Баріатрична емболізація артерій шлунка в експерименті

Автор(и)

  • І. Я. Дзюбановський Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України
  • А. М. Продан Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України
  • М. Ю. Кріцак Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України
  • Б. М. Маслій Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

DOI:

https://doi.org/10.11603/2414-4533.2022.1.12916

Ключові слова:

баріатрична емболізація, лептин, грелін

Анотація

Мета роботи: оцінити ефективність баріатричної емболізації артерій шлунка в експериментальних тварин за динамікою змін маси, сироваткових рівнів греліну та лептину.

Матеріали і методи. Для проведення експерименту відібрано 10 свиней в’єтнамської породи віком 4-5 місяців, жіночої статі, які впродовж 2 місяців перебували на дієті з підвищеним вмістом жирів. Тварини, у яких маса перевищувала 30 % від початкового значення, вважали такими, що досягнули стану ожиріння. Контрольну групу склали 5 тварин ті є ж статі та віку, яких утримували в стандартних умовах та нормальній дієті. Виконували баріатричну емболізацію лівої шлункової артерії. Вимірювання динаміки маси тіла проводили через 1 та 3 місяці після операції БЕА. Сироваткові рівні (зразки венозної крові 2 мл) греліну та лептину також визначали до операції та через 1,3 місяця після неї з використанням відповідних наборів (ELISA).

Результати досліджень та їх обговорення. Аналіз динаміки маси тіла встановив її зменшення у піддослідних тварин через 3 місяці на 16,05 % від доопераційного показника (р˂0,001). Динаміка сироваткового рівня греліну продемонструвала його зменшення через 3 місяці спостереження після БЕА на 23,79 % від доопераційного показника (р˂0,001), а рівня лептину на 56,38 % (р˂0,001).

Посилання

Bai, Z.B., Qin, Y.L., Deng, G., Zhao, G.F., Zhong, B.Y., & Teng, G.J. (2018). Bariatric embolization of the left gastric arteries for the treatment of obesity: 9-month data in 5 patients. Obesity Surgery, 28 (4), 907-915.

Bøgelund, M., Jørgensen, N.B., Madsbad, S., Spanggaard, M., Panton, U.H., Pedersen, M.H., & Johansen, P. (2022). The effect of bariatric surgery on healthcare costs and labor market attachment. Obesity Surgery, 1-7.

Carswell, K.A., Vincent, R.P., Belgaumkar, A.P., Sherwood, R.A., Amiel, S.A., Patel, A.G., & Le Roux, C.W. (2014). The effect of bariatric surgery on intestinal absorption and transit time. Obesity Surgery, 24 (5), 796-805.

Cavin, J.B., Bado, A., & Le Gall, M. (2017). Intestinal adaptations after bariatric surgery: Consequences on glucose homeostasis. Trends in Endocrinology & Metabolism, 28 (5), 354-364.

Madsen, M.S.A., Holm, J.B., Pallejà, A., Wismann, P., Fabricius, K., Rigbolt, K., ... & Hansen, H.H. (2019). Metabolic and gut microbiome changes following GLP-1 or dual GLP-1/GLP-2 receptor agonist treatment in diet-induced obese mice. Scientific Reports, 9 (1), 1-12.

Reijnders, D., Goossens, G.H., Hermes, G.D., Neis, E.P., van der Beek, C.M., Most, J., ... & Blaak, E.E. (2016). Effects of gut microbiota manipulation by antibiotics on host metabolism in obese humans: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Cell Metabolism, 24 (1), 63-74.

Shao, Y., Evers, S.S., Shin, J.H., Ramakrishnan, S.K., Bozadjieva-Kramer, N., Yao, Q., ... & Seeley, R.J. (2022). Vertical sleeve gastrectomy increases duodenal Lactobacillus spp. richness associated with activation of intestinal HIF2α signaling and metabolic benefits. Molecular Metabolism, 101432.

Weiss, C.R., Gunn, A.J., Kim, C.Y., Paxton, B.E., Kraitchman, D.L., & Arepally, A. (2015). Bariatric embolization of the gastric arteries for the treatment of obesity. Journal of Vascular and Interventional Radiology, 26 (5), 613-624.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-20

Як цитувати

Дзюбановський, І. Я., Продан, А. М., Кріцак, М. Ю., & Маслій, Б. М. (2022). Баріатрична емболізація артерій шлунка в експерименті. Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, (1), 36–39. https://doi.org/10.11603/2414-4533.2022.1.12916

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ