ВИВЧЕННЯ АГЛІКОНІВ ФЛАВОНОЇДІВ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ МЕТОДОМ ВИСОКОЕФЕКТИВНОЇ РІДИННОЇ ХРОМАТОГРАФІЇ
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.i4.11744Ключові слова:
листя шовковиці білої, сухий екстракт, аглікони, кверцетин, кемпферол, мірицетинАнотація
Вступ. Флавоноїди шовковиці білої представлені різними глікозидами, що ускладнює стандартизацію за їх вмістом як сировини, так і її екстрактів. Зважаючи на різноманітність глікозидних форм флавоноїдів, присутність інших речовин фенольної природи, які за аналітико-функціональними властивостями подібні до флавоноїдів, спектрофотометричне визначення останніх є утрудненим.
Мета дослідження – вивчити склад і вміст агліконів флавоноїдів у сухому екстракті листя шовковиці білої.
Методи дослідження. Сухий екстракт листя шовковиці білої отримували із сировини вітчизняного походження методом дробної мацерації; екстрагент – етанол (80–60 %, об/об); екстракційне співвідношення сировина:екстрагент – 1:9–15, кратність екстрагування – 5, час одного екстрагування – 24 год. У дослідженні застосовували: роторний випарювач Laborota 4011 (Heidolph Instruments GmbH & Co. KG, Німеччина), сушильну шафу СП-100 (UOSLAB, Україна), аналітичну вагу Mettler Toledo XP205DR (Mettler Toledo, Швейцарія), ультразвукову баню Bandelin Sanorex digitec (BANDELIN electronic GmbH & Co. KG, Німеччина), рідинний хроматограф Agilent 1200 із детектором G1315D DAD Detector (“Agilent”, США), хроматографічну колонку Kromasil 100 C18 (0,125 м × 4,6 мм, 5 мкм, Supelko, США), стандарти агліконів (Sigma-Aldrich), хімічні реактиви аналітичної чистоти і розчинники для градієнтного елюювання (Sigma-Aldrich, Macron Fine Chemicals™).
Результати й обговорення. Аглікони флавоноїдів отримували шляхом кислотного гідролізу наважки сухого екстракту впродовж 2 год. Одержані аглікони вилучали шляхом вичерпної екстракції етилацетатом; відганяли розчинник, а сухий залишок, який містив досліджувані аглікони, розчиняли в метанолі, готуючи випробовувані розчини для ВЕРХ-вивчення. На хроматограмах випробовуваних розчинів спостерігали появу низки піків, три з яких відповідали мірицетину, кверцетину і кемпферолу. Отже, флавоноїди сухого екстракту листя шовковиці білої представлені глікозидами вказаних трьох флавонолів. Дані щодо наявності кверцетину і кемпферолу збігаються з даними досліджень інших авторів.
Висновки. Досліджено склад агліконів флавоноїдів сухого екстракту листя шовковиці білої. Встановлено, що вони представлені флавонолами: кверцетином, кемпферолом і мірицетином. Знайдено 0,20 % кверцетину, 0,14 % кемпферолу і слідові кількості мірицетину – 0,003 %. Отримані дані можна використати для розроблення методики стандартизації сухого екстракту листя шовковиці білої за показником “Кількісне визначення”.
Посилання
Mhaskar, K.S., Latter, E.B., Caius J.S., Kirtikar, & Basu (2000). Indian Medicinal Plants. Delhi: Sri Satguru Publications.
Butt, M.S., Nazir, A., Sultan, M.T., & Schroën, K. (2008) Morus alba L. nature’s functional tonic. Trends in Food Science & Technology, 19, 505-512. DOI:10.1016/j.tifs.2008.06.002.
Metwally, F.M., Rashad, H., & Mahmoud, A.A. (2019). Morus alba L. Diminishes visceral adiposity, insulin resistance, behavioral alterations via regulation of gene expression of leptin, resistin and adiponectin in rats fed a high-cholesterol diet. Physiology & Behavior, 201, 1-11. DOI:10.1016/j.physbeh.2018.12.010.
Zhang, H-R., Li, M., Wang, M-M., Wang, X-N., Shen, T., Wang, S-Q., & Ren, D-M. (2019). Antioxidant flavan derivatives from the leaves of Morus alba. Phytochemistry Letters, 29, 84-90. DOI:10.1016/j.phytol. 2018.11.002.
Dong Seon Kim, Young Min Kang, Wen Yi Jin, Yoon Young Sung, Goya Choi, Ho Kyoung Kim. (2014). Antioxidant activities and polyphenol content of Morus alba leaf extracts collected from varying regions. Biomedical Reports, 2, 675-680. DOI: 10.3892/br.2014.294.
Grajek, K., Wawro, A., & Pieprzyk-Kokocha, D. (2015). Bioactivity of Morus Alba L. extracts – an overview. Intern J. Pharm. Sci. and Res., 6 (8), 3110-3122.
Simin Tian, Mingmin Tang, & Baosheng Zhao. (2016). Current anti-diabetes mechanisms and clinical trials using Morus alba L. J. of Traditional Chinese Med. Sci., 3, 3-8. DOI: 10.1016/J.JTCMS.2016.04.001.
Yang, Y., Yang, X., Xu, B., Zeng, G., Tan, J., He, X., … Zhou, Y. (2014). Chemical constituents of Morus alba L. and their inhibitory effect on 3T3-L1 preadipocyte proliferation and differentiation. Fitoterapia, 98 (10), 222-227. DOI: 10.1016/j.fitote.2014.08.010
Bandna Devi, Neha Sharma, Dinesh Kumar, Kamal Jeet. (2013). Morus Alba Linn: A Phytopharmacological review. Int J Pharmacy and Pharm Sci, 5(2), 14-18.
Hunyadi, A., Liktor-Busa, E., Marki, A., Martins, A., Jedlinszki, N., Hsieh T.J., … Zupko I. (2013). Metabolic effects of Mulberry leaves: Exploring potential benefits in type 2 diabetes and hyperuricemia. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, ID 948627. DOI: 10.1155/2013/948627.
Zhong, L., Furne, J.K., & Levitt, M.D. (2006). An extract of black, green, and mulberry teas causes malabsorption of carbohydrate but not of triacylglycerol in healthy volunteers. Amer. J. Clin. Nutr., 84, 551-555. DOI: 10.1093/ajcn/84.3.551
Tsurkan, O.O., Kovachuk, T.V., & Herhel, O.V. (2011). Vyvchennia biolohichno aktyvnykh rechovyn nadzemnoi chastyny shovkovytsi biloi (Morus Alba L.) i shovkovytsi chornoi (Morus Nigra L.) [Study of biologically active substances of the aboveground part of white mulberry (Morus Alba L.) and black mulberry (Morus Nigra L.)]. Farmats. Zhurn. – Pharm. J., 6, 72-78 [in Ukrainian].
Vronska, L., Demyd, A., Dub, A., Hroshoviy, T., & Klishch, I. (2017). Study of biologically active substances of white mulberry leaves and their extracts. Abstracts of Papers. Plant – the source of research material: 5th International Conference and Workshop. Lublin.
Dub, А.І., Klishch, І.М., Vronska, L.V., & Stechyshyn, I.P. (2018). Vyvchennia hipohlikemichnoi dii fitozasobu, shcho mistyt sukhi ekstrakty z lystia shovkovytsi biloi, stulok kvasoli zvychaynoi i pahoniv chornytsi zvychaynoi [Research the hypoglycemic activity of the herbal remedy that contain dry extracts of white mulberry leaves, common bean shells and blueberry leaves]. Med. I klin. khimiia – Medical and Clinical Chemistry, (3), 44–49. DOI:10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i3.9313 [in Ukrainian].
Dub, А.І., Klishch, І.М., Vronska, L.V., & Stechyshyn, I.P. (2018). Vyvchennia spetsyfichnoi aktyvnosti fitozasobu, shcho mistyt sukhi ekstrakty z lystia shovkovytsi biloi, stulok kvasoli zvychaynoi i pahoniv chornytsi na eksperymentalnii modeli insulinorezystentnosti, vyklykanoi deksametazonom [Study of specific activity of phytomedicine containing dry extracts from white mulberry leaves, common bean shoots and blueberry leaves in an experimental model of insulin resistance caused by dexamethasone]. Colloquium-journal, 11 (2), 32-41 [in Ukrainian].
Vronska, L.V., Dub, A.I., Demyd, A.Y., Hroshovyi, T.A., & Klishch, I.M. (2020). Vplyv kontsentratsii etanolu v ekstrahenti na flavonoidnyi profil vytiahu iz lystia shovkovytsi biloi i yoho tsukroznyzhuvalnu diiu [The influence of the ethanol content in the extractant on flavonoids profile of the mulberry leaves extracts and its sugar-lowering effect]. Farm. chasopys – Pharmaceutical Review, (1), 5-13. DOI: 10.11603/2312-0967.2020.1.10983 [in Ukrainian].
Vronska, L.V., & Demyd, A.Y. (2019). Khromatohrafichni profili flavonoyidiv i hidroksykorychnykh kyslot vitchyznianykh zrazkiv likarskoi roslynnoi syrovyny lystia shovkovytsi biloi [Flavonoids and hydroxycinnamic acids chromatographic profiles of domestic raw materials of mulberry white leaves]. Farm. chasopys – Pharmaceutical Review, 2, 5-15. DOI: 10.11603/2312-0967.2019. 2.10269 [in Ukrainian].
Flaczyk, E., Kobus-Cisowska, J., Przeor M., Korczak, J., Remiszewski, M., Korbas E., & Buchowski, M. (2013). Chemical characterization and antioxidative properties of Polish variety of Morus alba L. leaf aqueous extracts from the laboratory and pilot-scale processes. Agric. Sci., 4, 141-147. DOI: 10.4236/as.2013.45B026
Radojković, M.M., Zeković, Z.P., Vidović, S.S., Kočar, D.D., & Mašković, P.Z. (2012). Free radical scavenging activity and total phenolic and flavonoid contents of mulberry (Morus spp. L., Moraceae) extracts. Hem. Ind., 66, 547-552. DOI: 10.2298/HEMIND111111002R.
Song, W., Wang, H.-J., Bucheli, P., Zhang, P.-F., Wei, D.-Z., & Lu, Y.-H. (2009). Phytochemical profiles of different mulberry ( Morus sp.) species from China. J. Agric Food Chem., 57 (19), 9133-9140. DOI: 10.1021/jf9022228.
Tsurkan, O.O., Kovalchuk, T.V., & Herhel, O.V. (2012). Fitokhimichne doslidzhennia nadzemnoi chastyny shovkovytsi biloi ta chornoi [Phytochemical study of the aboveground part of white and black mulberry]. Zapor. med. zhurn. – Zaporozhye Medical Journal, 4, 135-136 [in Ukrainian].
(2014). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy: v 3 t./DP «Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv. – 2-e vyd. [The State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 vol. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed. 2. Vol. 3.]. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. [in Ukrainian]
Vronska, L.V. (2020). VERKH-doslidzhennia ahlikoniv flavonoidiv sukhoho ekstraktu pahoniv chornytsi [HPLC-research of the flavonoid aglycones of bilberry shoots dry extract]. Farm. chasopys – Pharmaceutical Review, (3), 5-14. DOI: 10.11603/2312-0967.2020. 3.11424 [in Ukrainian].
Niedzwiedzki, D.M., Jiang, J., Lo, C.S., & Blankenshi, R.E. (2014). Spectroscopic properties of the Chlorophyll a – Chlorophyll c 2–Peridinin-Protein-Complex (acpPC) from the coral symbiotic dinoflagellate Symbiodinium. Photosynth. Res., 120 (1-2), 125-139. DOI:10.1007/s11120-013-9794-5.
Inskeep, W.P., & Bloom, P.R. (1985). Extinction coefficients of chlorophyll a and b in N,N-dimethylformamide and 80 % acetone. Plant Physiol., 77, 483-485. DOI: 10.1104/pp.77.2.483.
Mahmood Tahir, Anwar Farooq, Abbas Mateen, & Saari Nazamid (2012). Effect of maturity on phenolics (phenolic acids and flavonoids) profile of strawberry cultivars and mulberry species from Pakistan. Int. J. Mol. Sci., 13 (12), 4591-4607. DOI:10.3390/ijms13044591.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Медична та клінічна хімія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.