ВИЗНАЧЕННЯ МНОЖИННИХ ЗАЛИШКІВ ДІЮЧИХ РЕЧОВИН ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН У КАРТОПЛІ ТА ЯБЛУКАХ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i2.14776Ключові слова:
пестициди, мультизалишки, моніторинг, харчові продукти, аналітичні методи, медико-санітарні нормативиАнотація
Вступ. Визначення залишкових кількостей діючих речовин засобів захисту рослин у сільськогосподарській сировині надає необхідну інформацію для подальшої оцінки впливу пестицидів на людину, що є актуальним завданням профілактичної медицини. Оцінка комбінованої експозиції кількома діючими речовинами засобів захисту рослин за умов одночасного їх надходження в організм людини з харчовими продуктами потребує визначення в них мультизалишкових кількостей пестицидів.
Мета дослідження – визначити множинні залишки діючих речовин засобів захисту рослин при гігієнічному моніторингу картоплі та яблук, вирощених в агропромисловому секторі України.
Методи дослідження. Хроматографічний аналіз проводили на тандемному газовому хромато-мас-спектрометрі Shimadzu GCMS-TQ8050 згідно з методом “GC/MS Residual Pesticides Database Ver. 2” із застосуванням хроматографічної капілярної колонки SH-Rxi-5 ms 30 m, 0.25 mm ID, 0.25 um з нерухомою фазою – полімер на основі (5 % дифенілсилоксан + 95 % диметилсилоксан) та на рідинному хроматографі з триквадрупольним мас-спектрометричним детектором Shimadzu LCMS-8050 з методом “LC/MS/MS Method Package Residual Pesticides Version 2” з використанням хроматографічної сталевої колонки RaptorTM Biphenyl 2.7 um 100×2.1 mm. Підготовку зразків картоплі та яблук проводили відповідно до стандартної методики EN 15662-2018.
Результати й обговорення. Застосування методології підготовки проб QuEChERS із сучасними аналітичними методами (капілярна газова хроматографія/тандемна мас-спектрометрія і високоефективна рідинна хроматографія/тандемна мас-спектрометрія) дозволило виявити в урожайних пробах картоплі та яблук наявність двох, трьох і чотирьох діючих речовин засобів захисту рослин. Встановлено, що 50 % проаналізованих зразків картоплі та 56 % проаналізованих зразків яблук містили множинні залишки пестицидів. При цьому 25 % зразків картоплі й 44 % зразків яблук містили залишки двох діючих речовин, 25 % зразків картоплі – трьох, 11 % зразків яблук – чотирьох.
Висновки. Серед виявлених в урожайних пробах картоплі та яблук діючих речовин є інсектициди з хімічних класів піретроїдів, неонікотиноїдів, антраніламідів, фунгіциди – представники карбаматів і бензамідів та гербіцид із класу триазинонів. У досліджуваних зразках картоплі та яблук, відібраних під час збору урожаю, вміст діючих речовин пестицидів не перевищував затверджених медико-санітарних нормативів.
Посилання
European Food Safety Authority (EFSA). The 2015 European Union report on pesticide residues in food. EFSA Journal. 2017, 15 (4), e04791, 134 p. DOI: 10.2903/j.efsa.2017.4791
The Pesticide Manual [A World Compendium] (2021). Nineteenth Edition. Editor J.A. Turner. BCPC.
The PPDB A to Z List of Pesticide Active Ingredients: PPDB: Pesticide Properties University DataBase of Hertfordshire. Retrieved from: http://sitem.herts.ac.uk/aeru/ppdb/en/atoz.htm
Baranov, Yu.S., Demchenko, V.F. & Zemtsova, O.V. (2018). Methods of determining multiresidue amounts of pesticides in Ukraine. Journal of the Chromatographic Society, (XVIII), 5-16 [in Ukrainian].
EN 15662:2018 – Foods of plant origin – Multimethod for the determination of pesticide residues using GC- and LC-based analysis following acetonitrile extraction/partitioning and clean-up by dispersive SPE – Modular QuEChERS-method (2018). Retrieved from: https://cdn.standards.iteh.ai/samples/61387/8e5e91dbfccc475a81bae8cfe4cf9a9e/SIST-EN-15662-2018.pdf
(2016) On the approval of Hygienic standards and regulations for the safe use of pesticides and agrochemicals. February 02, 2016 Order No. 55 as amended Ministry of Health of Ukraine [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Медична та клінічна хімія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.