ВПЛИВ КРІОКСЕНОДЕРМИ НА ПОКАЗНИКИ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ЗА УМОВ АЛЕРГІЧНОГО ДЕРМАТИТУ

Автор(и)

  • Ю.С. П’ЯТНИЦЬКИЙ
  • С.Р. ПІДРУЧНА
  • Л.О. КРАВЧУК

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.2.3384

Анотація

Мета: вивчення динаміки вмісту продуктів ПОЛ та активності каталази та церулоплазміну в плазмі крові та гомогенатах печінки при алергічному дерматиті за умови перорального застосування кріоксенодерми.

Матеріали і методи. Експериментальний алергічний контактний дерматит як модель реакції уповільненого типу відтворювали у морських свинок. У якості алергену використовували 2,4-динітрохлорбензол у вигляді 5% спиртово-ацетонового розчину. Вогнище сенсибілізації формували на ділянці спинки тварини (9 см2), з якої попередньо видаляли хутряний покрив.

Результати. Після внутрішньошлункового введення кріоксенодерми у тварин з контактним алергічним дерматитом спостерігалося зниження вмісту гідроперекисів ліпідів та малонового діальдегіду (МДА). Найсуттєвіше зменшення вмісту МДА у крови та печінці спостерігалося на 26 добу експерименту. Активність каталази та вміст церулоплазміну зазнавали покращення вже після одноразового внутрішньошлункового введення.

Висновки. Коригуючий вплив кріоксенодерми на процеси ліпопероксидації та активність антиоксидантових ферментів дозволяє припустити можливість її використання з лікувальною метою.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: алергічний дерматит, антиоксиданти, кріоксенодерма.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-09

Як цитувати

П’ЯТНИЦЬКИЙ, Ю., ПІДРУЧНА, С., & КРАВЧУК, Л. (2014). ВПЛИВ КРІОКСЕНОДЕРМИ НА ПОКАЗНИКИ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ЗА УМОВ АЛЕРГІЧНОГО ДЕРМАТИТУ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (2). https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.2.3384

Номер

Розділ

Наука - практиці охорони здоров'я