ГЕН РЕЦЕПТОРА ВІТАМІНУ D У ДІТЕЙ РІЗНИХ РЕГІОНІВ ПРИКАРПАТТЯ ЗА НАЯВНОСТІ ЗУБОЩЕЛЕПНИХ АНОМАЛІЙ ТА ДЕФОРМАЦІЙ

Автор(и)

  • М.А. ЛУЧИНСЬКИЙ

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.2.3383

Анотація

Мета: встановити особливості розподілу алелей гена рецептора вітаміну Д у дітей, які проживають у різних антропогенних умовах.

Матеріали і методи. Проведено епідеміологічне обстеження 496 дітей 6–15-річного віку, які проживають у різних регіонах Прикарпаття. Досліджували особливості розподілу алелей гена рецептора вітаміну Д у сироватці крові, яку забирали у ранковий час натщесерце. Визначення Bsml, Apal, Tagl поліморфізма гена рецептора вітаміну Д (VDR) проводили методом ПЛР з наступним рестрикційним аналізом

Результати. Встановлено, що наявність В-, t-, a-, А-алелей гена VDR у дітей із зубощелепними аномаліями та деформаціями рівнинної та передгірської зон та В-, А-алелей у осіб із зубощелепними аномаліями та деформаціями гірської зони можуть виступати у якості молекулярно-генетичних маркерів ризику розвитку зубощелепних аномалій.

Висновки. Виявлені особливості можливо застосовувати при прогнозуванні виникнення патологічних станів зубощелепного апарату у дітей даного регіону.

Ключові слова: діти, зубощелепні аномалії та деформації, молекулярно-генетичний маркер ризику, рецептор вітаміну Д.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-09

Як цитувати

ЛУЧИНСЬКИЙ, М. (2014). ГЕН РЕЦЕПТОРА ВІТАМІНУ D У ДІТЕЙ РІЗНИХ РЕГІОНІВ ПРИКАРПАТТЯ ЗА НАЯВНОСТІ ЗУБОЩЕЛЕПНИХ АНОМАЛІЙ ТА ДЕФОРМАЦІЙ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (2). https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.2.3383

Номер

Розділ

Наука - практиці охорони здоров'я