ВПЛИВ ЦИТРАТУ ХРОМУ НА ВУГЛЕВОДНИЙ ОБМІН У КРОВІ ЩУРІВ ЗА СТРЕПТОЗОТОЦИНІНДУКОВАНОГО ДІАБЕТУ

Authors

  • Р. Я. Іскра Ternopil State medical University
  • О. М. Слівінська

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2557.2014.v16.i3.3947

Abstract

Досліджували вплив цитрату хрому на показники вуглеводного обміну в крові щурів за експериментального цукрового діабету (ЕЦД). Встановлено, що за ЕЦД у крові тварин збільшуються рівні глюкози, глікозильованого гемоглобіну, а в еритроцитах - лактату й активність лактатдегідро­генази, тоді як рівень пірувату та активність глюкозо-6-фосфатдегідрогенази зменшуються. За умов додавання в раціон щурів з ЕЦД цитрату хрому в кількості 10 і 25 мкг Сг(ІІІ)/кг маси тіла в їх крові знижуються рівні глюкози, глікозильованого гемоглобіну, в еритроцитах - лактату та активність лактатдегідрогенази, проте зростають рівень пірувату та активність глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.

Author Biography

Р. Я. Іскра, Ternopil State medical University

Medical Biochemistry, Prof.

Published

2015-05-25

How to Cite

Іскра, Р. Я., & Слівінська, О. М. (2015). ВПЛИВ ЦИТРАТУ ХРОМУ НА ВУГЛЕВОДНИЙ ОБМІН У КРОВІ ЩУРІВ ЗА СТРЕПТОЗОТОЦИНІНДУКОВАНОГО ДІАБЕТУ. Medical Chemistry, 16(3). https://doi.org/10.11603/1681-2557.2014.v16.i3.3947

Issue

Section

Оригінальні дослідження