Визначення якісного складу та кількісного вмісту амінокислот у часнику, цибулинах і листі

Автор(и)

  • A. I. Fedosov Національний фармацевтичний університет, Харків
  • V. S. Kyslychenko Національний фармацевтичний університет, Харків
  • O. M. Novosel Національний фармацевтичний університет, Харків

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i3.8193

Ключові слова:

часник посівний, амінокислотний склад, високоефективна рідинна хроматографія

Анотація

Вступ. Рослинні амінокислоти мають великий вплив на функціонування різноманітних систем і органів людського організму. Крім того, вони проявляють широкі фармакотерапевтичні властивості, сприяють більш швидкому засвоєнню та потенціюють дію біологічно активних речовин, які містяться в рослинах. Тому актуальним є пошук видів рослин, що накопичують у значній кількості амінокислоти і широко використовуються в їжу. До таких рослин належить часник посівний (Allium sativum L.) родини цибулеві (Alliaceae), який здавна застосовують для лікування різних захворювань.

Мета дослідження – визначити якісний склад та кількісний вміст вільних і зв’язаних амінокислот часнику цибулин та листя.

Методи дослідження. Амінокислотний склад визначали методом високоефективної рідинної хроматографії.

Результати й обговорення. У результаті проведеного хроматографічного дослідження в часнику цибулинах визначено вміст 16 амінокислот. У вільному стані у великій кількості накопичуються аргінін (3,04 %) і пролін (1,56 %), у зв’язаному – глутамінова кислота (10,59 %), аспарагінова кислота (6,06 %) та аргінін (5,94 %). У часнику листі ідентифіковано та визначено вміст 15 вільних і 16 зв’язаних амінокислот. Серед вільних амінокислот у великій кількості накопичуються глутамінова кислота (2,11 %), лейцин (1,79 %), валін (1,77 %), ізолейцин (1,52 %), треонін і фенілаланін (1,44 %), у зв’язаному – глутамінова кислота (28,49 %), аспарагінова кислота (12,90 %) та лейцин (7,61 %). Метіонін у часнику листі міститься тільки у зв’язаному стані.

Висновки. Методом високоефективної рідинної хроматографії визначено амінокислотний склад у часнику цибулинах і листі. У часнику цибулинах у вільному та зв’язаному стані виявлено і визначено вміст 16 амінокислот, а у часнику листі – 15 вільних та 16 зв’язаних амінокислот. Результати досліджень показали, що метіонін у часнику листі міститься тільки у зв’язаному стані.

Посилання

Smirnov, V.A., & Klimochkin, Yu.N. (2007). Aminokisloty i polipeptidy: ucheb. posob. Ch. I. [Amino acids and polypeptides: a study guide. Part I.] Samara: Samara State Technical University [in Russian].

Delian, Ye.P. (2016). Aminokyslotnyi sklad nadzemnykh orhaniv roslyn rodu Sonchus [Amino acid composition of above-ground organs of the genus Sonchus]. Farmakol. ta lik. toksykol. – Pharmacology and Drug Toxicology, 1 (47), 102-106 [in Ukrainian].

Lekareva, A.F. (2006) Sovremennyi travnik: Lekarstvennye rasteniya i ikh primenenie [Modern herbalist: Medicinal plants and their use]. Moscow: Izd-vo “Ehterna” [in Russian].

Henderson, J.W., Ricker, R.D., Bidlingmeyer, B.A., & Woodward, C. (1999). Rapid, accurate, sensitive, and reproducible HPLC analysis of amino acids. Amino acid analysis Using Zorbax Eclipse-AAA Columns and the Agilent 1100 HPLC. Agilent Technical Note, 5980–1193E.

Jámbor, A., & Molnár-Perl, I. (2009). Quantitation of aminoacids in plasma by high performance liquid chromatography: Simultaneous deproteinization and derivatization with 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride. J. Chromatogr. A, 6218-6223.

Jámbor, A., & Molnár-Perl, I. (2009). Aminoacid analysis by high-performance liquid chromatography after derivatization with 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride. Literature overview and further study. J. Chromatogr. A, 3064-3077.

Popyk, А., Kyslychenko, V., Korol, V., & Gurieva, I. (2015). The carbohydrates and aminoacids study in common lilac of Charles Joile variety flowers and leaves. American Journal of Science and Technologies, 2 (20), 779-785.

Mezentsev, D.O., Kyslychenko, V.S., Burda, N.Ye., & Diakonova, Ya.V. (2016). Vyvchennia aminokyslotnoho skladu travy desmodiumu kanadskoho sortu Persei [Study of the amino acid composition of Perseid grass desmodium]. ScienceRise. Farmatsevtychni nauky – ScienceRise. Pharmaceutical studies, 3 (3), 13-15 [in Ukrainian].

Navruzova, H.F., Lenchyk, L.V., Kyslychenko, V.S., Sharyfov, Kh.Sh., & Diakonova, Ya.V. (2016) Porivnialne vyvchennia aminokyslotnoho ta mineralnoho skladu lystia Prunus persica, zahotovlenoho v Tadzhykystani ta Ukraini [Comparative study of the amino acid and mineral composition of Prunus persica leaves prepared in Tajikistan and Ukraine]. Farmatsevt. Chasop. – Pharmaceutical Journal, (1), 30-33 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-01

Як цитувати

Fedosov, A. I., Kyslychenko, V. S., & Novosel, O. M. (2017). Визначення якісного складу та кількісного вмісту амінокислот у часнику, цибулинах і листі. Медична та клінічна хімія, (3), 42–47. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i3.8193

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ