РОЗРОБКА МЕТОДИКИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ КОРЕНЕВИЩ І КОРЕНІВ ОМАНУ (INULA HELENIUM L.) ЗА ВМІСТОМ ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ

Автор(и)

  • L. V. Vronska Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль
  • A. Ye. Demyd Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль
  • M. A. Ezhned ВДНЗ «Буковинський державний медичний університет»

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2016.2.6646

Ключові слова:

Inula helenium, корені і кореневища, гідроксикоричні кислоти, хлорогенова кислота, цикорієва кислота, стандартизація.

Анотація

Розроблено методики стандартизації кореневищ з коренями оману високого шляхом ідентифікації і кількісного визначення гідроксикоричних кислот. Для ідентифікації сировини було запропоновано встановлювати наявність чотирьох зон гідроксикоричних кислот, серед яких хлорогенова і цикорієва, у ТШХ-профілі. Результати визначення вмісту гідроксикоричних кислот для промислових і дикорослих зразків сировини знаходяться в інтервалі 1,10–1,35 %. Розроблені методики дозволяють розрізняти два види сировини, які характеризуються високим вмістом інуліну й є схожими у подрібненому стані – кореневища і корені оману високого і корені цикорію.

Біографії авторів

L. V. Vronska, Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

доцент кафедри фармації ННІ післядипломної освіти, к. хім. н., доцент

A. Ye. Demyd, Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

M. A. Ezhned, ВДНЗ «Буковинський державний медичний університет»

ВДНЗ «Буковинський державний медичний університет»

Посилання

Aspects regarding the qualitative and quantitative phytochemical analysis of the Inula helenium L. species / Marinela Afemei, Elvira Gille, Irina Boz [et al.] // Analele Ştiinţifice ale Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi s. II a. Biologie vegetală. - 2012. - Vol. 58, Iss. 1. - P. 29-34.

Antioxidant activity and fructan content in root extracts from elecampane (Inula helenium L.) / Nadezhda Petkova, Radka Vrancheva, Dasha Mihaylova [et al.] // J. BioSci. Biotechnol. - 2015. - Iss. 4(1). - P. 101-107.

Mitrofanova I.Yu. Opredeleniye summarnogo soderzhaniya polifruktanov i dinamiki ikh nakopleniya v kornevishchakh i kornyakh devyasila vysokogo (Inula helenium L.), proizrastayushchego v Volgogradskoy oblasti / I. Yu. Mitrofanova, A. V. Yanitskaya // Khimiko-farm. zhurn. – 2013. – T. 47, № 3. – S. 45-47.

Olennikov D.N. Issledovaniye kolorimetricheskoy reaktsii inulina s rezortsinom v zavisimosti ot usloviy provedeniya / D. N. Olennikov, L. M. Tankhayeva // Khimiya rastitel'nogo syr'ya. – 2008. – №1. – S. 87-93.

Chemical Constituents of Inula helenium / Yong-Ming Zhao, Jin Wang, Qing-Wen Shi // Chemistry of Natural Compounds. - 2014. - Vol. 49, Iss. 6. - P. 1121-1122.

Butko A.Yu. Eksperymentalʹne doslidzhennya kilʹkisnoho vmistu biolohichno aktyvnykh rechovyn u roslynniy syrovyni omanu vysokoho ta omanu brytansʹkoho / A. Yu. Butko // Farmats. zhurn. – 2012. – №6. – S. 98-101.

Aminokyslotnyy sklad roslynnoyi syrovyny omanu brytansʹkoho u vehetatsiynyy period / O. K. Yerenko, O. V. Mazulin, P. A. Lohvin [ta in.] // Aktualʹni pytannya farmatsevtychnoyi i medychnoyi nauky ta praktyky. – 2012. – №2. – S. 10-12.

Ezhned M.A. Osoblyvosti tsukroznyzhuvalʹnoyi diyi sukhoho ekstraktu z koreniv i korenevyshch omanu vysokoho zalezhno vid dozy / M. A. Ezhned, T. A. Hroshovyy, O. M. Horoshko // Farmatsevtychnyy chasopys. – 2015. – №3. – S. 63-65.

Polucheniye sukhogo ekstrakta iz korney devyasila vysokogo i izucheniye yego khimicheskogo sostava / S. A. Matasova, N. A. Mitina, G. L. Ryzhova [i dr.] // Khimiya rastitel'nogo syr'ya. – 1999. – №2. – S. 119-123.

Antioxidant and chemical properties of Inula helenium root extracts / Iuliana Spiridon, Constantin Bogdan Nechita, Marius Niculaua [et al.] // Cent. Eur. J. Chem. – 2013. – 11(10). – P. 1699-1709.

Hydroxycinnamates from elecampane (Inula helenium L.) callus culture / Anna Stojakowska, Janusz Malarz, Anna K. Kiss // Acta Physiol. Plant. – 2016. - P. 38-41.

Jungmin Lee Chicoric acid: chemistry, distribution, and production / Jungmin Lee, Carolyn F. Scagel // Front. Chem. - 2013. - Iss.1. - P. 1-17.

Acute hypoglycemic effect and phytochemical composition of Ageratina petiolaris / Bustos-Brito C., Andrade-Cetto A., Giraldo-Aguirre J.D. [et al.] // J. Ethnopharmacol. - 2016. - Vol. 5, Iss. 185. - P. 341-346.

Kelly L. Johnston Coffee acutely modifies gastrointestinal hormone secretion and glucose tolerance in humans: glycemic effects of chlorogenic acid and caffeine / Kelly L. Johnston, Michael N. Clifford, Linda M. Morgan // Am. J. Clin. Nutr. – 2003. – Iss. 78. – P. 728-733.

Benalla W. Antidiabetic medicinal plants as a source of alpha glucosidase inhibitors / W. Benalla, S. Bellahcen, M. Bnouham // Curr. Diabetes Rev. - 2010. - Iss. 6(4). - P. 247-254.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-07-08

Як цитувати

Vronska, L. V., Demyd, A. Y., & Ezhned, M. A. (2016). РОЗРОБКА МЕТОДИКИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ КОРЕНЕВИЩ І КОРЕНІВ ОМАНУ (INULA HELENIUM L.) ЗА ВМІСТОМ ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ. Фармацевтичний часопис, (2), 26–31. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2016.2.6646

Номер

Розділ

АНАЛІЗ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ