АКТУАЛЬНІСТЬ САЛЬМОНЕЛЬОЗУ В УКРАЇНІ І ПЕРСПЕКТИВА БОРОТЬБИ З НИМ

Автор(и)

  • A. M. Zarytsky
  • T. H. Hlushkevych
  • V. O. Bubalo

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2016.3.6881

Ключові слова:

інфекційні захворювання, сальмонельоз, епідемічний процес.

Анотація

Проведено аналіз джерел літератури та статистичних даних захворюваності на гострі кишкові інфекції. Встановлено, що рівень захворюваності на сальмонельоз в Україні серед міського та сільського населення у різних вікових групах за останні 10 років змінюється повільно. Наші дослідження показали, що подібна тенденція найчастіше обумовлена зміною біологічних властивостей збудників сальмонельозу, пов’язаною з потужним впливом на них умов оточуючого середовища (температури, факторів, які сприяють здатності до утворення біоплівок, широкого використання антибіотиків і дезінфектантів тощо).

Посилання

. Bukharyn O.V. Salʹmonelly y salʹmonellezy / O.V. Bukharyn, YU.D. Kahan, A.L. Burmystrova. – Ekaterynburh: UrO RAN, 2000. – 260 s.

International epidemiological and microbiological study of outbreak of Salmonella agona infection from a ready to eat savoury snack-I: England and Wales and the United States / D.Killalea, L.R.Ward, D.Roberts [et al.] // BMJ. – 1996. – Vol. 313, N 7065. – P. 1105-1107.

Fil'chakov I.V. Persistentsiya bakteriy i immunnaya reaktivnost' organizma / I.V. Fil'chakov, A.M. Zaritskiy // Suchasní ínfektsíí̈. – 2003. – № 3. – S. 71-82.

McKee S.R. Use of a scald additive to reduce levels of Salmonella typhimurium during poultry processing / S.R. McKee, J.C. Townsend, S.F.Bilgili // Poultry science. – 2008. – Vol. 87, N 8. – P. 1672-1677.

Comparison of antimicrobial efficacy of multiple beef hide decontamination strategies to reduce levels of Escherichia coli O157: H7 and Salmonella / B.A. Carlson, J. Ruby, G.C. Smith [et al.] // J. Food Protect. – 2008. – Vol. 71, N 11. – P. 2223-2227.

Control of Salmonella in food related environments by chemical disinfection / T. Møretrø, E. Heir, L. Nesse [et al.] // Food Res. Intern. – 2012. – Vol. 45, N 2. – P. 532-544.

Van Houdt R. Biofilm formation and the food industry, a focus on the bacterial outer surface / R. Van Houdt, C.W. Michiels // J. Appl. Microbiol. – 2010. – Vol. 109, N 4. – P. 1117-1131.

Bor'ba s sal'monellozom: rol' veterinarii i pishchevoy gigiyeny: Doklad VOOZ. – Zheneva : VOOZ, 1991. – 82 s.

Kramarev S.A. Klinika, diagnostika, lecheniye i profilaktika infektsionnykh zabolevaniy u detey: spravochnik vracha / S.A. Kramarev. – K.: Zdorov'ye Ukrainy, 2010. – 273 s.

Uchaykin V.F. Infektsionnyye bolezni u detey: uchebnik / V.F. Uchaykin, N.I. Nisevich, O.V. Shamsheva. – M.: GEOTAR-Media, 2010. – 687 s.

Informatsiynyy byuletenʹ pro rozpovsyudzhenistʹ salʹmonel sered lyudey (khvorykh ta nosiyiv) ta v obʺyektakh seredovyshcha zhyttyediyalʹnosti lyudyny na terytoriyi Ukrayiny u 2015 rotsi : informatsiynyy lyst. – K. : DZ «Tsentralʹna sanitarno-epidemiolohichna stantsiya» MOZ Ukrayiny, 2016. – 9 s.

Lisovyy V.M. Kliniko-epidemiolohichni aspekty borotʹby ta profilaktyky infektsiynykh i neinfektsiynykh khvorob sered ditey ta doroslykh / V.M. Lisovyy // Materialy mizhnar. nauk.-prakt. konf., Kharkiv, 8-9 kvitnya 2010 r. – KH.: Zoloti storinky, 2010. – 350 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-14

Як цитувати

Zarytsky, A. M., Hlushkevych, T. H., & Bubalo, V. O. (2016). АКТУАЛЬНІСТЬ САЛЬМОНЕЛЬОЗУ В УКРАЇНІ І ПЕРСПЕКТИВА БОРОТЬБИ З НИМ. Інфекційні хвороби, 1(3), 5–9. https://doi.org/10.11603/1681-2727.2016.3.6881

Номер

Розділ

Передова стаття