СТАН АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ТА ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ В ОРГАНІЗМІ БІЛИХ ЩУРІВ ПІД ДІЄЮ КАДМІЮ ХЛОРИДУ НА ТЛІ СПОЖИВАННЯ ПИТНОЇ ВОДИ З РІЗНОЮ КОНЦЕНТРАЦІЄЮ ІОНІВ НАТРІЮ

Автор(и)

  • Н. В. Флекей ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
  • М. В. Данчишин ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
  • О. Є. Копач ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
  • О. М. Смачило ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
  • П. П. Флекей ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i3.14927

Ключові слова:

контамінація довкілля, питна вода, важкі метали, натрію хлорид, кадмію хлорид, щури, антиоксидантна система, пероксидне окиснення ліпідів

Анотація

Вступ. Однією з найбільших проблем сьогодення є зміни хімічного складу природних і питних вод. Зі споживанням води, забрудненої сполуками натрію та важкими металами, зокрема кадмієм, пов’язують розвиток тяжких інтоксикацій серед населення. Відомо, що під впливом різних несприятливих чинників у живому організмі різко посилюються оксидативні процеси, інтенсивність яких може знизити лише сис­тема антиоксидантного захисту.

Мета дослідження – дослідити активність пероксидного окиснення ліпідів та антиоксидантних ензимів в організмі білих щурів під дією кадмію хлориду на тлі споживання питної води з різною концентрацією іонів натрію.

Методи дослідження. Дослідження проведено на 30 білих безпородних щурах, поділених на чотири дослідні групи (n=6) і контрольну (n=6), яка споживала питну воду з міського водогону. Тварини 1-ї і 3-ї груп отримували воду, що містила натрію хлорид у концентрації 20,0 мг/дм3, 2-ї та 4-ї – 200,0 мг/дм3. Через 30 днів від початку експерименту щурам 3-ї і 4-ї груп внутрішньошлунково було введено кадмію хлорид у д??? 1/20 ??? ??озі 1/20 від ЛД50. Визначали показники пероксидного окиснення ліпідів та активність окремих антиоксидантних ензимів у сироватці крові тварин.

Результати й обговорення. Достовірне підвищення активності антиоксидантних ензимів та зниження оксидантних відмічено в організмі білих щурів лише при споживанні ними питної води, що містила іони натрію в концентрації 200,0 мг/дм3. Проте внутрішньошлункове введення кадмію хлориду на тлі споживання тваринами води з іонами натрію в концентрації як 20,0, так і 200,0 мг/дм3 сприяло подальшому зростанню активності супероксиддисмутази в 1,45 та 2 рази (р<0,05), каталази – у 2,6 (р<0,05) і 6,8 раза (р<0,05), вмісту церулоплазміну – на 61,8 % (р<0,05) та 82,8 % (р<0,05) відповідно і зменшенню вмісту дієнових кон’югатів та ТБК-активних продуктів пероксидного окиснення ліпідів.

Висновки. Внутрішньошлункове введення кадмію хлориду на тлі споживання білими щурами води з іонами натрію в концентрації 20,0 і 200,0 мг/дм3 викликає зростання активності ензимів системи антиоксидантного захисту на фоні зниження рівня показників пероксидного окиснення ліпідів. Інтенсивність негативного впливу кадмію залежить від концентрації натрію в питній воді. За умови тривалого споживання такої питної води можна очікувати, що встановлені зміни призведуть до розвитку інших патологічних процесів в організмі споживачів.

Посилання

Lamas, G.A., Ujueta, F., & Navas-Acien, A. (2021). Lead and cadmium as cardiovascular risk factors: the burden of proof has been met. Journal of the American Heart Association, 10(10), e018692.

Himeno, S., & Aoshima, K. (Eds.). (2019). Cadmium toxicity: new aspects in human disease, rice contamination, and cytotoxicity. Springer. DOI: 10.1007/978-981-13-3630-0.

Ohta, H., & Ohba, K. (2020). Involvement of metal transporters in the intestinal uptake of cadmium. The Journal of Toxicological Sciences, 45(9), 539-548. DOI: 10.2131/jts.45.539.

Arega, T. (2020). Sodium and potassium analysis of drinking water quality assessment and its health effects in Ethiopia: A retrospective study. J Oral Health Dent, 4(1), 261-266.

Satarug, S., Gobe, G.C., Vesey, D.A., & Phelps, K.R. (2020). Cadmium and lead exposure, nephrotoxicity, and mortality. Toxics, 8(4), 86. DOI: 10.3390/toxics 8040086.

Genchi, G., Sinicropi, M.S., Lauria, G., Carocci, A., & Catalano, A. (2020). The effects of cadmium toxi­city. International journal of environmental research and public health, 17(11), 3782. DOI: 10.3390/ijerph17113782

Bytsiura, L.O., & Kapusta, T.Ya. (2021). Study of the Ternopil Reservoir. Monitoring the presence of metals in water and bottom sediments. Materials reporting scientific conference of teachers, graduate students, mas­ter’s students, students of the Department of Geoeco­logy and Teaching Methods of Environmental Disciplines and the National Research Institute “Modeling of Ecolo­gical and Geographical Systems”. Ternopil: Editorial and Publishing Department of TNPU, 64-67. [in Ukrainian].

Valgimigli, L. (2023). Lipid Peroxidation and Anti­oxidant Protection. Biomolecules 2023, 13, 1291. DOI: 10.3390/biom13091291

Vlizlо, V.V. (Ed.). (2012). Laboratory methods of research in biology, animal husbandry and veterinary medicine: a guide. Lviv: Spolom. 764 р. [in Ukrainian].

Moskalenko, V.M., Gulchii, O.P., & Golubchi­kov, M.V. (2009). Biostatistics. Kyiv: Knyha plius [in Ukrainian].

Marriutti, L.R.B., & Bragagnolo, N. (2017). In­fluence of salt on lipid oxidation in meat and seafood products: a review, Food Res. Int. 94, 90–100. DOI: 10.1016/j.foodres.2017.02.003.

Nefyodova, O.O., Shevchenko, O.S., Halpe­rin, O.I., Shevchenko, I.V., Bashta, I.G., & Baklunov, V.V. (2021). Evaluation of the effect of cadmium on the de­velopment of bone and cartilage pathology and the role of succinates in the correction of Cd-induced cytotoxicity. Herald of problems of biology and medicine. Issue 2 (160), 34-39 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-23

Як цитувати

Флекей, Н. В., Данчишин, М. В., Копач, О. Є., Смачило, О. М., & Флекей, П. П. (2024). СТАН АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ТА ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ В ОРГАНІЗМІ БІЛИХ ЩУРІВ ПІД ДІЄЮ КАДМІЮ ХЛОРИДУ НА ТЛІ СПОЖИВАННЯ ПИТНОЇ ВОДИ З РІЗНОЮ КОНЦЕНТРАЦІЄЮ ІОНІВ НАТРІЮ. Медична та клінічна хімія, (3), 60–65. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i3.14927

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ