ДОСЛІДЖЕННЯ ЖИРНИХ КИСЛОТ CAMELINA SATIVA (L.) CRANTZ
DOI:
https://doi.org/10.11603/2312-0967.2022.1.12772Ключові слова:
Camelina sativa (L.) Crantz, трава, насіння, жирні кислоти, ГХ-МСАнотація
Мета роботи – встановлення якісного складу та визначення кількісного вмісту жирних кислот рижію посівного сорту «Славутич».
Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – рижію посівного трава та насіння. Сировина вирощена та заготовлена на території Запорізької області влітку 2018 р. Дослідження хімічного складу рижію посівного проводили методом ГХ-МС за допомогою газового хроматографа Agilent 7890B GC System з мас-спектрометричним детектором Agilent 5977 BGC/MSD та хроматографічною колонкою DB-5ms.
Результати й обговорення. Методом ГХ-МС виявлено 11 жирних кислот в сировині рижію посівного, а саме у траві – 5, у насінні – 11. Загальна кількість жирних кислот у траві Camelina sativa (L.) Crantz становить 2,04%, а в насінні – 40,32%. Кількість ненасичених жирних кислот (35,20%) у траві становить майже третину від загального вмісту, де переважає α-ліноленова кислота (24,86%). При цьому кількість ненасичених жирних кислот насіння (86,94%) значно перевищує кількість насичених кислот з домінуванням α-ліноленової (161,03 мг/г, 39,95% від загального вмісту ідентифікованих жирних кислот), паулінової (81,20 мг/г, 20,15%) та лінолевої кислот (73,30 мг/г, 18,19%).
Висновки. На основі проведеного фітохімічного дослідження ідентифіковано та встановлено кількісний вміст жирних кислот трави та насіння рижію посівного сорту Славутич. Отримані результати дозволяють рекомендувати насіння рижію посівного як рослинне джерело поліненасичених жирних кислот з метою створення на його основі ефективних вітчизняних препаратів.
Посилання
Rodriguez-Leyva D, Bassett CMC, McCullough R, Pierce GN. The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. Canad J Cardiol. 2010;26(9): 489-96. DOI: 10.1016/s0828-282x(10)70455-4
Brock JR, Mandáková T, Lysak MA, Al-Shehbaz IA. Camelina neglecta (Brassicaceae, Camelineae), a new diploid species from Europe. PhytoKeys. 2019;115: 51-7.
Shilman LZ. Fats in food production [Жири у виробництві харчової продукції] Sumy: Univers knyha. 2016. Ukrainian.
Izhevska OP. Investigation of lipids of flax seed meal and the prospect of using it in meat. Nauk. visn. LNUVMB imeni S.Z Gzhytskogo. Ser. Kharchovi Tekhnologii. 2019;21(91): 9-13. DOI: 10.32718/nvlvet‐f9102. Ukrainian.
Moskalenko A, Popova N. [Study of immortelle (Helichrysum bracteatum) fatty acids]. Ukr biofarm zhurnal. 2018;4(57): 64-8. Ukrainian.
Tsykalo TO, Trzhetsynskyi SD. Macro- and microscopic studies of Camelina sativa (L.) Crantz. Farm. chasop. 2019;(1): 33-9. Ukrainian.
Shevchenko IA, Poliakov OI, Vedmedieva KV, Komarova IB. (2017). Strategy of production of oilseeds in Ukraine (rare crops). [Рижій, сафлор, кунжут. Стратегія виробництва олійної сировини в Україні (малопоширені культури)] Zaporizhzhia: Instytut oliinych kultur Natsionalnoi akademii ahrarnych nauk Ukrainy, STATUS [in Ukrainian].
Rozhkovan V, Komarova I. Early sowing of ryegrass and its rapid ripening make it possible to grow two crops in one field during the year. Grain and bread. 2013;4(72): 53-5.
Russo R, Reggiani R. Antinutritive compounds in twelve Camelina sativa genotypes. Amer J Plant Sci. 2012;3: 1408-12.
Tsykalo TO, Trzhetsynskyi SD. The study of hypoglycemic and hypolipidemic activity of Camelina sativa (L.) Crantz extracts in rats under conditions of high-fructose diet. Česka a slovenska Farmacie. 2020;69: 137-42.
Marchyshyn S, Polonets O, Zarichanska O, Garnyk M. GS/MS analysis of fatty acids in flowers and leaves of Chrysanthemum×hortorum Bailey Belgo and Pectoral’ variants. Pharma Innovat J. 2017;6(11): 463-6.
Moser BR. Camelina (Camelina sativa L.) oil as a biofuels feedstock: Golden opportunity or false hope? Lipid Technology. 2010;22(12): 270-3.
Kris S, Stuebiger G, Bail S, Unterweger H. Analisis of voliate compounds and triacylglycerol composition of fatty seed oil gained from flax and false flax. Eur J Lipid Sci Technol. 2006;108(1): 48-60.
Rodríguez-Rodríguez MF. Characterization of the morphological changes and fatty acid profile of developing Camelina sativa seeds. Industrial Crops and Products. 2013;50: 673-9. DOI: 10.1016/j.indcrop.2013.07.042
Zubr J. Dietary fatty acids and amino acids of Camelina Sativa seed. J. Food Quality. 2003;26(6): 451-62. DOI: 10.1111/j.1745-4557.2003.tb00260.x.
Abramovic H, Abram V. Physico-chemical properties, composition and oxidative stability of Camelina sativa oil. Food Technol Biotechno. 2005;43: 63-70.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Фармацевтичний часопис

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі
.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).