ОБҐРУНТУВАННЯ НОРМАТИВІВ НАВАНТАЖЕННЯ ЛІКАРІВ-НЕОНАТОЛОГІВ АКУШЕРСЬКИХ СТАЦІОНАРІВ РІЗНИХ РІВНІВ

Автор(и)

  • В.Г. ГІНЗБУРГ
  • В.М. ЛЕХАН

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.2.3363

Анотація

Мета: обґрунтувати нормативи навантаження на лікарів-неонатологів у пологових стаціонарах різних рівнів на підставі вивчення витрат робочого часу на різні види робіт і робочі операції з експертною їх корекцією.

Матеріали та методи. Дослідження проведено фотохронометражним методом протягом двох тижнів у цілодобовому режимі. Охоплено 135 робочих змін та 17 лікарів-неонатологів.

Результати. Встановлено, що в акушерських стаціонарах третинного рівня, які працюють інтенсивно, нормативне і фактичне навантаження на лікарів-неонатологів, виражене в числі новонароджених, які отримали допомогу, практично не різниться, у стаціонарах вторинного рівня нормативне навантаження порівняно з фактичним більше (особливо в стаціонарах рівня 2А), що є підставою для подальшої оптимізації мережі та організації роботи родопомічних відділень.

Висновки. Дані фотохронометражних досліджень, скориговані експертами, дають змогу встановити нормативи числа новонароджених, які мають обслуговуватися одним лікарем-неонатологом у стаціонарах різного рівня.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: нормативи навантаження, лікарі-неонатологи, акушерські стаціонари, заклади охорони здоров’я, які надають вторинну і третинну медичну допомогу, фотохронометраж.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-05

Як цитувати

ГІНЗБУРГ, В., & ЛЕХАН, В. (2014). ОБҐРУНТУВАННЯ НОРМАТИВІВ НАВАНТАЖЕННЯ ЛІКАРІВ-НЕОНАТОЛОГІВ АКУШЕРСЬКИХ СТАЦІОНАРІВ РІЗНИХ РІВНІВ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (2). https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.2.3363

Номер

Розділ

Організація медичної допомоги