ВИЗНАЧЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК У ГОРОБИНИ ПЛОДАХ

Автор(и)

  • O. M. Markin НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ
  • O. V. Krivoruchko НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i3.11536

Ключові слова:

горобина звичайна (Sorbus aucuparia L.), фенольні сполуки, гідроксикоричні кислоти, поліфеноли, стандартизація

Анотація

Вступ. Горобина звичайна (Sorbus aucuparia L.) з родини розові (Rosaceae) широко розповсюджена в Україні як цінна плодова, лікарська і декоративна рослина. Основними біологічно активними речовинами горобини плодів є фенольні сполуки, органічні кислоти, вуглеводи, вітаміни і терпеноїди, які зумовлюють їх сечогінну, жовчогінну, антиоксидантну, протизапальну, кровоспинну дії. Якість горобини плодів регламентується вимогами статті “Плоди горобини” ДФ СРСР ХІ видання, проте її розділи потребують гармонізації із сучасними вимогами ДФУ та ЄФ.

Мета дослідження – визначити вміст фенольних сполук, гідроксикоричних кислот і поліфенолів у горобини плодах для подальшої стандартизації сировини.

Методи дослідження. Вміст фенольних сполук у горобини плодах визначали методом високоефективної рідинної хроматографії, гідроксикоричних кислот і поліфенолів – методом абсорбційної спектрофотометрії.

Результати й обговорення. У горобини плодах ідентифіковано 6 фенольних сполук: 2 гідроксикоричні кислоти (хлорогенову і кофейну) та 4 флавоноїди (катехін, рутин, кверцетин, нарингін). Із гідроксикоричних кислот у сировині переважає хлорогенова кислота ((2329,74±0,27) мкг/г), із флавоноїдів – рутин ((128,80±0,06) мкг/г). Сума фенольних сполук у горобини плодах становить 5717,74 мкг/г, із них гідроксикоричних кислот – 62 %, флавоноїдів – 16,6 %. У горобини плодах вміст гідроксикоричних кислот становить від (1,53±0,06) до (2,61±0,05) % у перерахунку на хлорогенову кислоту, вміст поліфенолів – від (0,62±0,03) до (0,92±0,05) % у перерахунку на пірогалол.

Висновок. У горобини плодах визначено вміст фенольних сполук, гідроксикоричних кислот і поліфенолів. Результати дослідження вмісту гідроксикоричних кислот у сировині використано при розробці проекту монографії ДФУ “Горобини плодиN”.

Посилання

Kryvoruchko, O.V. (2016). Horobyna [Mountai­­nash] [Farmatsevtychna entsyklopediia. Pharmaceutical encyclopedia]. Kyiv: “MORION” [in Ukrainian].

Olszewska, M., Michel, P. (2009). Antioxidant activity of inflorescences, leaves and fruits of three Sorbus species in relation to their polyphenolic composition. Nat. Prod. Res, 23 (16), 1507-1521. DOI: https://doi.org/10.1080/14786410802636177

Raudonis, R., Raudone, L., Gaivelyte, K., Vis­kelis, P., Janulis, V. (2014). Phenolic and antioxidant profiles of rowan (Sorbus L.) fruits. Nat. Prod. Res., 28 (16), 1231-1240. DOI: https://doi.org/10.1080/14786419.2014.895727

(1990). Gosudarstvennaya farmakopeya SSSR: Vyp. 2. Obshchie metody analiza. Lekarstvennoe rastitelnoe syrye [State Pharmacopoeia of the USSR: Vol. 2. General methods of analysis. Medicinal plant raw materials]. Moscow: Meditsina [in Russian].

Kotov, A.H. (2009). Doslidzhennia z rozrobky ta vvedennia monohrafii na likarsku roslynnu syrovynu do Derzhavnoi Farmakopei Ukrainy [Research on the de­velopment and introduction of monographs on medi­cinal plant raw materials in the State Pharmacopoeia of Ukraine]. Farmakom – Pharmacom, 1, 5-19 [in Ukrainian].

Kotov, A.H., Kotova, E.E. (2018). Systematyzatsiia dosvidu vvedennia monohrafii na likarsku roslynnu syrovynu do Derzhavnoi Farmakopei Ukrainy 2.1-2.2 [Systematization of the experience of introducing a monograph on medicinal plant raw materials in the State Pharmacopoeia of Ukraine 2.1-2.2]. Upravlinnia, eko­nomika ta zabezpechennia yakosti v farmatsii – Mana­gement, Economy and Quality Assurance in Pharmacy, 3 (55), 11-19 [in Ukrainian].

Vertikova, E.K., Hodakov, I.V., Levitskiy, A.P. (2010). Metod opredeleniya hlorogenovoy kisloty [Method for determination of chlorogenic acid]. Visnyk stomatolohii. Spets. vypusk – Dentistry Bulletin. Special Issue, 73 (5), 2-5 [in Ukrainian].

Levitskiy, A.P., Hodakov, I.V., Raytseva, E.S. (2012). Ekstrakija polifenolov iz list'ev vinograda [Extrac­tion of polyphenols from grape leaves]. Kharchova nauka i tekhnolohiia – Food Science and Technology, 20 (3), 36-37 [in Ukrainian].

Hodakov, I.V. (2013). Sposob identifikatsii poli­fenolov v rastitelnykh ekstraktakh pri pomoshchi VeZhKh. Opredelenie sostava izoflavonov soi [Method for iden­tification of polyphenols in plant extracts using HPLC. Determination of the composition of soy isoflavones]. Metody i obyekty himicheskogo analiza – Methods and Objects of Chemical Analysis, 8 (3), 132-142 [in Ukrai­nian].

(2014). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy: v 3 t. [State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 vol.]. Kharkiv: Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrainskyi naukovyi farma­kopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv” [in Ukrainian].

(2018). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy [State Pharmacopoeia of Ukraine]. Kharkiv: Derzhavne pid­pryiemstvo ‘Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv’ [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-02

Як цитувати

Markin, O. M., & Krivoruchko, O. V. (2020). ВИЗНАЧЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК У ГОРОБИНИ ПЛОДАХ. Медична та клінічна хімія, (3), 68–73. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i3.11536

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ