ПОКАЗНИКИ ОБМІНУ ЗАЛІЗА В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ФУНКЦІОНАЛЬНОГО КЛАСУ ХРОНІЧНОЇ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНІСТІ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ СУПУТНІМ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТОМ

Автор(и)

  • M. O. Kolesnyk Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2018.3.9765

Ключові слова:

хронічна серцева недостатність, латентний залізодефіцит, залізодефіцитна анемія, показники ферокінетики

Анотація

Мета: проаналізувати значення показників червоної крові та ферокінетики в залежності від функціонального класу (ФК) ХСН зі зниженою фракцією викиду (знижФВ) лівого шлуночка (ЛШ) у пацієнтів із супутнім ЗД.

Матеріали та методи. В дослідженні проведений аналіз гематологічних показників та показників ферокінетики 122 хворих ХСН гіпертензивної в поєднанні з ішемічною етіологією зі знижФВ ЛШ та супутнім ЗД залежно від величини ФК ХСН.

Результати. Виявлено, що в хворих із супутнім латентним ЗД та залізодефіцитною анемiєю (ЗДА) зі збільшенням ФК ХСН зменшуються показники ферокінетики. В групі хворих ХСНзнижФВ із супутньою ЗДА серед пацієнтів ІІІ ФК були достовірно нижчі середні значення Hb, Hct, та кількості Rbc порівняно з середніми значеннями даних показників пацієнтів ІІ ФК цієї ж групи. Серед показників ферокінетики були достовірно нижчі середні рівні феритину, НТЗ та достовірно вищий рівень ЗЗЗС. В групі хворих ХСНзнижФВ із латентним ЗД ІІІ ФК достовірна відмінність була виявлена лише за значенням НТЗ.

Висновки. Найбільш показовими серед гематологічних показників та показників ферокінетики, щодо фізичної активності хворих ХСН при ЗДА є Hb, Hct, Rbc, феритин та НТЗ, низькі значення, яких асоціюються з вищим ФК.

Зниження НТЗ свідчить про погіршення функціонального стану хворих ХСНзнижФВ із супутнім ЗД, як з анемією, так і без.

Біографія автора

M. O. Kolesnyk, Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

аспірант кафедри внутрішньої медицини №3 Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-29

Як цитувати

Kolesnyk, M. O. (2019). ПОКАЗНИКИ ОБМІНУ ЗАЛІЗА В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ФУНКЦІОНАЛЬНОГО КЛАСУ ХРОНІЧНОЇ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНІСТІ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ СУПУТНІМ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТОМ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (3), 78–84. https://doi.org/10.11603/1681-2786.2018.3.9765

Номер

Розділ

Наука - практиці охорони здоров'я