СТАН ТОЛЕРАНТНОСТІ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ДО ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА МІОКАРДІАЛЬНИХ РЕЗЕРВІВ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ВЕЛОЕРГОМЕТРИЧНОЇ ПРОБИ В ДІТЕЙ З ПЕРВИННОЮ АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ.

Автор(и)

  • T. V. Hyshchak

DOI:

https://doi.org/10.11603/24116-4944.2015.1.4660

Ключові слова:

артеріальна гіпертензія, діти, велоергометрія.

Анотація

У статті наведено результати велоергометричної проби в 90 дітей віком 11-17 років з нормальним і підвищеним артеріальним тиском та їх порівняльну характеристику залежно від форми первинної артеріальної гіпертензії (ПАГ). Результати дослідження свідчать про те, що гіпертензивна реакція ЧСС, САТ і ДАТ полягає не тільки у більш високих їХ значеннях на висоті фізичного навантаження, але і в коливаннях вище та нижче початкових значень, діапазон і час виникнення яких у фазу відпочинку після проби різняться у хлопчиків та дівчаток і залежать від форми ПАГ (лабільна, стабільна І ст. або стабільна ІІ ст.). Визначено, що лабільна гіпертензія формується за недостатніх функціональних резервів міокарда та супроводжується підвищеним і неекономним їх витрачанням. Стабілізація гіпертензії' супроводжується компенсаторними змінами, що проявляються перерозподілом судинного і серцевого функціональних резервів таким чином, що покращується ефективність роботи серця. Виявлені особливості адаптації' до фізичного навантаження в дітей з різними формами ПАГ розкривають патогенетичні особливості процесів стабілізації' гіпертензії' та є перспективними щодо прогнозування стабільного і лабільного перебігу ПАГ та розробки відповідних лікувальних і профілактичних заходів.

Посилання

Maydannyk V. H. Pervynna arterialʹna hipertenziya u pidlitkiv: problemni pytannya ta perspektyvy /V. H. Maydannyk, M. V. Khaytovych // Pediatriya, akusher-stvo ta hinekolohiya : nauk.-prakt. zhurn. - 2011. -T. 73, № 4. - S. 90-91.

Korenev N. M. Arteryalʹnaya hypertenzyya podrostkovoho vozrasta: rasprostranennostʹ, mekhanyzmy formyrovanyya, podkhody k lechenyyu / N. M. Korenev, L. F. Bohmat // Tavr. med.-byol. vestn. - 2007. T. 10, № 2. - S. 83-87.

Nedelʹskaya E. V. Tsyrkadnye rytmy arteryalʹnoho davlenyya u podrostkov s hypertenzyey pod vlyyanyem uprazhnenyy na velotrenazhere / E. V. Nedelʹskaya // Materialy naukovo-praktychnoyi konferentsiyi. - Kharkiv, 2014. - S. 154-155.

Dosvid orhanizatsiyi fizychnoyi reabilitatsiyi pidlitkiv 16-17 rokiv z arterialʹnoyu hipertenziyeyu v umovakh navchalʹnoho zakladu / O. H. Ivanʹko, YE. M. Mykhalyuk, V. YA. Pidkova [ta in.] // Sovremennaya pedyatryya. -2014. - № 3 (59). - S. 89-93.

Marushko YU. V. Problema diahnostyky i korektsiyi znyzhenoyi tolerantnosti do fizychnoho navantazhennya u ditey shkilʹnoho viku / YU. V. Marushko, T. V. Hyshchak // Sovremennaya pedyatryya. - 2014. - № 7 (63). - S. 12-16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-07-17

Як цитувати

Hyshchak, T. V. (2015). СТАН ТОЛЕРАНТНОСТІ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ДО ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА МІОКАРДІАЛЬНИХ РЕЗЕРВІВ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ВЕЛОЕРГОМЕТРИЧНОЇ ПРОБИ В ДІТЕЙ З ПЕРВИННОЮ АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ. Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, (1). https://doi.org/10.11603/24116-4944.2015.1.4660

Номер

Розділ

Педіатрія