НОВІ ПІДХОДИ ДО ПРИЗНАЧЕННЯ ФІЗІОТЕРАПЕВТИЧНИХ МЕТОДІВ У ХВОРИХ ПЕРВИННИМ ГОНАРТРОЗОМ З КОМОРБІДНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ

Автор(и)

  • H. O. Sirant ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім.І.Я.Горбачевського МОЗ України»
  • T. H. Bakaliuk ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України»

DOI:

https://doi.org/10.11603/1811-2471.2017.v0.i4.8324

Ключові слова:

первинний гонартроз, інтерференцтерапія, магніто-лазерна терапія, реабілітація.

Анотація

В осіб похилого та старечого віку проблема остеоартрозу (ОА) набуває особливого значення у зв'язку з супутніми захворюваннями та інволютивними змінами в організмі. Досягнення знеболювального ефекту реабілітаційних заходів у людей старшого віку при дегенеративно-дистрофічних захворюваннях суглобів залишається не вирішеним питанням. Все це є спонукальним моментом пошуку шляхів оптимізації реабілітації хворих на ОА в похилому віці.

 Мета роботи - провести оцінку ефективності застосування фізіотерапевтичних методів у хворих з первинним гонартрозом (ПГА) в літньому віці на основі вивчення застосування реабілітаційних комплексів на  амбулаторному етапі реабілітації.

Матеріал і методи. Клінічні спостереження  проведені у 54 пацієнтів з первинним гонартрозом, які знаходились на амбулаторному етапі реабілітації. Методом рандомізації хворі були розподілені на три групи. Реабілітаційний комплекс відрізнявся застосуванням фізіотерапевтичних методів: в І групі у 18 хворих на протязі тривалості амбулаторного етапу реабілітації  проводили метод інтерференцтерапії (ІФТ) на колінні суглоби; в ІІ групі 17 хворим в програму реабілітації було включено застосування магніто-лазерної терапії (МЛТ) на колінні суглоби; в ІІІ групі 19 пацієнтам застосовували комбіновану фізіотерапію із включенням МЛТ та ІФТ.

Результати досліджень та їх обговорення. Результати досліджень показали, що при включенні в реабілітаційний комплекс МЛТ та ІФТ зменшується вираженість больового синдрому та покращується рухова активність у осіб літнього віку з ПГА,  як при окремому застосуванні так і в поєднані цих двох методів. Однак при  поєднаному застосуванні МЛТ та ІФТ відмічено статистично значущу різницю (р<0,05) показників  ВАШ, індексу WOMAC та тесту Ловетта порівняно з І та ІІ групою, що свідчить про переваги застосування в реабілітаційному комплексі одночасно двох фізіотерапевтичних методів різноспрямованої дії.

Висновки. Поєднане застосування фізіотерапевтичних методів, а саме ІФ та МЛТ у хворих на ПГА з коморбідною патологією на амбулаторному етапі реабілітації здійснює більш виражену знеболюючу дію при артралгіях порівняно з окремим застосуванням цих методів, що дає можливість більш якісно проводити реабілітацію, дозволяє зберегти функціональні можливості опорно-рухового апарату та покращити якість життя хворого.

Біографія автора

H. O. Sirant, ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім.І.Я.Горбачевського МОЗ України»

 

Посилання

Kazimirko, V.K., Kovalenko, V.N. & Flegontova, V.V. (2011). Involyutsyonnyy osteoartroz i osteoporoz [Involute osteoarthritis and osteoporosis]. Donetsk: Izdatel Zaslavskyy A.Yu. [in Russian].

Kovalenko, V.N., & Bortkevich, O.P. (2010). Osteoartroz: prakticheskoye rukovodstvo [Osteoarthritis: a practical guide]. Kyiv: Morion [in Russian].

Kovalenko, V.M., & Bortkevich, O.P. (2011). Osteoartroz i bil: stan problemy [Osteoarthritis and pain: the state of the problem]. Bol. Sustavy. Pozvonochnik. – Pain. Joints. Spine, 1, 41-44 [in Ukrainian].

Mendel, O.I., Naumov, A.V., Alekseyeva, L.I., Vertkin, A.L, Shamuilova M.M. (2010). Osteoartroz kak faktor riska kardiovaskulyarnykh katastrof [Osteoarthritis as a risk factor for cardiovascular catastrophes]. Ukrainskyi revmatolohichnyi zhurnal – Ukrainian Rheumatologist Journal, 3, 68-73 [in Russian].

Povoroznyuk, V.V. (2009). Zabolevaniya kostno-myshechnoy sistemy i vozrast [Diseases of the musculoskeletal system and age]. Problemy osteologii – Problems of Osteology, 4, 6-15 [in Russian].

Suprun, E.V. (2013). Komorbidnost pri osteoartroze u pozhilykh patsiyentov: vybor taktiki lecheniya [Comorbidity in osteoarthritis in elderly patients: choice of treatment tactics]. Ratsionalnaya farmakoterapiya – Rational Pharmacotherapy, 3, 47-52 [in Russian].

Vladimirova, O.A., Ezhova, V.V., & Ponomarenko, G.N. (Ed.) (2013). Fizioterapiia: pidruchnyk [Physiotherapy: textbook]. Kyiv: Format [in Ukrainian].

American Geriatrics Society Panel. Pharmacological managеment of persistent pain in older persons. (2009). JAGS, 57, 1331-1346.

Basler, H.D., Wörz, R. (2005). Diagnosis and treatment of pain in the elderly patient. MMW Fortschr Med., 14, 31-35.

Coderre T.J., Katz J., Vaccarino A.L., Melzack, R. (2003). Contribution of central neuroplasticity to pathological pain: review of clinical and experimental evidence. Pain, 52, 259-285.

Gallagher, R.M. (2005). Chronic pain: sources of late life pain and risk factor for dis-ability. Geriatrics, 55, 40-47.

Fine, P.G. (2004). Pharmacological management of persistent pain in older patients. Clin. J. Pain, 20, 220-226.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-26

Як цитувати

Sirant, H. O., & Bakaliuk, T. H. (2018). НОВІ ПІДХОДИ ДО ПРИЗНАЧЕННЯ ФІЗІОТЕРАПЕВТИЧНИХ МЕТОДІВ У ХВОРИХ ПЕРВИННИМ ГОНАРТРОЗОМ З КОМОРБІДНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ. Здобутки клінічної і експериментальної медицини, (4). https://doi.org/10.11603/1811-2471.2017.v0.i4.8324

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження