Токсичний вплив глутамату натрію на живий організм

Автор(и)

  • A. V. Rutska ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. І.Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО.
  • N. V. Getsko ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. І.Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО.
  • I. Y. Krynytska ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. І.Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО.

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i1.7685

Ключові слова:

харчові добавки, глутамат натрію, токсичність.

Анотація

У статті проаналізовано наявні літературні дані щодо проблеми застосування харчових добавок у харчовій промисловості. На думку багатьох учених, зменшення кількості свіжих харчових продуктів, що споживаються в їжу, та збільшення штучних добавок можуть бути однією з причин підвищення поширеності таких захворювань, як рак, цукровий діабет, ожиріння, депресія і бронхіальна астма.

 Кількість харчових добавок, які застосовують у виробництві харчових продуктів у різних країнах, досягає сьогодні п’ятисот, не враховуючи комбінованих добавок та ароматизаторів. Однією з найпоширеніших харчових добавок як в Україні, так і в Європі є глутамат натрію (Е621). Дослідження показали, що надлишок глутамату натрію може провокувати розвиток гіпертонії та інсультів, цукрового діабету, хвороби Альцгеймера й аномалії розвитку нервової системи, ерозійних уражень слизової оболонки шлунка та збільшення маси тіла.

На сьогодні немає достовірних даних, що показували б, в яких дозах і за яких умов глутамат натрію, що споживається в їжу постійно, шкідливий для здоров’я. Існують дослідження про те, що приймання глутамату натрію в кількості3 гна день не безпечне для здоров’я людини. Проте інші дослідники стверджують, що щоденне введення щурам глутамату натрію навіть у безпечних для здоров’я людини дозах (15 і 30 мг/кг, що відповідає 1 й2 гна середньостатистичну людину), має токсичний вплив.

 Отже, спираючись на велику кількість даних, можна стверджувати, що сьогодні відбувається постійне збільшення використання харчових добавок у харчовій промисловості як економічно розвинених країн, так і країн, що розвиваються. І оскільки харчові добавки є чужорідними для організму людини речовинами (за хімічним складом або кількістю), особливої актуальності набувають дослідження впливу харчових добавок на стан здоров’я людини. Даних про біохімічні та морфологічні зміни в основних системах і органах організму вкрай мало, тому виникає необхідність детально вивчити цю проблему. Крім того, варто акцентувати увагу не лише на дослідженні встановлених небезпечних доз харчових добавок, але і на вивченні молекулярних механізмів впливу “безпечних” (дозволених) доз цих речовин на живий організм.

Біографія автора

A. V. Rutska, ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. І.Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО.

 

Посилання

Bevzo, V.V. (2016). Doslidzhennia toksodynamiky hlutamatu natriiu na orhanizm shchuriv za umov tryvaloho yoho vvedennia [Research of toxicodynamics sodium glutamate in rats under prolonged its introduction]. Klinichna ta eksperementalna patolohiia – Clinical and Experimental Pathology, 2(56), 13-16 [in Ukrainian].

Beltiukova, S.V. (2016). Opredelenie glutamata natriia metodom tonkosloinoi khromatografii s liuminestcentnym detektirovaniem [Determination of monosodium glutamate thin-layer chromatography method with detection fluorescent]. Visnyk ONU. Khimiia – Journal of ONU. Chemistry, 1(57), 50-58 [in Russian].

Bibik, E.Yu. & Yarovaya, E.A. (2011). Analiz spektra pishchevykh dobavok v produktakh pitaniia [Spectral analysis of food additives in foods]. Ukrainskyi medychnyi almanakh – Ukrainian Medical Almanac, 2, 20-22 [in Russian].

Borodenko, A.O., Potapova, A.O. & Naumko, R.F. (2011). Vplyv hlutamatu natriiu na stinku shlunka shchuriv za umov korehuvalnoho vplyvu tokoferolu ta almaheliu [Effect of sodium glutamate in the stomach wall rats under the influence of tocopherol and corrective almagel]. Aktualni pytannia teoretychnoi medytsyny. Aktualni pytannia klinichnoi medytsyny. Klinichni ta patohenetychni aspekty mikroelementoziv: materialy naukovo-praktychnykh konferentsii studentiv, molodykh vchenykh, likariv ta vykladachiv – Current Issues of Theoretical Medicine. Current Issues of Clinical Medicine. Clinical and Pathogenetic Aspects of Microelementosis Materials of Scientific Conferences of Students, Young Scientists, Doctors and Teachers. (p. 54). Sumy: SumDU [in Ukrainian].

Falaleeva, T.M., Samonina, G.E, Beregovaia, T.V., Dziubenko, N.V. & Andreeva, L.A. (2010). Vliytanie gliprolinov na strukturno-funkttsionalnoe sostoianie slizistoi obolochki zheludka i massy tela krys v usloviiakh dlitelnogo vvedeniia glutamata natriia [The effect of glyprolines on the structural and functional state of the gastric mucosa and the body weight of rats under conditions of prolonged administration of sodium glutamate]. Fizika zhyvogo – Physics of living, 1, 154-159 [in Russian].

Goncharenko, M.V., Tiurina, D.A., Alshevskaya, M.N. & Shenderiuk, V.I. (2011). Vliyanie glutamata natriya na razvitie mikroflory i biokhimicheskie svoystva solenoi seldi [Effect of sodium glutamate on the development of microflora and the biochemical properties of salted herring]. Vestnik AGTU – Journal of the State Technical University, 2, 143-147 [in Russian].

Vorobev, V.V. (2008). Vrednoe vozdeistvie pishchevykh dobavok na bezopasnost moreproduktov i zdorove naseleniya [Harmful effects of food additives on seafood safety and public health]. Rybnoe khoziaystvo – Fisheries, 5, 8-11 [in Russian].

Honskyi, Ya.I., Maksymchuk, T.P. & Kalynskyi, M.I. (2002). Biokhimiia liudyny [Human Biochemistry]. Ternopil: Ukrmedknyha [in Ukrainian].

Dubovaya, G.A., Dubovaya, Yu.N. & Tatarenko, D.P. (2013). Vliyanie glutamata natriya na zhivye organizmy [Effect of sodium glutamate on living organisms]. Visnyk LNU imeni Tarasa Shevchenka – Journal of LNU named after Taras Shevchenko, 19 (278), 149-154 [in Russian].

Isupov, V.P. (2000). Pishchevye dobavki i prianosti. istoriya, sostav i primenenie [Food additives and spices. History, composition and application]. SPb: GIORD [in Russian].

Karavaev, E.N., Popova, I.Yu. & Kichigina, V.F. (2005). Vliyanie glutamata na aktivnost neyronov medialnoi septalnoi oblasti in vitro [Effect of glutamate on neuronal activity of the medial septal region in vitro]. Fundam. Issledovaniia – Fundamental Research, 3, 18-22 [in Russian].

Mayurnikova, L.A. & Kurakin, M.S. (2006). Pishchevye i biologicheski aktivnye dobavki [Food and biologically active additives]. Kemerovo [in Russian].

Falalieieva, T.M. (2012). Zminy masy tila shchuriv za umov dovhotryvaloho vvedennia hlutamatu natriiu [Changes in body weight of rats under long-term administration of sodium glutamate]. Svit medytsyny ta biolohii – The World of Medicine and Biology, 2, 170-172 [in Ukrainian].

Falalieieva, T.M., Kukharskyi, V.M. & Berehova, T.V. (2010). Vplyv tryvaloho vvedennia hlutamatu natriiu na strukturno-funktsionalnyi stan shlunka u shchuriv [The impact of prolonged administration of sodium glutamate on the structural and functional state of the stomach in rats]. Fiziolohichnyi zhurnal – Physiological Journal, 2, 201 [in Ukrainian].

Zhao, K.L. & Daviglus, M.L. (2008). Association of monosodium glutamate intake with overweight in Chinese adults: the INTERMAP Study. Obesity, 16, 8, 1875-1880.

Dawson, R. & Pelleymounter, M.A. (1997). Attenuation of leptin-mediated effects by monosodium glutamate-induced arcuate nucleus damage. Journal of Physiology, 273, 202-206.

Brian, S. M. (2000). Glutamate as a Neurotransmitter in the Brain: Review of Physiology and Pathology. Journal of Nutrition, 130, 1007-1015.

Beyreuther, K., Biesalski, H.K. & Fernstrom, J.D. (2007). Consensus meeting: monosodium glutamate–an update. Journal of Clinical Nutritional, 61, 304-313.

Davies, N.E. (1968). Chinese-restaurant syndrome. Journal of Medicine, 278(20), 1124.

Ullensvang, K., Lehre, K. P. & Storm-Mathisen, J. (1997). Differential developmental expression of the two rat brain glutamate transporter proteins GLAST and GLT. Journal of Neuroscience, 9, 1646-1655.

Luz, J., Pasin, V.P. & Silva, D.J. (2010). Effect of food restriction on energy expenditure of monosodium glutamate-induced obese rats. Journal of Nutritional Metabolism, 56 (1), 31-35.

Olney, J. W., Fuxe, K., Roberts, P. & Schwarcz, R. (1983). Excitotoxins: an overview. Macmillan Press, 82-96.

Farombi, E.O. & Onyema, O.O. (2006). Monosodium glutamate-induced oxidative damage and genotoxicity in the rat: modulatory role of vitamin C, vitamin E and quercetin. Journal of Human Experimental Toxicology, 25 (5), 251-259.

Freeman, M. (2006). Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review. Journal of American Academician Nurse Practice, 18 (10), 482-486.

Husarova, V. & Ostatnikova, D. (2013). Monosodium Glutamate Toxic Effects and Their Implications for Human Intake: A Review. Journal of Medical Internet Research, 2013 1-12.

Lorden, J.F. & Caudle, A. (1986). Behavioral and endocrinological effects of single injections of monosodium glutamate in the mouse. Journal of Neurobehavioral Toxicology Teratology, 8 (5), 509-519.

Meldrum, B. (1993). Amino acids as dietary excitotoxins: a contribution to understanding neurodegenerative disorders. Journal of Brain research reviews, 18, 293-314.

Ohguro, H. (2001). Too Much MSG Could Cause Blindness. Journal of Experimental Eye Research, 75, 307-315.

Olds, J. & Milner, P. (1954). Positive Reinforcement Produced by Electrical Stimulation of Septal Area and Other Regions of Rat Brain. Journal of Comparative and Physiological Psychology, 47, 419-427.

Pizzi, W.J., Barnhart, J.E. & Fanslow, D.J. (1977). Monosodium glutamate administration to the newborn reduces reproductive ability in female and male mice. Journal of Science, 196, 452-454.

Geha, R., Beiser, A. & Ren, C. (2000). Review of alleged reactions to monosodium glutamate and outcome of a multicenter double blind placebo-controlled study. Journal of Nutritional, 130, 1058-1062.

Samuels, A. (2010). Monosodium glutamate is not associated with obesity or a greater prevalence of weight gain over 5 years: findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese adults – comments by Samuels. Journal of Nutritional, 9, 11-13.

Tarasoff, L. & Kelly, M.F. (1993). Monosodium L-glutamate: A double-blind study and review. Journal of Food and Chemical Toxicology, 31, 1019-1035.

García, O.J.C., Moyano, C., Fonseca, J.L. & Bellido, J. (1996). The Chinese restaurant syndrome. Journal of Medicine Clinical, 107(13), 518.

Yang, W.H., Drouin, M.A., Herbert, M., Mao, Y. & Karsh, J. (1997). The monosodium glutamate symptom complex: assessment in a double-blind, placebo-controlled, randomized study. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 99, 757-762.

Walker, R. & Lupien, J.R. (2000). The Safety Evaluation of Monosodium Glutamate. Journal of Nutrition, 1049-1052.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-28

Як цитувати

Rutska, A. V., Getsko, N. V., & Krynytska, I. Y. (2017). Токсичний вплив глутамату натрію на живий організм. Медична та клінічна хімія, (1), 119–127. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i1.7685

Номер

Розділ

ОГЛЯДИ