Оцінка інтенсивності запальних процесів у тканинах пародонта в пацієнтів із рецесією ясен залежно від віку та біотипу пародонта

Автор(и)

  • M. O. Iskiv Львівський національний медичний університет імені Д. Галицького кафедра терапевтичної стоматології

DOI:

https://doi.org/10.11603/2311-9624.2018.2.8990

Ключові слова:

рецесія ясен, пародонт, параклінічні індекси, біотип пародонта.

Анотація

Резюме. Профілактика і лікування захворювань пародонта залишаються одним із найвагоміших завдань сучасної стоматології у зв’язку з їх розповсюдженням серед усіх вікових груп населення. Останніми роками велику увагу приділяють вивченню рецесії ясен як однієї з клінічних форм захворювань пародонта. У роботі наведено дані стосовно показників параклінічних індексів у пацієнтів із рецесією ясен залежно від віку та біотипу пародонта.

Мета дослідження – оцінити інтенсифікацію запальних процесів у тканинах пародонта в пацієнтів із рецесією ясен залежно від віку та біотипу пародонта за допомогою параклінічних індексів.

Матеріали і методи. У статті наведенно порівняльну оцінку інтенсивності запальних процесів у тканинах пародонта залежно від віку та біотипу пародонта в 204 соматично здорових пацієнтів, у яких було виявлено рецесію ясен, спричинену різними етіологічними чинниками.

Результати досліджень та їх обговорення.  У результаті досліджень, які ми провели, встановлено, що зі збільшенням віку спостерігалась чітка тенденція до збільшення показників усіх проаналізованих параклінічних індексів. Також  привертало увагу те, що у носіїв біотипу пародонта A1-Thin S перебіг запальних процесів перебігав більш виражено та інтенсивніше.

Висновки. В осіб із рецесією ясен інтенсифікація запальних процесів у тканинах пародонта збільшувалась з віком та залежила від біотипу пародонта.

Біографія автора

M. O. Iskiv, Львівський національний медичний університет імені Д. Галицького кафедра терапевтичної стоматології

 

Посилання

Bandrivskyi, Yu.L., Bandrivska, O.O., Bandrivska N.N., & Vynohradova, O.M. (2017). Biotypy parodonta ta antropometrychni dani koronok tsentralnykh riztsiv u patsiientiv z heneralizovanym parodontytom z riznoiu hrupovoiu prynalezhnistiu krovi [Periodontal biotypes and anthropometric data bits central incisors in patients with generalized periodontitis with different blood group membership]. Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia «SVITOVA NAUKA» − International Scientific and Practical Conference «WORLD SCIENCE», 4, 1 (17), 16-19 [in Ukrainian].

Grudyanov, A.I. & Fomenko, E.V. (2010). Etiologiya i patogenez vospalitelnykh zabolevaniy parodonta [Etiology and pathogenesis of periodontal inflammatory diseases]. Moscow: MIA [in Russian].

Danilevskiy, N.F. & Borisenko, A.V. (2000). Zabolevaniya parodonta. [Periodontal disease]. Kyiv: Zdorovia [in Russian].

Denisova, E.G. & Sokolova, I.I. (2015). Biotipy paro­don­­ta i retsesiya desny: gigienicheskie aspekty [Perio­dontal biotypes and gum recession: hygienic aspects]. Eksperementalnaya i klinicheskaya meditsina − Experimental and Clinical Medicine, 4, 143-147 [in Russian].

Zabolotnyi, T.D., Borysenko, A.V. & Pupin, T.I. (2013). Zapalni zakhvoriuvannia parodonta [Inflammatory periodontal disease]. Lviv: HalDent [in Ukrainian].

Miller, P.D. (1985). A classification of marginal tissue recession Int. J. Periodontics Restorative Dent, 5, 8-13.

Petersen, P.E. (2015). The global burden of oral diseases and risk to oral health Bull. World Health Organ, 83, 9, 661-669.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-07-20

Як цитувати

Iskiv, M. O. (2018). Оцінка інтенсивності запальних процесів у тканинах пародонта в пацієнтів із рецесією ясен залежно від віку та біотипу пародонта. Клінічна Стоматологія, (2), 16–20. https://doi.org/10.11603/2311-9624.2018.2.8990

Номер

Розділ

Терапевтична стоматологія