ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЧНИХ КИСЛОТ КАТРАНУ ТАТАРСЬКОГО НАСІННЯ
DOI:
https://doi.org/10.11603/1811-2471.2025.v.i2.15315Ключові слова:
картан татарський, насіння, органічні кислоти, газова хромато-мас-спектрометрія, титриметричний методАнотація
РЕЗЮМЕ. Crambe L. – рід багаторічних та однорічних рослин родини капустяні (Brassicaceae), який налічує близько 30 видів. В Україні зростає вісім видів даного роду, серед який катран татарський – південноєвропейсько-середземноморський вид. В Україні катран татарський введено в культуру науковцями відділу культурної флори Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України (м. Київ), колекція якого становить 8 видів роду Crambe. Сьогодні види роду Crambe L. широко впроваджуються та досліджуються через такі перспективні властивості, як харчові, декоративні, лікувальні тощо.
Аналіз доступних джерел літератури свідчить про недостатнє фітохімічне вивчення катрану татарського насіння. У джерелах літератури є лише інформація про дослідження жирнокислотного складу насіння даного виду. Про комплексне фітохімічне вивчення інших груп первинних метаболітів у сировині катрану татарського, в тому числі органічних кислот, даних немає, тому подане дослідження є актуальним.
Мета роботи – встановити якісний склад і визначити кількісний вміст органічних кислот у катрану татарського насінні.
Матеріал і методи. Матеріалом для досліджень було катрану татарського насіння, яке заготовляли на дослідних ділянках відділу культурної флори Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України (м. Київ) у 2024 році.
Визначення індивідуальних органічних кислот проводили на газовій хромато-мас-спектрометричній системі Agilent 6890N/5973inert (Agilent technologies, USA). Ідентифікацію здійснювали шляхом порівняння часів утримування фармакопейних стандартних зразків (щавлева, малеїнова, бурштинова, ітаконова, яблучна, α-кетоглутарова, лимонна та ізолимонна кислоти) та за базою даних NIST 17.
Кількісний вміст суми органічних кислот визначали за методикою, яка наведена у монографії ДФУ 2.0 “Калини плоди”. Перерахунок вели на лимонну кислоту.
Обговорення. Результати досліджень показали наявність щавлевої, малонової, левулінової, бурштинової, яблучної та лимонної кислот. Найбільше виявлено лимонної кислоти – (693,73±22,65) мкг/г або 61,50 % від усієї кількості виявлених органічних кислот. Методом алкаліметричного титрування встановлено, що катрану татарського насіння містить (1,13±0,07) % органічних кислот.
Висновки. 1. Вперше методом ГХ/МС досліджено якісний склад і визначено кількісний вміст індивідуальних органічних кислот у катрану татарського насінні. Встановлено, що досліджувана сировина містить щавлеву, малонову, левулінову, бурштинову, яблучну та лимонну кислоти. 2. Домінуючим компонентом серед органічних кислот у картану татарського насінні є лимонна кислота, вміст якої становить (693,73±22,65) мкг/г. 3. Титриметричним методом визначено кількісний вміст суми органічних кислот у катрану татарського насінні, що становить (1,13±0,07) %. 4. Отримані результати свідчать про перспективність подальших поглиблених фітохімічних і фармакологічних досліджень катрану татарського насіння.
Посилання
Levchyk NYa, Rakhmetov DB, Lyubinska AV, Horbenko NYe. Alelopatychnyy potentsial roslyn rodu Сrambe L. (Brassicaceae Burnett) kolektsiyi Natsionalnoho botanichnoho sadu imeni M. M. Hryshka NAN Ukrayiny [Allelopathic potential of plants of the genus Сrambe L. (Brassicaceae Burnett) from the collection of the M. M. Hryshka National Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Ukraine]. Naukovyy visnyk NLTU Ukrayiny. 2019;29(5):40–46. Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.15421/40290508
Kalista M. Underutilized medicinal species of Crambe L. of the flora of Ukraine. Agrobiodiversity for improving nutrition, health and life quality. 2017;1:216–220. DOI: https://doi.org/10.15414/agrobiodiversity.2017.2585-8246.216-220
Pushkarova NO, Kalista MS, Kharkhota MA. Crambe tataria sebeók seeds and plants grown in vitro and in vivo fatty acid composition comparison. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2016;10(1):494–498. DOI: https://doi.org/10.5219/646
Turalin B, Kurbatova N, Inelova Z. Phytochemical study of Crambe tatarica sebeok, a promising source of medicinal plant extracts. Pak. J. Bot. 2022;54(2):653–666. DOI: https://doi.org/10.30848/PJB2022-2(38)
Vergun OM, Rakhmetov DB, Shymanska OV, Fishchenko VV. The accumulation of nutrients in under-ground parts of plants of the genus Crambe L. spp. Introduktsiya roslyn. 2018;2:3–11.
Okumus E. Effect of ultrasonic and conventional extraction on bioactive components, glucosinolate content and antidiabetic activity of Crambe tataria. Fitoterapia. 2024;178:106177. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fitote.2024.106177
Chirilă SD, Cara IG, Motrescu I. Habitat preference of the endangered species Crambe tataria (Brassicaceae) from Romania. Göttingen. 2022;42:275–296.
Subaşi İ. Seed fatty acid compositions and chemotaxonomy of wild Crambe (Brassicaceae) taxa in Turkey. Turk J Agric For. 2020;44:662-670. DOI: https://doi.org/10.3906/tar-1912-76
Oproshanska TV, Khvorost OP, Kudrya VV. Kilkisnyy vmist sumy orhanichnykh kyslot u seriyakh syrovyny deyakykh predstavnykiv rodyn Polygonaceae, Rosaceae ta Asteraceae [The content of organic acids in the raw materials of some representatives of the families Polygonaceae, Rosaceae and Asteraceae]. Medychna ta klinichna khimiya. 2020;22(3):81-84. Ukrainian.
Marchyshyn S, Kudrja V, Nakonechna S. Investigation of organic acids of Sanguisorba officinalis rhizomes with roots and herb (Sanguisorba officinalis L.). The Pharma Innovation Journal. 2018;7(6):216–218.
Kostyshyn LV, Slobodyanyuk LV, Marchyshyn SM, Demydyak OL, Lyashenko LYu. Doslidzhennya orhanichnykh kyslot u travi ta pidzemnykh orhanakh Saponaria officinalis L [Study of organic acids in the herb and underground organs Saponaria officinalis L]. Medychna ta klinichna khimiya. 2020;22(4):77–82. Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.i4.11743
Marchyshyn S, Slobodianiuk L, Budniak L, Skrynchuk O. Analysis of carboxylic acids of Crambe cordifolia Steven. Pharmacia. 2021;68(1):15–21. DOI: https://doi.org/10.3897/pharmacia.68.e56715
Krzymińska A, Gąsecka M, Magdziak Z. Content of Phenolic Compounds and Organic Acids in the Flowers of Selected Tulipa gesneriana Cultivars. Molecules (Basel, Switzerland). 2020;25(23):5627. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules25235627
Oproshanska TV, Khvorost OP. Kilkisne vyznachennya sumy orhanichnykh kyslot v nastoyankakh z syrovyny poshyrenykh vydiv roslyn za dopomohoyu potentsiometriyi [Quantitative determination of the amount of organic acids in tinctures from raw materials of common plant species using potentiometry]. Fitoterapiya. Chasopys. 2021;4:61–65. Ukrainian. DOI: https://doi.org/10.33617/2522-9680-2021-4-61
Kumar V, Sharma A, Bhardwaj R, Kumar Thukr A. Analysis of organic acids of tricarboxylic acid cycle in plants using GC-MS, and system modeling. Journal of Analytical Science and Technology. 2017;8:20. DOI: https://doi.org/10.1186/s40543-017-0129-6
Derzhavne pidpryyemstvo “Ukrayinskyy naukovyy farmakopeynyy tsentr yakosti likarskykh zasobiv”. Derzhavna Farmakopeya Ukrayiny. 2-he vyd. Dopovnennya 4. [State Pharmacopoeia of Ukraine. 2nd ed. Supplement 4.]. Kharkiv: Derzhavne pidpryyemstvo “Ukrayinskyy naukovyy farmakopeynyy tsentr yakosti likarskykh zasobiv”; 2020. Ukrainian.