ВИВЧЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК У LAVANDULA ANGUSTIFOLIA L. ТА DENDRANTHEMA HORTORUM BAILEY, КУЛЬТИВОВАНИХ НА ТЕРИТОРІЇ ЗАХІДНОГО ПОДІЛЛЯ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i1.14607Ключові слова:
лаванда вузьколиста сорту Матільда, хризантема дрібноквіткова, поліфенольні сполуки, флавоноїди, спектрофотометріяАнотація
Вступ. Лаванда вузьколиста є ароматичною рослиною родини Lamiaceae. Походить із Середземноморського регіону, де її культивують у промислових масштабах. Лаванда проявляє седативну дію при нервовому перенапруженні, порушеннях сну, клімактеричному синдромі, мігренях. Її ефірну олію застосовують при шкірних захворюваннях (ерозіях на шкірі та слизових оболонках, трофічних виразках, акне, дерматитах). Хризантема проявляє гіпотензивну, протизапальну, болезаспокійливу, ранозагоювальну і седативну активність. Зовнішньо її ефірну олію використовують при абсцесах, фурункулах та пародонтозі.
Мета дослідження – визначити кількісний вміст суми флавоноїдів та суми поліфенолів у лаванди вузьколистої сорту Матільда і хризантеми дрібноквіткової квітках.
Методи дослідження. Матеріалом для досліджень були квітки культивованих на території Західного Поділля лаванди вузьколистої сорту Матільда і хризантеми дрібноквіткової, які заготовляли в період масового цвітіння рослин у 2023 р. Кількісний вміст суми поліфенолів та суми флавоноїдів визначали спектрофотометричним методом на спектрофотометрі LabAnalyt SP-V1000.
Результати й обговорення. Результати досліджень показали, що вміст суми поліфенолів у лаванди вузьколистої сорту Матільда і хризантеми дрібноквіткової квітках становив 1,06 та 1,22 %, вміст суми флавоноїдів – 2,06 і 4,27 % відповідно. Згідно з отриманими даними, кількісний вміст суми флавоноїдів у хризантеми дрібноквіткової квітках був у 2 рази більшим, ніж у лаванди вузьколистої квітках.
Висновки. Спектрофотометричним методом визначено кількісний вміст суми поліфенолів та суми флавоноїдів у лаванди вузьколистої сорту Матільда і хризантеми дрібноквіткової квітках. Результати проведених досліджень свідчать про те, що досліджувані види є перспективними для подальшого фармакогностичного і фармакологічного вивчення.
Посилання
Wink, M. (2015). Modes of Action of Herbal Medicines and Plant Secondary Metabolites. Medicines, 2, 251-286.
Awang, Dennis V.C. (2019). Tyler’s herbs of choice: the therapeutic use of phytomedicinals. CRC Press.
Van Wyk, B.-E., Wink, M. (2004). Medicinal Plants of the World. Timber Press.
Van Wyk, B.-E., Wink, M. (2015). Phytomedicines, Herbal drugs and Poisons. Kew Publishing.
Voitsekhivska, O.V., Sitar, O.V., Taran, N.Yu. (2015). Phenolic compounds: diversity, biological activity, application prospects. Bulletin of Kharkiv National Agrarian University. Series Biology, 1 (34), 104-119 [in Ukrainian].
Soheili, M., Salami, M. (2019). Lavandula angustifolia biological characteristics: An in vitro study. Journal of Cellular Physiology, 234 (15), 1-7.
Niksic, Haris (2017). Antiproliferative, antimicrobial, and antioxidant activity of Lavandula angustifolia Mill. essential oil. Journal of Health Sciences, 7(1), 35-43.
Garna, S.V., Vladimirova, I.M., Burda, N.B. (2016). Modern Phytotherapy: a study guide. Madrid Printing House [in Ukrainian].
Tikhonova, O.M. (2017). Peculiarities of vegetative propagation of Korean chrysanthemum. All-Ukrainian scientific conference of young scientists, timed to the 115th Anniversary of the birth of the outstanding fruit breeder D.S. Duka: materials of the conference [in Ukrainian].
Polonets, O.V., Marchyshyn, S.M., Harnyk, M.S. (2020). Comparative analysis of the qualitative composition and quantitative content of biologically active substances in some varieties of garden perennial chrysanthemum. PLANTA+. Achievements and prospects: International scientific and practical conference dedicated to the memory of Doctor of Chemical Sciences, Prof. Nina Pavlivna Maksyutina (on her 95th birthday): materials of the conference. [in Ukrainian]
Dorozhovets, H. (2009). Autumn of healing chrysanthemums. Apteka Halytska, 17 [in Ukrainian].
Zhu, Shunying, Yang, Yang, Huaidong, Yu, Yue, Ying, Guolin, Zou. (2005). Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Chrysanthemum indicum. J. of Ethnopharmacology, 96, 1-2, 151-158.
Graschenkova, S.A., Yudkevich, T.K., Lebedynets, I.O., Polonets, O.V. (2020). Study of the anti-inflammatory effect of chrysanthemum flower and leaf extracts on the carrageenan edema model in rats. Medicines for humans. Modern problems of pharmacotherapy and drug prescription: materials of IV International science - practice conf., 2, 195 [in Ukrainian].
Tsyganska, O.I. (2021). The use of small-flowered chrysanthemum in the expansion of green zones of the urban environment in the conditions of climatic changes. Agriculture and Forestry, 21, 158-166 [in Ukrainian].
(2014). State Enterprise Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center of Medicines Quality. Derzhavna Farmakopeia Ukrainy [The State Pharmacopoeia of Ukraine (Vol. 1, 2nd ed.)]. Kharkiv: State Enterprise Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center of Medicines Quality [in Ukrainian].
(2008). Scientific Expert Pharmacopoeia Center. State Pharmacopoeia of Ukraine [Derzhavna Farmakopeia Ukrainy]. 1.2 ed. Kharkiv: Scientific Expert Pharmacopoeia Center [in Ukrainian].
Smoilovska, G.P., Malyugina, O.O., Yerenko, O.K., Khortetska, T.V. (2023). Spectrophotometric study of the tannins of Achillea millefolium L. Current Issues in Pharmacy and Medicine: Science and Practice, 16 (2), 130-134 [in Ukrainian].
Marchyshyn, S.M., Husak, LV., Berdei, T.S. (2017). Study of flavonoids in grass and root tubers of Stachys sieboldii Miq. Phytotherapy. Magazine, 1, 27-30 [in Ukrainian]
Sagadyuk, V.P., Humenyuk, I.S., Marchyshyn, S.M., Slobodianyuk, L.V. (2024). Research of phenolic compounds in raw materials of angelica (Angelica archangelica L.). Medicinal and Clinical Chemistry, 4, 80-84 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Медична та клінічна хімія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.