РОЗРОБКА СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ ФЛАВОНОЇДІВ У ПАГОНАХ ЧОРНИЦІ ЗВИЧАЙНОЇ

  • L. V. Vronska Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль
Ключові слова: пагони чорниці звичайної, флавоноїди, спектрофотометрія, кількісне визначення, вміст, критерій якості

Анотація

Мета роботи. Розробка спектрофотометричної методики визначення флавоноїдів у пагонах чорниці звичайної.

Матеріали і методи. У дослідженнях застосовувались зразки пагонів чорниці, зібрані у Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській і Волинській областях впродовж 2014-2018 років, і зразки лікарського засобу «Чорниці пагони» (ПрАТ "Ліктрави", Україна). Визначення вмісту флавоноїдів проводили методом абсорбційної спектрофотометрії, вимірюючи абсорбцію комплексу флавоноїдів з алюміній хлоридом. Для вимірювання абсорбції і запису електронних спектрів поглинання застосовували спектрофотометр Cary 50 UV-Vis (Agilent Technologies).

Результати й обговорення. Електронні спектри поглинання, отримані для випробовуваних розчинів і стандартного розчину рутину в умовах комплексоутворення флавоноїдів з алюміній хлоридом, були ідентичними за ходом кривих світлопоглинання і характеризувались положенням максимуму поглинання при 410 ± 2 нм і 412 ± 2 нм відповідно, що дозволило обрати рутин за стандарт для перерахунку вмісту флавоноїдів у досліджуваній сировині. При дослідженні впливу концентрації етанолу на вилучення флавоноїдів, встановлено, що для приготування вихідного розчину проби слід застосовувати 70% (об/об) етанол. Вилучення флавоноїдів з аналітичною метою слід виконувати при нагріванні зі зворотнім холодильником трикратно – почергово з 60, 20 і 15 мл етанолу впродовж 30, 15 і 15 хв відповідно. Важливим моментом методики є підготовка сировини – для аналізу слід застосовувати дрібну фракцію (355) подрібненої сировини, враховуючи її вміст у розрахунковій формулі. Знайдено, що вміст флавоноїдів у досліджуваних дикорослих зразках є в межах 1,14-1,86%, а в промислових серіях (за винятком сировини серії 20614) – в межах 0,7-1,0%.

Висновки. Розроблено спектрофотометричну методику кількісного визначення флавоноїдів у сировині пагонів чорниці звичайної. Здійснено кількісне визначення вмісту флавоноїдів у 17 зразках сировини різного походження. Для оцінки якості пагонів чорниці запропоновано ввести додатковий показник «Вміст флавоноїдів»  з  критерієм – не менше 0,6% флавоноїдів у перерахунку на рутин і суху сировину.

Біографія автора

L. V. Vronska, Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

канд. хім. наук, доцент, доцент кафедри фармації 

Посилання

State Register of Ukraine Drugs. [Electronic resources]. – Available from: http://www.drlz.kiev.ua

Wing-kwan Chu, Sabrina C M Cheung, Roxanna AW Lau, Iris FF Benzie. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. Chapter 4. Bilberry (Vaccinium myrtillus L.). Boca Raton (FL): CRC Press; 2011. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/#ch4_51#ch4_51.

Ryazanova TK, Kurkin VA. New approaches to the integrated use of blackberry fruits and shoots. Izvest Samarskogo nauchn tsentra RAN. 2012;5(3):754-7. Russian

Nybakken Line, Selas Vidar, Ohlson Mikael. Increased growth and phenolic compounds in bilberry (Vaccinium myrtillus L.) following forest clear-cutting. Scandinavian J of Forest Research. 2013;28(4):319-30.

Ryazanova TK. Pharmacognostic study of the fruits and shoots of bilberry. Fundamental'nyye issledovaniya. 2013;8:1136-40. Russian

Vronska LV, Chubka MB, Demyd AYe. Development of phenolic compounds chromatographic identification in bilberry shoots. Farmats chasopys. 2015;3:28-33.

Mechnikova GYa, Matyushenko NV, Smirnova OV. Validation of the method of quantitative determination of the flavonoids amount in the shoots Vaccinium myrtillus L. Bashkirskiy khimicheskiy zhurnal. 2013;20(2):66-71. Russian

Petrov EV. Development of method for the quantitative determination of the flavonoids content in the shoots of bilberry. Byulleten' VSNTS SO RAMN. 2010;3(73):253-5. Russian

Yakovlev GP, Blinova KF. Medicinal plant materials. Pharmacognosy: studies. allowance [Лекарственное растительное сырье. Фармакогнозия: учеб. пособие] SPb : SpetsLit; 2004. Russian

Kovalev VM, Pavly OI, Isakova TI. Pharmacognosy with the basics of biochemistry of plants [Фармакогнозія з основами біохімії рослин] Kharkiv : Prapor , 2000. Ukrainian.

State Pharmacopoeia of Ukraine. 2nd ed. Kharkiv: State Enterprise Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center for the Quality of Medicines; 2018. Ukrainian.

Kurylo H I, Klishch IM, Volska AS, Barchuk OZ. Investigation of hypoglycemic properties of dry bilberry extract. Medychna ta klinichna khimiya. 2016;2:38-41. Ukrainian.

Kurkin VA, Ryazanova TK. Quantitative determination of the flavonoids sum in the bilberries. Khym farmats zhurn. 2013;47(4):34-7.

Опубліковано
2018-12-28
Як цитувати
Vronska, L. V. (2018). РОЗРОБКА СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ ФЛАВОНОЇДІВ У ПАГОНАХ ЧОРНИЦІ ЗВИЧАЙНОЇ. Фармацевтичний часопис, (4), 49-56. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2018.4.9703
Номер
Розділ
АНАЛІЗ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ