.pdf.
(2004). Reducing the 137Cs-load in the organism of “Chernobyl” children with apple pectin. Swiss Med. Wkly., 134, 24-27.
Olano-Martin, E., Rimbach, G.H., & Gibson, G.R. (2003). Pectin and pectic-oligosaccharides induce apoptosis in in vitro human colonic adenocarcinoma cells. Anticancer Res., 23, 341-346.
ATC – Classifier. State Form of Medicines. – Retrieved from: http://preparaty.org/atc
Drugs.com. https://www.drugs.com/npp/pectin. html
Stefanov, O.V. (Ed.). (2001). Doklinichni doslidzhennia likarskykh zasobiv: metod. rek. [Preclinical research of drugs: guidelines]. Kyiv: VD “Avitsenna” [in Ukrainian].
Buhrov, O.D., & Martyniuk, I.M. Dynamika pokaznykiv pH u dystyliovanii, bidystyliovanii i apirohennii void v protsesi zberihannia [Dynamics of pH indices in distilled, bidystilled and apyrogenic water during storage]. – Retrieved from: http://stattionline.org.ua/agro/109/20603-dinamika-pokaznikiv-ph-u-distilovanij-bidistilovanij-iapirogennij- vodi-v-procesi-zberigannya.html.
Shlunkovyi sik [Gastric acid]. – Retrieved from: https://en.wikipedia.org/wiki/Gastric_acid. 11. Kontsentratsiia – etylovyi spyrt [Concentration – ethyl alcohol]. – Retrieved from: http://techtrend.com.ua/ index.php? newsid=26002757. Accessed April 5, 2015.
Shcherbyna, O.M., Bedzai, A.O., & Mykhalichko, B.M. (2012). Identyfikatsiia nebezpek, poviazanykh z otruienniam ludskoho orhanizmu alkoholem ta yoho surohatamy metodamy khromatohrafii [Identification of the hazards associated with the poisoning of the human body by alcohol and its surrogates by chromatography methods]. Visnyk of LDU BZhD – Bulletin of Lviv State University of Life Safety, 6, 168-175 [in Ukrainian].
Trofimchuk, H.Ye., Tishchenko, H.M., & Synitska, T.V. (2009). Osoblyvosti laboratornykh metodiv diahnostyky intoksykatsii psykhoaktyvnymy uechovynamy [Features of laboratory methods for the diagnosis of ntoxication with psychoactive substances]. Arkhiv psykhiatrii – Archive of Psychiatry, 3 (58), 66-71 [in Ukrainian].
Poiasniuvalna zapyska do proektu Zakonu Ukrainy “Pro vnesennia zmin do deiakykh zakonodavchykh aktiv Ukrainy shchodo vstanovlennia kryminalnoi vidpovidalnosti za ekspluatatsiiu transportnykh zasobiv u stani alkoholnoho, narkotychnoho ta inshoho spianinnia [Explanatory note to the draft Law of Ukraine "On amendments to certain legislative acts of Ukraine regarding the establishment of criminal liability for the operation of vehicles in the state of alcohol, narcotic and other intoxication"]. – Retrieved from: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/ link1/gg2xw00a.html. Accessed April 5, 2017.