ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ЛІПІДІВ СИРОВАТКИ КРОВІ ЩУРІВ З ОЖИРІННЯМ ПРИ ВПЛИВІ ЙОДУ

Автор(и)

  • N. H. Kopchak ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ПУЛЮЯ
  • O. S. Pokotylo ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ПУЛЮЯ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i3.9567

Ключові слова:

сироватка крові, жирні кислоти, йодіс-концентрат, йодомарин, ожиріння, щури

Анотація

Вступ. У статті наведено нові дані про вікові особливості складу жирних кислот загального вмісту ліпідів сироватки крові білих щурів-самців з експериментальним аліментарним ожирінням у порівняльному ефекті внутрішньошлункового введення біологічно активного йоду в складі йодіс-концентрату і неорганічного йоду в складі йодомарину.

Мета дослідження – вивчити порівняльний ефект біологічно активного йоду в складі йодіс-концентрату і неорганічного йоду в складі йодомарину на вміст жирних кислот загального вмісту ліпідів сироватки крові білих щурів-самців з експериментальним аліментарним ожирінням.

Методи дослідження. Експериментальне аліментарне ожиріння моделювали протягом 45 днів на 48 білих щурах-самцях лінії Вістар різних вікових груп. Тварин поділили на 3 вікові групи по 16 щурів у кожній: 1-ша – віком 3 місяці; 2-га – 4 місяці; 3-тя – 6,5 місяця. У кожній віковій групі було 4 підгрупи: 1-ша – контрольна, тварини якої перебували на основному раціоні віварію; 2-га, 3-тя і 4-та – щури з експериментальним аліментарним ожирінням. Крім того, тваринам 3-ї групи внутрішньошлунково вводили біологічно активний йод у складі йодіс-концентрату, а щурам 4-ї групи – неорганічний йод у формі калію йодиду в складі йодомарину. Жирнокислотний склад визначали методом газорідинної хроматографії на газовому хроматографі HewlettPackardHP-6890 з полум’яно-іонізаційним детектором, обладнаному капілярною колонкою SP-2380, довжиною 100 м (Supelco).

Результати й обговорення. У сироватці крові білих щурів усіх вікових груп з експериментальним аліментарним ожирінням спостерігали збільшення відносного вмісту насичених жирних кислот, головним чином за рахунок стеаринової кислоти, порівняно з інтактними тваринами. У щурів з експериментальним аліментарним ожирінням, які отримали йодомарин та йодіс-концентрат, результати були кращими відносно тварин 2-ї підгрупи.

Висновок. Йод позитивно впливає на склад жирних кислот загального вмісту ліпідів сироватки крові білих щурів-самців з експериментальним аліментарним ожирінням.

Посилання

Lishnevska, V.Yu., & Korkushko, O.V. (2003). Vikovi zminy zhyrnokyslotnoho skladu [Age-related changes in fatty acid composition]. Fiziol. zurnal. – Physiological Journal, 49 (6), 46-51 [in Ukrainian].

Nechyporuk, V.M., & Korda, M.M. (2015). Metabolizm pry hipo- ta hipertyreozi [Metabolism in hypo- and hyperthyroidism].Visnyk naukovykh doslidzhen – Herald of Scientific Researches, 3, 4-7. doi: 10.11603/1681-276Х.2015.3.5170 [in Ukrainian].

Desai, J., Vachhani, U.N., Modi, G., & Chauhan, K. (2015). A study of correlation of serum lipid profile in patients with hypothyroidism. International Journal of Medical Science and Public Health, 8, 1108-1112. doi: 10.5455/ijmsph.2015.18032015234.

Chung, H. (2014) Iodine and thyroid function. Annals of Pediatric Endocrinology & Metabolism, 4, 8-12. doi:106065/apem.2014.19.1.8.

Vladimirova, I.M. (2015). Farmakoterapevtychni napriamky zastosuvannia iododefitsytnykh likarskyh roslyn pry riznykh hrupakh zakhvoriuvan shchytopodibnoi zalozy [Pharmacotherapeutic directions of application of iodine-containing medicinal plants in different groups of diseases of the thyroid gland]. Scientific Journal ″Science­Rise″., 11, 46-54. doi: 10.15587/2313-8416.2015.54987 [in Ukrainian].

Dolaichuk, O.P., Fedoruk, R.S., Kovalchuk, І.І., Kropyvka, S.Y., & Tsap, M.M. (2014). Vplyv vvedennia iodu do ratsionu samok i samtsiv shchuriv na fiziolohichni pokaznyky orhanizmu i histolohiiu shchytopodibnoi zalozy [Influence of iodine administration on the diet of females and males of rats on physiological parameters of the body and histology of the thyroid gland]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. S.Z. Hzhytskoho – Scientific Herald of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after S.Z Hzhytskyi, 2, 106-112 [in Ukrainian].

Dandona, P., & Rosenberg, M.T. (2010). A practical guide to male hypogonadism in the primary care setting. Int. J. Clin. Pract., 64 (6), 682-696. doi: 10.1111/ j.1742-1241.2010.02355.x

Teng, K.T, Chang, C.Y., Chang, L.F, & Nesaret­nam, K. (2014). Modulation of obesity-induced inflam­mation by dietary fats: mechanisms and clinical evidence. Nutr. J., 13, 12 doi: 10.1186/1475-2891-13-12.

Ramachandran, K., Ebenezer, W., Thangapa­neer, S., & Shyam, K. (2014) Relationship between lipo­protein(a) and thyroid hormones in hypothyroid patients. Journal of Clinical and Diagnostic Research., 2, 37-39. doi: 10.7860/JCDR/2014/7817.4001.

Yuzvenko, T.Yu. (2016). Vzaiemozviazok mizh hipo­tyreozom ta ozhyrinniam [Correlation of hypo­thyroidism and obesity]. Mizhnar. endokr. zhurn. – International Endocrinology Journal, 8, 11-14. doi: 10.22141/2224-0721.8.80.2016.89530.

Kopchak, N., Pokotylo, О., Nazarko, I., Biletska, H., & Koval, M. (2018). The influence of iodine on the indicators of lipid metabolism in the blood of white female rats of different age with obesity. ECPB, 2 (82), 49-55. doi: https://doi.org/10.25040/ecpb2018.02.049

Kopchak, N.H, Pokotylo, O.S, Kukhtyn, M.D, & Koval, М.І. (2017). Influence of iodine on the indicators of lipid profile of rats’ blood of different age in experimental obesity. Medical and Clinical Chemistry, 4, 123-128. doi 10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i4.8437.

Kopchak, N., Pokotylo, O., Kukhtyn, M., Yaro­shenko, T., Kulitska, M., & Bandas, I. (2018). Age and sex characteristics of thyroxine and triiodothyronine content in the blood of white rats with experimental ali­mentary obesity under the influence of iodine. RJPBCS., 9 (5), 2392-2397.

Marushchak, M.I, Antonуshуn I.V, Mіalіuk, O.P, Orel, Yu.M., & Krуnуtska, I.Ya. (2014). Sposіb mode­liuvannia alіmentarnoho ozhуrіnnia [The method of mo­deling of alimentary obesity]. Patent Ukraina, № u 2013 12044 [in Ukrainian].

Folch, J., Lees, M., & Sloane-Stanley, G. (1957). A simple method for isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem., 226, 497-509.

Cert, A., Moreda, W., & Pérez-Camino, M.C. (2000). Methods of preparation of fatty acid methyl esters (FAME). Statistical assesment of the precision cha­racteristics from a collaborative trial. Grasas y Aceites., 51 (6), 447-456.

Lankyn, T.F. (1990). Biometriya [Biometrics]. Moscow: Vysshaya shkola [in Russian].

Novhorodtseva, T.P., Yednakova, Ye.A., & Ivanova, I.L. (2002). Vozrastnye i polovye osobennosti fosfolipydnogo sostava erytrotsytov krys linii vistar v protsese postnatalnogo ontogeneza [Age and sex cha­racteristics of the phospholipid composition of erythrocytes of Wistar rats in the process of postnatal ontogenesis]. Ros. fiziol. zhurnal im. I.M. Sechenova – I.M. Sechenov Physiological Journal, 88 (1), 53-62 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-07

Як цитувати

Kopchak, N. H., & Pokotylo, O. S. (2018). ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ЛІПІДІВ СИРОВАТКИ КРОВІ ЩУРІВ З ОЖИРІННЯМ ПРИ ВПЛИВІ ЙОДУ. Медична та клінічна хімія, (3), 63–69. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i3.9567

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ