ДОСЛІДЖЕННЯ АНТОЦІАНІВ ЖИМОЛОСТІ БЛАКИТНОЇ ПЛОДІВ

Автор(и)

  • І. С. Бурлака НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ
  • В. С. Кисличенко НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ
  • З. І. Омельченко НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ
  • В. В. Король НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ, ХАРКІВ

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2021.i1.12111

Ключові слова:

жимолость блакитна (Lonicera coerulea L.), антоціани, ідентифікація, якісний склад, кількісний вміст

Анотація

Вступ. Світова наука довела, що плоди і ягоди є одними з найважливіших компонентів структури здорового харчування, оскільки вони накопичують велику кількість біологічно активних речовин, без яких не можливе життя людини. Можливості плодових, ягідних і нетрадиційних садових культур у забезпеченні населення високоякісною продукцією є незамінними для профілактики та лікування багатьох захворювань. Особливе місце серед таких нетрадиційних малопоширених культур займають види роду Lonicera Lindl. Одним з них є жимолость блакитна – плодово-ягідна рослина, яка широко культивується в Україні. Жодний вид жимолостей досі не включено до офіційного реєстру лікарських рослин, до ДФУ, хоча про їх корисні властивості знали ще наші предки. Тому можливість застосування їх у медичній практиці вимагає поглибленого вивчення якісного складу та визначення кількісного вмісту груп біологічно активних речовин.

Мета дослідження – виявити і визначити кількісний вміст антоціанів у жимолості блакитної плодах свіжих та висушених.

Методи дослідження. Ідентифікацію антоціанів проводили загальноприйнятими реакціями і методом тонкошарової хроматографії, їх вміст у жимолості блакитної плодах свіжих та висушених визначали методом абсорбційної спектрофотометрії.

Результати й обговорення.Аналітичні сигнали проведених реакцій ідентифікації свідчили про наявність антоціанів у жимолості блакитної плодах свіжих і висушених.Методом тонкошарової хроматографії було виявлено наявність ціанідин-3,5-диглюкозиду і ціанідин-3-О-глюкозиду. Вміст антоціанів у жимолості блакитної плодах свіжих становив (0,42±0,03) %, у висушених – (0,31±0,02) % у перерахунку на ціанідин-3-O-глюкозид. З метою стандартизації сировини можна запропонувати нормований показник – вміст антоціанів у жимолості блакитної плодах не менше 0,35 % у перерахунку на ціанідин-3-O-глюкозид і суху сировину.

Висновки. Загальноприйнятими реакціями і методом тонкошарової хроматографії доведено наявність антоціанів у жимолості блакитної плодах. Методом абсорбційної спектрофотометрії в жимолості блакитної плодах свіжих і висушених визначено вміст антоціанів. Результати досліджень будуть використані при розробці параметрів стандартизації сировини. Жимолості блакитної плоди можна використовувати для розробки й одержання лікарських субстанцій, функціональних харчових продуктів комплексної вітамінно-мінеральної дії.

Посилання

Lavrinenko, V.M. (2020). Endemy flory Yevropy – Lonicera nigra L. ta Lonicera caerulea L. (Caprifoliaceae a. L. De Jussice.) u flori Ukrainy [Endemic to the flora of Europe – Lonicera nigra L. and Lonicera caerulea L. (Caprifoliaceae a. L. De Jussice.) in the flora of Ukraine.] Scientific Heritage, 49-44 (49), 19-22 [in Ukrainian].

Lila, M.A. (2004). Anthocyanins and human health: an in vitro investigative approach. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 5, 306-313.

Boyarskikh, I.G., Vasilyev, V.G., & Kukushkina, T.A. (2018). Soderzhaniye biologicheski aktivnykh polifenolov Lonicera caerulea subsp. Pallasii v prirode i kulture [The content of biologically active polyphenols Lonicera caerulea subsp. Pallasii in nature and culture]. Khimiya rastitelnogo syrya – Chemistry of Plant Raw Material, 2, 89-96 [in Russian].

Wang Y., Zhu J., Meng X. (2016). Comparison of polyphenol, anthocyanin and antioxidant capacity in four varieties of Lonicera caerulea berry extracts. Food Chemistry, V.197, 522-529.

Samoilova, V.A., Kryvoruchko, O.V., & Kova­liov, V.M. (2016). Protsianidyny plodiv aronii chornoplidnoi [Procyanidins of fruit of Aronia melanocarpa]. Abs­tracts of Papers IV Vseukr. nauk.-prakt. konf. z mizhnar. uchastiu “Khimiia pryrodnykh spoluk” – Proceedings of the IV Ukrainian Scientific Conference with International Participation “Chemistry of Natural Compounds”. Ternopil, April 21-22, 2016 (p. 52). Ternopil: TDMU [in Ukrainian].

He, J., & Giusti, M.M. (2010). Anthocyanins: natural colorants with health-promoting properties. Annual Review of Food Science and Technology, 1, 163-187.

Perevertkina, I.V., Volkov, A.D., Titova, N.N., & Bolotov, V.M. (2014). Optimizatsiya usloviy ehkstragirovaniya antotsianovykh krasiteley iz rastitelnogo syrya [Optimization of the conditions for the extraction of anthocyanin dyes from plant raw materials]. Khimiya rastitelnogo sirya – Chemistry of Plant Raw Material, 2, 137-141 [in Russian].

Khasanov, V.V., Ryzhova, G.L., & Maltseva, E.V. (2004). Metody issledovaniya antioksidantov [Antioxidant research methods]. Khimiya rastitelnogo syrya – Chemistry of Plant Raw Material, 3, 63-75 [in Russian].

Khattab R., Brooks M.S.-L., Ghanem A. (2015). Phenolic analyses of haskap berries (Lonicera caerulea L.): spectrophotometry versus high performance liquid chromatography. International Journal of Food Properties, 19 (8), 1708-1725.

Kotova, E.E., & Kotov, A.H. (2014). Systematyzatsiia farmakopeinykh vymoh do metodiv kontroliu yakosti likarskoi roslynnoi syrovyny. Unifikovani spektrofotometrychni metodyky [Systematization of pharmacopoeial requirements for methods of quality control of medicinal plant raw materials. Uniform spectrophotometric techniques]. Farmakom – Pharmacom, 4, 22-34 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-22

Як цитувати

Бурлака, І. С., Кисличенко, В. С., Омельченко, З. І., & Король, В. В. (2021). ДОСЛІДЖЕННЯ АНТОЦІАНІВ ЖИМОЛОСТІ БЛАКИТНОЇ ПЛОДІВ. Медична та клінічна хімія, (1), 75–79. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2021.i1.12111

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ