ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ГОРИЗОНТАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ ТА МОТИВАЦІЇ В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ

Автор(и)

  • D. A. Khaskhachykh ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України»

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2019.4.10577

Ключові слова:

медична освіта, навчальний процес, викладач, студенти-медики, мотивація, горизонтальна комунікація

Анотація

З метою підвищення якості викладання циклу «Акушерство та гінекологія» на кафедрі акушерства та гінекології  ДЗ «Дніпропетровська  медична академія МОЗ України» використовуються спеціальні методи мотивації роботи студентів, що значно підвищило ефективність та  якісну успішність студентів медичного факультету 4 та 5 курсів навчання. Студенти отримують знання під час перегляду демонстрацій, навчальних відеофільмів, беруть участь в обговореннях, вправах або ролевих іграх, що симулюють конкретні клінічні випадки, та практикуються у використанні отриманих навичок. Після опанування практичних навичок студенти практикуються в їх використанні в симуляційних класах згідно з програмою OSKI, максимально наближених до  реальних клінічних  умов, під наглядом викладачів, які слідкують за якісним виконанням методик клінічних вмінь. 

З метою підвищення мотивації студентів до навчання використовуються такі методи, як заохочення спілкування між студентом та викладачем, а також у групі за темою заняття, прояв інтересу до кожного студента зі сторони викладача, відкритість для порад і допомоги, включення студентів до обговорення теми, включаючи в роботу всіх студентів групи, особливо тих, хто відчуває невпевненість. Заняття повинно бути цілеспрямованим і проводитися в доброму темпі, що передбачає існування чіткого плану та хронометражу. В структурі заняття повинні використовуватися ігрові вправи, які модулюють клінічні випадки.  Викладач повинен вміти виявляти активних студентів та мотивувати їх виступати в ролі експертів при вирішенні важких ситуацій. Така методика викладання, в якій немає чіткого розділу на вчителя та учня, – метод горизонтальної комунікації, який використовується для роботи  з дорослими людьми, при якому заняття виглядає не як стандартний урок, а скоріш як передача знань від досвідченого наставника до учня, дозволяє встановити позитивний емоційний контакт між викладачем та студентами, значно підвищує вмотивованість та результативність навчального процесу.

З метою підвищення якості навчання студентів-медиків у вищих навчальних закладах України доцільно використовувати передовий досвід та технології,  які базуються на  сучасних методах проведення педагогічного процесу. Заохочення та мотивація студентів до навчання повинні базуватися на принципах максимального розкриття творчих можливостей студентів, вмінні спілкуватися в групах, використанні отриманих практичних навичок при симуляції клінічних випадків та роботі на симуляційному обладнанні. Наш досвід підготовки студентів-медиків з дисципліни «Акушерство та гінекологія» показав високий рівень задоволеності й засвоєння навчального матеріалу при використанні методів мотивації та горизонтальної комунікації між викладачами і студентами.

Посилання

Zaporozhan, V.M. (2014). Innovatsiini pidkhody do pidhotovky suchasnoho likaria [Innovative approaches to modern doctor training]. Medychna osvita – Medical Education, 2, 38-40 [in Ukrainian].

Kozak, L.V. (2014). Doslidzhennia innovatsiinykh modelei navchannia u vyshchii shkoli [Innovative teaching models at higher education study]. Osvitolohichnyi dyskurs – Educational Discourse, 1 (5), 95-107 [in Ukrainian].

Natroshvili, S.H. (2012). Innovatsiina diialnist vyshchykh navchalnykh zakladiv yak osnova polipshennia ykosti osvitnikh posluh [Innovative activities of higher education institutions as a basis for improving the quality of education]. Problemy nauky – Problems of the Science, 8, 21-26 [in Ukrainian].

Potapov, V.O., Khaskhachykh, D.A., Demchenko, T.V., Harahulia, I.S., & Chuiko, V.S. (2017). Uprovadzhennia internet-servisu Socrative u navchalnu robotu studentiv VNZ [Implementation of the socrative internet service in the student work of higher education institutions]. Medychna osvita – Medical Education, 2(74),60-64 [in Ukrainian].

Khaskhachykh, D.A. (2019). Vykorystannia internet-servisu Socrative dlia dystantsiinoho navchannia studentiv [Using Socrative online service for students distance learning]. Medychna osvita – Medical Education, 1 (81), 135-140 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-12

Як цитувати

Khaskhachykh, D. A. (2019). ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ГОРИЗОНТАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ ТА МОТИВАЦІЇ В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ. Медична освіта, (4), 51–55. https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2019.4.10577

Номер

Розділ

ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ