МІЖНАРОДНІ МЕХАНІЗМИ СТВОРЕННЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ НОРМАТИВНИХ АКТІВ З ПРАВ ЛЮДИНИ У СФЕРІ ВІЛ/СНІДУ ТА КОНТРОЛЮ ЗА ЇХ ДОТРИМАННЯМ

Автор(и)

  • А.В. ЯКОБЧУК

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.3.3531

Анотація

Мета: дослідити медико-соціальні, історичні аспекти та законодавчі підвалини міжнародних всесвітніх, регіональних нормативних документів з прав людини, джерела їх виникнення, механізми та організації, що є відповідальними за їх створення, імплементацію та контроль за дотриманням міжнародно-правових стандартів з прав людини у контексті ВІЛ-інфекції/СНІДу, та місце України у цьому процесі.

Матеріали і методи. Вивчалися різноманітні нормативні документи з прав людини. Застосовано історичний, правовий, бібліосемантичний, системного аналізу, логічний методи.

Результати. Встановлено, що у світі існують дві основні системи міжнародної юридичної бази боротьби з ВІЛ/СНІДом – універсальна (загальносвітова) та регіональні. Серед регіональних геополітичних найбільш дієвою системою захисту прав людини у контексті ВІЛ/СНІДу у світі є європейська. З урахуванням політичної орієнтації на європейський вектор розвитку і географічне розташування, у контексті ВІЛ/СНІДу Україна орієнтується на європейські стандарти прав людини.

Висновки. Для успішної глобальної протидії епідемії ВІЛ/СНІДу потрібне узгоджене всесвітнє законодавство.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: права людини, нормативно-правові акти, епідемія ВІЛНІДу, міжнародна співпраця.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-18

Як цитувати

ЯКОБЧУК, А. (2015). МІЖНАРОДНІ МЕХАНІЗМИ СТВОРЕННЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ НОРМАТИВНИХ АКТІВ З ПРАВ ЛЮДИНИ У СФЕРІ ВІЛ/СНІДУ ТА КОНТРОЛЮ ЗА ЇХ ДОТРИМАННЯМ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (3). https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.3.3531

Номер

Розділ

Медичні норми