ДОСЛІДЖЕННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ТРАВИ ПЕРЕСТРІЧУ ГАЙОВОГО (MELAMPYRUM NEMOROSUM L.)
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i2.14778Ключові слова:
Melampyrum nemorosum, трава, місце заготівлі, період вегетації, жирні кислоти, газова хроматографіяАнотація
Вступ. Лікарські засоби рослинного походження останнім часом усе частіше застосовують при лікуванні та профілактиці багатьох хвороб. Згідно з літературними джерелами, важливу роль для життєдіяльності організму відведено ненасиченим жирним кислотам, адже саме вони знижують рівень ліпопротеїнів та холестерину в крові, що сприяє зменшенню кількості атеросклеротичних бляшок і гальмує розвиток атеросклерозу. Ненасичені жирні кислоти входять до складу фосфоліпідів, ліпопротеїнів клітинних мембран; беруть участь в обміні речовин, а також є структурною складовою сполучних тканин і нервових волокон. Одним із представників флори України, що містить жирні кислоти, потрібно виділити перестріч гайовий (Melampyrum nemorosum L.), який належить до родини ранникові (Scrophulariaceae), підкласу Lamiideae.
Мета дослідження – вивчити якісний склад та кількісний вміст жирних кислот у траві перестрічу гайового (M. nemorosum) траві залежно від місця зростання і періоду заготівлі.
Методи дослідження. Об’єкт дослідження – зразки трави перестрічу гайового, заготовлені в околицях с. Микитинці Косівського району Івано-Франківської області в різні фази вегетації у 2022 і 2023 рр.; околицях с. Вікторів Галицького району Івано-Франківської області у 2022 р.; околицях с. Спас Коломийського району Івано-Франківської області у 2022 р.; околицях с. Городець Сарненського району Рівненської області у 2022 р.; околицях с. Торунь Хустського району Закарпатської області у 2022 р. Якісний склад та кількісний вміст жирних кислот у досліджуваних зразках сировини досліджували методом газової хроматографії за методикою ДСТУ 2575-94. Метод полягає у перетворенні тригліцеридів жирних кислот на метилові естери жирних кислот з подальшим газохроматографічним аналізом. Для дослідження використовували газовий лабораторний хроматограф Купол-55 з полуменево-іонізаційним детектором та програмуванням температури, а також термостатом для температур, не нижчих 200 °С, і випарником для температур, не нижчих 300 °С. Дослідження проводили на газохроматографічній колонці з нержавіючої сталі. Як нерухому фазу використовували 10 % діетиленглікольсукцинат, як рухому – азот. Сорбентом був хроматон N-AW-DMCS 0,16–0,2 мм.
Результати й обговорення. У траві перестрічу гайового ідентифіковано від 6 до 8 жирних кислот залежно від періоду заготівлі та місця зростання. Кількісно переважали лінолева (28,26–60,44 %), пентадеканова (8,51–25,55 %), олеїнова (7,22–20,92 %), стеаринова (1,01–34,21 %) та ейкозенова (1,46–33,21 %) кислоти. Також було виявлено гексадеканову, міристинову і ліноленову кислоти, вміст яких становив до 11,26 %.
Висновки. У ході дослідження було встановлено якісний склад та кількісний вміст жирних кислот у траві перестрічу гайового. Загалом ідентифіковано до 8 жирних кислот, серед яких значно переважали лінолева, пентадеканова, олеїнова, стеаринова та ейкозенова.
Посилання
Tutin, T.G., Heywood, V.H., Burges, N.A., Moore, D.M., Valentine, D.H., Walters, S.M. ta Webb, D.A. (1972). Flora Europaea: Diapensiaceae to Myoporaceae. Cambridge: Cambridge university press, 253-256. Retrieved from https://books.google.com.ua/books?id=u8jDAoMGPd8C&printsec=frontcover&hl=uk#v=onepage&q&f=false
Zerova, D. (ed.). (1965). Vyznachnyk roslyn Ukrayiny [Identifier of plants of Ukraine]. Kyiv: Urozhai, 588-589, 604-605 [in Ukrainian].
Kotov, M. I. (ed.) (1960). Flora Ukrayins’koyi RSR. – Tom. 9 [Flora of the Ukrainian SSR. – Vol. 9]. Kyiv: Publishing House of the Academy of Sciences of the Ukrainian SSR, 405, 544-558 [in Ukrainian].
Grodzinsky, A. M. (1990). Likars’ki roslyny: Entsyklopedychnyy dovidnyk [Medicinal plants: Encyclopedic reference]. In Ukrayins’ka entsyklopediya imeni Bazhana [Ukrainian encyclopedia named after Bazhan]. Kyiv [in Ukrainian].
Suomi, J., Wiedmer, S.K., Jussila, M., Riekkola, M.L. (2001). Determination of iridoid glycosides by micellar electrokinetic capillary chromatography-mass spectrometry with use of the partial filling technique. Electrophoresis, 22(12), 2580-7. DOI: 10.1002/1522- 2683(200107)22:12<2580::aid-elps2580>3.0.co;2-7. pmid: 11519962.
Kornievskyi, Yu.I., Samborskyi, O.V., Panchenko, S.V., Karpun, E.O. (2020). Gas chromatographic study of the cross-breeding. “Theoretical and practical aspects of the study of medicinal plants” materials of the IV International Scientific and Practical Internet Conference 26, 137.
Fedosov, A.I., Kyslychenko, V.S., Novosel, O.M. (2018). Study of fatty acid composition of artichoke inflorescence by gas chromatography method. Phytotherapy. Magazine, 1, 31-35.
Shanaida, M., Kernychna, І., & Shanaida, Yu. (2017). Chromatographic analysis of organic acids, amino acids, and sugars in Ocimum americanum L. Acta Poloniae Pharmaceutica, Drug Research, 74(2), 729-732.
Upchurch, R. G. (2008). Fatty acid unsaturation, mobilization, and regulation in the response of plants to stress. Biotechnol. Lett, 30, 967–977.
Gasmi, A., Mujawdiya, P. K., Shanaida, M., Ongenae, A., Lysiuk, R., et al. (2020). Calanus oil in the treatment of obesity-related low-grade inflammation, insulin resistance, and atherosclerosis. Appl Microbiol Biotechnol, 104(3), 967-979.
Savych, A., & Mazur, O. (2021). Antioxidant activity in vitro of antidiabetic herbal mixtures. PharmacologyOnLine, 2, 17–24.
Shanaida, M., Pryshlyak, A., Shanaida, V. (2021). Gas chromatography mass spectrometric analysisof carboxylic acids in the herbs of two Dracocephalum L. species, РharmacologyОnLine (3), 15-20. Retrieved from http://pharmacologyonline.silae.it ISSN: 1827-8620
Smolyar, V.I. (2006). The concept of ideal fat nutrition. Problems of nutrition 4, 14-24.
Funari, S.S., Barceló, F., Escribá, P.V. (2003). Effects of oleic acid and its congeners, elaidic and stearic acids, on the structural properties of phosphatidylethanolamine membranes. J Lipid Res., 44(3), 567-75. DOI: 10.1194/jlr.M200356-JLR200. Epub 2002 Dec 16. PMID: 12562874.
Naghshi, S. (2021). Dietary intake and biomarkers of alpha linolenic acid and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. BMJ, 375 (2213), 1-19. DOI: 10.1136/bmj.n2213.
Hnatoyko, K.V., Hrytsyk, A.R. (2021). Study of the female composition of the St. John’s wort herb. Pharmaceutical Journal, 4, 19-23.
Lisova T.O., Trzetsynskyi S.D. (2022). Studies on the fatty acids of Camelia sativa (L.) Crantz. Pharmaceutical journal 1, 5-11.
Hrytsyk, A.R., Melnyk, M.V. (2014). Research of the amino acid and fatty acid composition of garden rue herb. Pharmaceutical Journal 4, 24-26.
Musienko, S.G., Kislychenko, S.V. (2012). Fatty acid composition of raw materials of noble laurel. Ukr. honey. Almanac 15 (6), 119-120.
Cacan, E., Kokten, K., & Kilic, O. (2018). Leaf fatty acid composition of some Lamiaceae taxa from Turkey. Progress in Nutrition, 20 (Suppl. 1), 231-236.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Медична та клінічна хімія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.