ОКИСНЮВАЛЬНІ ПРОЦЕСИ В ЩУРІВ РІЗНОГО ВІКУ ЗА КОМБІНОВАНОЇ ДІЇ СОЛЕЙ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ТА ФОСФОРОРГАНІЧНИХ ПЕСТИЦИДІВ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2019.v.i2.10301Ключові слова:
оксидативний стрес, окисна модифікація білків, Плюмбуму ацетат, Купруму сульфат, гліфосат, хронічна дія, щуриАнотація
Вступ. Отруєння солями важких металів, таких, як Плюмбум, Купрум, є небезпечним для здоров’я населення. В організм людини велика частина цих сполук надходить із продуктами харчування, питною водою, атмосферним повітрям та ін. Свинець, мідь та їх сполуки проявляють кумулятивну, цитотоксичну дію на організм, викликають активацію окcидативного стресу.
Мета дослідження – вивчити коригувальну дію пептиду на окиснювальні процеси у тварин різних вікових періодів, уражених Плюмбуму ацетатом, Купруму сульфатом і гліфосатом у формі раундапу.
Методи дослідження. Досліди проводили на лабораторних нелінійних білих щурах-самцях трьох вікових періодів: статевонезрілих (молодих масою 70–90 г і віком 1–3 міс.), статевозрілих (дорослих масою 170–210 г і віком 5–8 міс.), старих (масою 250–300 г і віком 20–24 міс.), яким внутрішньошлунково протягом 30-ти днів вводили водні розчини Плюмбуму ацетату, Купруму сульфату і гліфосату у формі гербіциду раундапу та виконували корекцію порушень вільнорадикального окиснення ліпідів і білків пептидом цистеїл-гістидил-тирозил-гістидил-ізолейцином. Швидкість процесів вільнорадикального окиснення оцінювали за вмістом ТБК-активних продуктів, дієнових кон’югатів та окисномодифікованих білків (ОМБ370 і ОМБ430) у сироватці крові.
Результати й обговорення. Досліджено комбіновану дію Плюмбуму ацетату, Купруму сульфату і гліфосату на показники окисної модифікації білків і ліпідів у щурів різних вікових періодів. Встановлено, що досліджувані ксенобіотики підвищують концентрацію ТБК-активних продуктів, дієнових кон’югатів, окисну модифікацію білків.
Висновок. Введення Плюмбуму ацетату, Купруму сульфату і гліфосату у формі раундапу викликає в щурів оксидативний стрес, який супроводжується зростанням вмісту продуктів вільнорадикального окиснення ліпідів та білків.
Посилання
Ahamed, M., & Siddiqui, M.K.J. (2007). Environmental lead toxicity and nutritional factors. Environmental lead toxicity and nutritional factors. Clin. Nutr., 26 (4), 400-408.
Jadhav, S.H., Sarkar, S.N., Patil, R..D., & Tripathi, H.C. (2007). Effects of subchronic exposure via drinking water to a mixture of eight water contaminating metals: A biochemical and histopathological study in male rats. Arch. Environ. Con.. Toxicol., 53 (4), 667-677. DOI: https://doi.org/10.1007/s00244-007-0031-0
Vaziri, N.D., & Sica, D.A. (2004). Lead-induced hypertension: Role of oxidative stress. Curr. Hyper. Rep. J., 6, 314-320. DOI: https://doi.org/10.1007/s11906-004-0027-3
Baranowska-Bosiacka, I., Gutowska, I., Rybicka, M., Nowacki, P., & Chlubek, D. (2012). Neurotoxicity of lead. Hypothetical molecular mechanisms of synaptic function disorders. Neurol. Neurochir. Pol. J. 46(6), 569-578.
Omobowale T.O, Oyagbemi A.A, Olopade, J.O., Saba, A.B., & Akinrinde, A.S. (2014). Failure of recovery from lead induced hepatoxicity and disruption of erythrocyte antioxidant defence system in wistar rats. Environ. Toxicol. Pharm., 37 (3), 1202-1211.
Barros, R.C.H., Bonagamba, L.G.H., & Machado, B.H. (2002) Cardiovascular responses to chemoreflex activation with pottassium cyanide or hypoxic hypoxia in awake rats. Autonomic Neuroscience: Basic, and Clinical, 97, 110-115. DOI: https://doi.org/10.1016/S1566-0702(02)00050-4
Zakon Ukrainy “Pro zakhyst tvaryn vid zhorstokoho povodzhennia” vid 21.02.2006 r., No 3447 [The Law of Ukraine "On the Protection of animals from ill-treatment" of 02.21. 006, No. 3447]. [in Ukrainian].
Kozhemiakin, Yu.M., Khromova, O.S., & Filonenko, M.A. (2002). Naukovo-praktychni rekomendatsii z utrymannia laboratornykh tvaryn ta robota z nymy [Scientific and practical recommendations for the maintenance of laboratory animals and work with them]. Kyiv: Avitsena [in Ukrainian].
(1986). European Convention for the Protection of Vertebrate Animals Used for Experimental and Other Scientific Purposes. Council of Europe. Strasbourg.
Kamyshnykov, V.S. (2002). Spravochnyk po kliniko-byokhymycheskoy laboratornoy diagnostike [The manual on clinical and biochemical laboratory diagnostics]. Minsk. 1, 546-447 [in Russian].
Meshchyshen, I.F. (1998). Metod vyznachennia okysniuvalnoi modyfikatsii bilkiv plazmy (syrovatky) krovi [Method of determination of oxidizing modification of plasma proteins (serum)]. Bukovyn. med. visn. – Bukovyna Medical Bulletin, 1, 156-158 [in Ukrainian].
Bernard Rosner (2010). Fundamentals of Biostatistics. Boston, USA.
Gutteridge, J.M., & Halliwell, B. (2010). Antioxidants: molecules, medicines and myths. Biochem. Biophys. Res. Commun., 393, 564.3.
Levin, G.Ya., & Egorikhina, M.N. (2008). Rol perikesnogo okisleniya lipidov v agregatsii kletok krovi pri ozhogovoy bolezni [Role of lipid peroxidation in aggregation of blood cells in case of burn disease]. Klin. lab. diagnostika – Clinical Laboratory Diagnostics, 8, 43-44 [in Russian].
Shin-Kyo Chung, Toshihiko Osawa, & Shunro Kawakishi (1997). Hydroxyl radical-scavenging effects of spices and scavengers from brown mustard (Brassicanigra). Biosei. Biotedl. Biochem., 61 (1), 118-123. Retrieved from: https://doi.org/10.1271/bbb.61.118. DOI: https://doi.org/10.1271/bbb.61.118