СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ТА АНАЛІЗ ІСНУЮЧИХ МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ПРЕВЕНТИВНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ ПРАЦІВНИКАМИ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ (АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ)

Автор(и)

  • В.А. ПІЩИКОВ
  • Н.Ю. КОНДРАТЮК
  • О.М. ТОРЖЕВСЬКА
  • Н.В. ШЕСТАК

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.3.3532

Анотація

Мета: вивчити підходи до консультування хворих з профілактичною метою та обґрунтувати запровадження профілактичного консультування.

Матеріали і методи. Проаналізовано вітчизняні та іноземні наукові публікації, використано бібліосемантичний, ретроспективного аналізу, аналітичний методи.

Результати. Показано медико-соціальну значущість хронічних неінфекційних захворювань. Висвітлено основні засади організації та проведення профілактичного консультування пацієнтів з факторами ризику хронічних неінфекційних захворювань на рівні сімейного лікаря. Розглянуто концептуальні основи ефективного профілактичного консультування, що спрямоване на формування партнерства лікаря і пацієнта у довгостроковому контролі факторів ризику хронічних неінфекційних захворювань.

Висновки. В організації профілактичної роботи ключовим моментом є стосунки лікаря і пацієнта, які можуть стати основною рушійною силою для успішних превентивних заходів за умови базування на концептуальних заходах ефективного профілактичного консультування.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: стратегія профілактики, консультування, групи ризику, корекція факторів ризику, алгоритм, скринінг, профілактика.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-18

Як цитувати

ПІЩИКОВ, В., КОНДРАТЮК, Н., ТОРЖЕВСЬКА, О., & ШЕСТАК, Н. (2015). СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ТА АНАЛІЗ ІСНУЮЧИХ МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ПРЕВЕНТИВНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ ПРАЦІВНИКАМИ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ (АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ). Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (3). https://doi.org/10.11603/1681-2786.2014.3.3532

Номер

Розділ

Огляд наукової літератури