Досвід проведення лекцій із терапевтичної стоматології для студентів стоматологічного факультету в умовах воєнного стану в Україні

Автор(и)

  • Н. В. Ватаманюк Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці
  • О. М. Солтис Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці

DOI:

https://doi.org/10.11603/2311-9624.2023.2-3.14194

Ключові слова:

воєнний стан, лекції, освітній процес, викладання, матеріал, інформаційно

Анотація

Резюме. Освіта є процесом передачі суспільством накопичених знань, навичок і цінностей від покоління до покоління. Вона впливає на спосіб мислення, характер і фізичні здібності людини. Освіта має велике значення для особистого розвитку і соціального успіху.

Мета дослідження – поділитися досвідом та рекомендаціями щодо організації та проведення лекційних занять із терапевтичної стоматології для студентів в умовах воєнного стану в Україні. Стаття спрямована на те, щоби розглянути виклики, з якими стикаються викладачі та студенти в умовах воєнного конфлікту та обговорити підходи, які дозволяють ефективно надавати освіту та забезпечувати засвоєння навчального матеріалу.

Матеріали і методи. Аналіз наукової літератури та публікацій, що стосуються викладання стоматології в умовах воєнного стану. Анкетування та спостереження: проведення анкетування та опитування серед студентів і викладачів, для збору відгуків про їх досвід навчання та викладання в умовах воєнного стану. Аналіз дистанційних навчальних платформ, такі, як Vidyard, Zoom, які можуть бути використані для проведення лекцій та навчання в онлайн-режимі. Порівняльний аналіз проведення лекцій в умовах воєнного стану зі звичайними методами.

Результати досліджень та їх обговорення. В Україні введення воєнного стану стало викликом для сфери освіти. Одним із головних завдань вищої освіти в умовах воєнного стану є підтримка якості навчання та зацікавленості студентів. Це вимагає впрова­дження нових підходів до викладання. Пандемія Covid-19 прискорила використання інформаційно-комунікаційних технологій в освіті, але умови воєнного стану ускладнили доступ до Інтернету. Незважаючи на це, важливо забезпечити можливість опанування навчального матеріалу в асинхронному режимі. Серед інших важливих завдань – підтримання уваги студентів та забезпечення їхньої зацікавленості, оскільки психологічний стрес може знизити їхню концентрацію. Набуття фахових навичок і компетентностей на практиці є важливими для майбутніх професіоналів.

Висновки. У статті автори мали на меті розглянути практичні методи та стратегії, що допомагають забезпечити доступ студентів до навчання в умовах військового конфлікту, де обмеження доступу до ресурсів і можливостей може бути серйозним завданням. Надали рекомендації щодо використання онлайн-технологій, запису відеолекцій та інших інноваційних методів, спрямованих на забезпечення якості навчання та розвитку студентів в цих умовах.

Посилання

Koshkin, O.E. (2023). Dosvid orhanizatsiyi symulyatsiynoho navchannya maybutnikh stomatolohiv v ukrayinskykh realiyakh [Experience of organizing simulation training of future dentists in Ukrainian realities]. Medychna osvita – Medical education, 1, 54-58 [in Ukrainian].

Pivtorak, K.V., Yakovleva, O.O., Semenenko, S.I., Voznyuk, L.A., Doroshkevich, I.O., & Zhamba, A.O. (2023). Rol motyvatsiyi u navchanni studentiv [The role of motivation in the education of students]. Doctoral dissertation. Pirogov VNMU, 25-36 [in Ukrainian].

Kalynyak, M.M., & Mochalov, Yu.O. (2023). Problemy vdoskonalennya vykladannya dystsypliny «Khirurhichna stomatolohiya» dlya zdobuvachiv vyshchoyi osvity na suchasnomu etapi rozvytku ukrayinskoyi vyshchoyi shkoly [Problems of improving the teaching of the discipline "Surgical Dentistry" for students of higher education at the current stage of development of Ukrainian higher education]. Dyskusiya «Naukovi perspektyvy» – Discussion. "Scientific perspectives", 24-31 [in Ukrainian].

Kaskova, L.F., Vashchenko, I.U., Yanko, N.V., Noviko-va, S., & Morgun, N.A. (2022). Orhanizatsiya samostiynoyi roboty studentiv-stomatolohiv mizhnarodnoho fakulte­tu pid chas zmishanoyi formy navchannya. VII Mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi [Organization of independent work of dental students of the international faculty during the mixed form of education. VII International Scientific and Practical Conference]. Aktualni pytannya linhvistyky, profesiynoyi linhvodydaktyky, psykholohiyi i pedahohiky vyshchoyi shkoly – Current issues of linguistics, professional language didactics, psychology and pedagogy of higher education, 103-107 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-26

Як цитувати

Ватаманюк, Н. В., & Солтис, О. М. (2023). Досвід проведення лекцій із терапевтичної стоматології для студентів стоматологічного факультету в умовах воєнного стану в Україні. Клінічна Стоматологія, (2-3), 102–106. https://doi.org/10.11603/2311-9624.2023.2-3.14194

Номер

Розділ

Освіта в стоматології і обмін досвідом