ПОКАЗНИКИ ОКИСНЮВАЛЬНОГО СТРЕСУ В ЩУРІВ З ПАРАЦЕТАМОЛОВИМ ГЕПАТИТОМ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ ГУСТИМ ЕКСТРАКТОМ ІЗ ГРИБІВ МАЙТАКЕ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i3.11534Ключові слова:
гриби майтаке, парацетамол, гепатит, густий екстракт, окиснювальний стрес, антиоксидантні властивостіАнотація
Вступ. У статті наведено результати дослідження активності окиснювальних процесів і стану захисних систем щурів за умов ураження їх парацетамолом та після корекції густим екстрактом із грибів майтаке.
Мета дослідження – вивчити вплив густого екстракту з грибів майтаке на активність вільнорадикальних процесів та показники антиоксидантної системи за умов парацетамолового гепатиту в щурів.
Методи дослідження. Дослідження проводили на білих щурах-самцях. Тварин поділили на 10 груп, кожна з яких включала 6 щурів. Гострий гепатит моделювали шляхом інтрагастрального введення парацетамолу в дозі 1250 мг/кг 1 раз на добу (протягом 2 діб) у вигляді суспензії у 2 % розчині крохмального гелю. Для корекції токсичного ураження застосовували густий екстракт із грибів майтаке, який вводили інтрагастрально за 2 год до введення парацетамолу та щоденно після ураження в дозі 150 мг/кг маси тіла. Препарат порівняння “Силібор” вводили за тією ж схемою, що і досліджуваний екстракт, у дозі 20 мг/кг маси тіла тварини. На 3-тю, 7-му та 10-ту доби від початку ураження здійснювали евтаназію щурів з використанням барбамілу натрію. Дослідженням піддавали гомогенат печінки та сироватку крові. Активність процесів вільнорадикального окиснення при парацетамоловому гепатиті й після введення коригувальних препаратів оцінювали за активністю супероксиддисмутази і каталази, вмістом ТБК-активних продуктів та продуктів окиснювальної модифікації протеїнів.
Результати й обговорення. Про підвищення активності процесів вільнорадикального окиснення після ураження щурів парацетамолом свідчили зниження активності супероксиддисмутази і каталази, підвищення вмісту ТБК-активних продуктів, продуктів окиснювальної модифікації протеїнів нейтрального й основного характеру в сироватці крові та печінці тварин. Експериментально доведено ефективність застосування густого екстракту з грибів майтаке і його позитивний вплив на активність процесів ліпопероксидації та окиснювальної модифікації протеїнів за умов парацетамолового гепатиту в щурів.
Висновок. Застосування досліджуваного екстракту з грибів майтаке за умов змодельованого гострого гепатиту в щурів привело до нормалізації показників ліпопероксидації, окиснювальної модифікації протеїнів та антиоксидантного захисту.
Посилання
Medvid, І.І., Fira, L.S., & Burmas, N.I. (2011). Pokaznyky antyoksydantnoi systemy shchuriv, urazhenykh tetrakhlormetanom, pislia zastosuvannia ekstraktu z lystia shovkovytsi [Indicators of the antioxidant system of rats affected by carbon tetrachloride after application of mulberry leaf extract]. Medychna khimiia – Medical Chemistry, 13, 4 (49), 54-56 [in Ukrainian].
Lushchak, V.I., Bahniukova, T.V., & Lushchak, O.V. (2004). Pokaznyky oksudatyvnoho stresu. Tiobarbituraktyvni produkty i karbonilni hrupy bilkiv [Indicators of oxidative stress. Thiobarbiturative products and carbonyl groups of proteins ]. Ukrainskyi biokhimichnyi zurnal – Ukrainian Biochemical Journal, 26, 136-141 [in Ukrainian].
Medvid, І.І., & Fira, L.S. (2011). Vyvchennia hipohlikemichnoi dii 40 % nastoiky z lystia shovkovytsi v umovakh aloksanovoho diabetu u shchuriv [Study of the hypoglycemic effect of 40 % tincture of mulberry leaves in alloxan diabetes in rats]. Zdobutky klinichnoi ta eksperymentalnoi medytsyny – Achievements of Clinical and Experimental Medicine, 2 (13), 85-88 [in Ukrainian].
Yeh, J.Y., Hsieh, L.H., Wu, K.T., & Tsai, C.F. (2011). Antioxidant properties and antioxidant compounds of various extracts from the edible basidiomycete Grifola frondosa (Maitake). Molecules (Basel, Switzerland), 16 (4), 3197-211. DOI: 10.3390/molecules16043197. Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6260640/ DOI: https://doi.org/10.3390/molecules16043197
Herasymets, I.I., Fira, L.S., & Medvid, I.I. (2020). Vyvchennia umovno terapevtuchnoi dozy hustoho ekstraktu z hrybiv maitake [Study of the conditionally therapeutic dose of a thick extract of Maitake mushrooms]. Сolloquium-journal, Warszawa, Poland, 13 (65), 5-9. DOI: 10.24411/2520-6990-2020-11853 [in Ukrainian].
Roldan-Deamicis, A., Alonso, E., Brie, B., Braico, D.A., & Balogh, G.A. (2016). Maitake Pro4X has anti-cancer activity and prevents oncogenesis in BALBc mice. Cancer Medicine, 5 (9), 2427-2441. Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055164/.
Ding, Y., Xiao, C., Wu, Q., Xie, Y., Li, X., Hu, H., & Li, L. (2016). The mechanisms underlying the hypolipidaemic effects of Grifola frondosa in the liver of rats. Frontiers in Microbiology, 7, 1186. DOI:10.3389/fmicb.2016.01186. Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4971090/.
Zhang, Y., Sun, D., Meng, Q., Guo, W., Chen, Q., & Zhang, Y. (2017). Grifola frondosa polysaccharides induce breast cancer cell apoptosis via the mitochondrial-dependent apoptotic pathway. International Journal of Molecular Medicine, 40 (4), 1089-1095. Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5593468/.
Vetvicka, V., & Vetvickova, J. (2014). Immune-enhancing effects of Maitake (Grifola frondosa) and Shiitake (Lentinula edodes) extracts. Annals of Translational Medicine, 2 (2), 14. Retrieved from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202470/.
Gross, D., & Tolba, R. (2015). Ethics in animal-based research. Eur. Surg. Res., 55, 1-2, 43-57 [PubMed]. DOI: https://doi.org/10.1159/000377721
Dybinina, Ye.Ye. (2001). Okislityelnyy stress i okislityelnaya modifikatsiya belkov [Oxidative stress and oxidative modification of proteins]. Med. Chemistry, 2, 5-12 [in Russian].
Dybinina, Ye.Ye. (2001). Rol aktivnykh form kisloroda v kachestvye signalnykh molekul v metabolizmye tkanyey pri sostoyanii okislityelnoho stressa [Role of reactive oxygen species as signaling molecules in tissue metabolism in a state of oxidative stress]. Voprosy meditsinskoy khimii – Issues of Medical Chemistry, 47 (6), 561-581 [in Russian].
Babizhayev, M.A. (2011). Mitochondria induce oxidative stress, generation of reactive oxygen species and redox state unbalance of the eye lens leading to human formation: disruption of redox lens organization by phispholipid hydroperoxides. Cell Biochem. Funct., 29 (3), 183-206. DOI: 10.1002/cbf.1737. DOI: https://doi.org/10.1002/cbf.1737
Korolyuk, M.A., Ivanova, L.I., & Mayorova, I.G. (1988). Metod opryedileniya aktivnosti katalazy [Method for the catalase activity determination]. Laboratornoye delo – Laboratoty Work, 1, 16-19 [in Russian].
Shelamova, M.A., Insarova, N.I., & Lyeshchyenko, V.H. (2010). Statisticheskiy analiz mediko-biologichyeskikh dannykh s ispolzovaniyem programmy EXCEL [Statistical analysis of biomedical data using the EXCEL program]. Minsk: BGMU [in Russian].
Jannot, A.S., Agoritsas, T.A., & Gayet-Ageron, A. (2013). Citation bias favoring statistically significant studies was present in medical research. J. Clin. Epidemiol., 66 (3), 296-301. DOI:10.1016/j.jclinepi.2012.09.015. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2012.09.015
Lozova, T.M. (2016). Antyoksydantni vlastyvosti innovatsiinykh inhrediientiv dlia kharchovykh produktiv [Antioxidant properties of innovative ingredients for food]. Visnyk Lvivskoho torhovelno-ekonomichnoho universytetu – Bulletin of Lviv Trade Economic University, 17, 79-83 [in Ukrainian].
Karabulut, I. (2014). Effect of α-tocopherol, β-carotene and ascorbul palmitate on oxidative stability of butter oil triacylgcerols. Food Chem., 123 (3), 622-627.