Хімічний склад та мікробіологічна активність хлороформного екстракту бруньок тополі італійської

Автор(и)

  • А. M. Rudnyk

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2016.v0.i2.6670

Ключові слова:

родина Вербові, тополя італійська, бруньки, хлороформний екстракт, терпеноїди, жирні кислоти, хлорофіл, каротиноїди, флавоноїди, мікробіологічна активність.

Анотація

Наведено результати дослідження хімічного складу та мікробіологічної активності хлороформного екстракту, отриманого з вегетативних бруньок тополі італійської (Populus nigra var. italica Du Roi). Вміст ліпофільних речовин, що екстрагуються хлороформом, у бруньках становив (28,74±1,22) %. Методом хромато-мас-спектрометрії встановлено вміст 66 сполук (48 711 мг/кг), ідентифіковано 43 сполуки (42 197 мг/кг). Домінуючими за вмістом є 1,8-цинеол (1283 мг/кг), гвайол (1782 мг/кг), β-каріофілен (1151 мг/кг), оксикорична кислота (1670 мг/кг), n-метоксикорична кислота (4988 мг/кг), 3-окси-n- метоксикорична кислота (7506 мг/кг), піностробін халкон (5651 мг/кг), дигідрохризин (1069 мг/кг), тек­тохризин (1267 мг/кг), хризин (958 мг/кг). Ідентифіковано 20 жирних кислот загальним вмістом 26 963 мг/кг, серед яких домінують лінолева (10 240 мг/кг), α-ліноленова (3952 мг/кг), пальмітинова (4946 мг/кг). Вміст фенілпропаноїдів у перерахунку на піностробін становив (33,94±1,04) %. Вміст суми каротиноїдів у перерахунку на β-каротин – 226,81 мг%, хлорофілів у перерахунку на хлорофіл В – 87,25 мг%. Екстракт проявляє виражену антимікробну активність щодо Staphylococcus aureus та Bacillus subtilis і не активний відносно грамнегативної флори та грибів роду Candida.

 

Посилання

Borodina, N. V. (2007). Farmakohnostychne doslidzhennia roslyn rodu topolia : avtoref. dys. na zdobuttia nauk. stupenia kand. farmats. nauk. K, 20.

Braslavskyi, V. B. (1994). Yssledovanye khymycheskoho sostava nekotorykh vydov topolia. avtoref. dys. na soyskanye uchen. stepeny kand. farmats. Nauk. M, 23.

Braslavskyi, V. B., & Kurkyn V. A. (2011). Yssledovanye elektronnykh spektrov flavonoydov topolia y propolysa. Med. Alm, 2 (15), 140–144.

Rudnyk, A. M., Kovalov, V. M., Borodina, N. V., & Dykyi, I. L. (2008). Doslidzhennia lipofilnykh spoluk topoli kytaiskoi. Farmakom, 3, 21–28.

Braslavskyi, V. B., Kurkyn, V. A., Zapesochnaia, H. H., & Bezrukova, N. A. (1991). Kolychestvennoe opredelenye summy flavonoydov y hydroksykorychnykh kyslot v pochkakh nekotorыkh vydov Populus L. Rastytelnыe resursy, 130–134.

Korulkyn D. Yu. (2008). Pryrodnыe flavonoydy. M. Heo, 232.

Nykytyna, N. V., & Kuleshova, S. A. (2011). Yzuchenye farmakolohycheskoho deistvyia mazy s ekstraktom pochek topolia chernoho. Fundamental. yssledovanyia. 11(3), 554–558.

Rudnyk, A. M. (2015). Khromato-mas-spektrometrychne doslidzhennia efirnoi olii brunok topoli italiiskoi. Farmats. Chasop, 3, 10–13.

Rudnyk, A. M., Kovalov, V. M., & Borodina, N. V. (2009). Doslidzhennia khimichnoho skladu i antybakterialnoi aktyvnosti efirnoi olii brunok Populus Simonii Carr. Farmats. Chasop, 3, 12–16.

Ysaeva, E. V., Lozhkyna, H. A., & Riazanova T. V. (2008). Flavonoydy pochek topolia balzamycheskoho, proyzrastaiushcheho v Krasnoiarske. 1. Flavonoydy etylatsetatnoho эkstrakta pochek topolia balzamycheskoho. Khymyia rastytelnoho syria, 2, 47–53.

Yurchenko, N. S. Ilina, T. V., & Kovalova, A. M. (2012). Doslidzhennia skladu khloroformnoi fraktsii travy marenky zapashnoi. Ukr. biofarmats. Zhurn, 3 (20) 72–76.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-22

Як цитувати

Rudnyk А. M. (2019). Хімічний склад та мікробіологічна активність хлороформного екстракту бруньок тополі італійської. Медична та клінічна хімія, (2), 42–47. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2016.v0.i2.6670

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ