АНАЛІЗ СТОМАТОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ ШКОЛЯРІВ МІСТА СТРИЯ ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЖИМУ ТА РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ

Автор(и)

  • O. I. Lebid ВНДЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І.Я.Горбачевського” (м. Тернопіль)
  • K. M. Duda ВНДЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І.Я.Горбачевського” (м. Тернопіль)
  • H. V. Stoikevych ВНДЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І.Я.Горбачевського” (м. Тернопіль)

DOI:

https://doi.org/10.11603/2415-8798.2018.2.9119

Ключові слова:

карієс, харчування, стоматологічний статус, фізична активність.

Анотація

Аналіз стоматологічного статусу школярів міста Стрия показує вплив режиму та раціону харчування, фізичної активності школярів у сукупності з іншими факторами, до обмінних порушень, які є тригерними в розвитку загальносоматичних
захворювань та захворювань твердих тканин зубів.

Мета досліджень – проаналізувати результати анкетування та стоматологічного огляду щодо впливу режиму харчування на стоматологічний статус школярів міста Стрия.

Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 96 дітей віком 14–16 років. Серед школярів міста Стрия Львівської області проводили соціологічне опитування щодо режиму харчування та рухової активності шляхом анкетування, яке ми розробили. Отримані дані зіставляли із результатами стоматологічного обстеження, яке включало визначення інтенсивності карієсу зубів за індексом КПВ. Обстеження стану гігієни порожнини рота здійснювали за допомогою індексу гігієни Green–Vermillion (OH I-S). Отримані результати подали в загальній таблиці для полегшення статистичної обробки інформації.

Результати досліджень та їх обговорення. В результаті проведених досліджень ми встановили чіткий зв’язок між режимом та раціоном харчування школярів і вплив його на стоматологічний стан їх здоров’я. Так, було встановлено, що в раціоні школярів зменшилась кількість споживання молочних продуктів, риби та м’яса, а натомість збільшилась кількість вживання фастфудів, солодощів, солодких газованих напоїв. Визначення стоматологічного статусу засвідчило, що в школярів, які не дотримуються режиму та раціону харчування, поширеність карієсу становить 93,69 %, та лише 6,31 % обстежених мають інтактні зубні ряди (КПВ=0).

Висновки. За результатами проведених досліджень можна зробити висновок, що нераціональне харчування, порушення його режиму та структури, малорухливий спосіб життя, недостатня гігієна ротової порожнини приводять, на нашу думку, в сукупності з іншими факторами, до обмінних порушень, які є тригерними у розвитку загальносоматичних захворювань та захворювань твердих тканин зубів.

Біографія автора

O. I. Lebid, ВНДЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І.Я.Горбачевського” (м. Тернопіль)

 

Посилання

Vozianov, O.F. (2002) Kharchuvannya ta zdorovia naselennia Ukrainy [Nutrition and health of the population of Ukraine]. Zhurnal Akademii medychnykh nauk Ukrayiny – Journal of the Academy of Medical Sciences of Ukraine, 8, 4, 645-657 [in Ukrainian].

Guba, N.I. (1990). Ovoshchi i frukty na vashem stole [Vegetables and fruits on your table]. Kiyev. Urozhay [in Russian].

Dyman, T.M. & Baranovskyy, M.M. (2006). Ekotrofolohiia yak mizhdystsyplinarnyi kholistychnyi pidkhid do vyrishennia problem kharchuvannia liudyny [Ecotrophology as an interdisciplinary holistic approach to solving human nutritional problems]. Proceeding from IAUCE `06: Zb. materialiv mizhnarodnoi nauk.-prakt. konf. "I-y Vseukrayinskyi zizd ekolohiv" – Materials international people. science-practice conf. "I-st All-Ukrainian Congress of Ecologists", pp. 83-86, Vinnytsya. Vinnytsya: UNIVERSUM-Vinnytsya [in Ukrainian].

Ukrayina v tsyfrakh u 2001 rotsi [Ukraine in figures in 2001]. K. : Derzhkomstat, 2001. - 261 s.

Dyman, T.M., Baranovskyy, M.M. & Kiva, M.S. (2005). Kharchuvannia lyudyny [Nutrition Rights]. Belaya Tserkov [in Ukrainian].

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Опубліковано

2018-07-11

Як цитувати

Lebid, O. I., Duda, K. M., & Stoikevych, H. V. (2018). АНАЛІЗ СТОМАТОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ ШКОЛЯРІВ МІСТА СТРИЯ ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЖИМУ ТА РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ. Вісник наукових досліджень, (2). https://doi.org/10.11603/2415-8798.2018.2.9119

Номер

Розділ

СТОМАТОЛОГІЯ