ДОСЛІДЖЕННЯ МАКРО- І МІКРОЕЛЕМЕНТНОГО СКЛАДУ СЛИНИ НАРКОЗАЛЕЖНИХ ПАЦІЄНТІВ, ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ГЕНЕРАЛІЗОВАНИЙ ПАРОДОНТИТ

Автор(и)

  • V. M. Zubachyk Львівський національний медичний університет ім. Данила галицького
  • I. R. Fedun Львівський національний медичний університет ім. Данила галицького

DOI:

https://doi.org/10.11603/2415-8798.2017.2.7857

Ключові слова:

пародонт, наркозалежність, мікроелементи, кальцій, фосфор.

Анотація

Сучасні дослідження засвідчують зміни мікроелементного складу крові при захворюваннях пародонта. Елементна характеристика слини наркозалежних хворих із патологією пародонта мало досліджена та залишається актуальною.

Мета дослідження – дослідити мікроелементний склад слини у наркозалежних пацієнтів, хворих на хронічний генералізований пародонтит початкового та І ступенів.

Матеріали і методи. Об’єктом біохімічних досліджень була ротова рідина хворих на хронічний генералізований пародонтит початкового та І ступенів (ХГП), з яких 24 наркозалежних осіб (основна група), 10 ненаркозалежних пацієнтів (група порівняння) та 10 осіб з інтактним пародонтом (група контролю). Мікроелементний склад ротової рідини (Fe, Zn, Mn, Cu, Cr, Pl, Sr) визначали спектральним методом за допомогою атомно-абсорбційного спектрофотометра С-115 ПК (Україна). Визначення вмісту макроелементів проводили за допомогою біохімічного аналізатора “Humalyzer 2000”.

Результати досліджень та їх обговорення. Проведені дослідження засвідчили достовірне збільшення рівня Са та зменшення кількості Р в осіб основної групи порівняно з показниками у пацієнтів групи порівняння та контрольної групи. Концентрація мікроелемента Fe була більшою у наркозалежних (0,531±0,007) мг/кг проти показників ненаркозалежних (0,509±0,006) мг/кг хворих на ХГП, а також порівняно з результатами осіб із здоровим пародонтом (0,481±0,004) мг/кг. Рівень елементів Cu, Zn, Mn у ротовій рідині наркозалежних осіб, хворих на ХГП, був меншим порівняно з групою порівняння і групою контролю. Виявлено збільшення концентрації токсичних мікроелементів Pb, Sr в ротовій рідині узалежнених хворих на ХГП.

Висновки. Дослідження показали лабільність макро- та мікроелементного складу наркозалежних осіб, хворих на ХГП, та можливий вплив на нього наркотичних речовин.

Біографія автора

I. R. Fedun, Львівський національний медичний університет ім. Данила галицького

асистент кафедри терапевтичної стоматології

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-17

Як цитувати

Zubachyk, V. M., & Fedun, I. R. (2017). ДОСЛІДЖЕННЯ МАКРО- І МІКРОЕЛЕМЕНТНОГО СКЛАДУ СЛИНИ НАРКОЗАЛЕЖНИХ ПАЦІЄНТІВ, ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ГЕНЕРАЛІЗОВАНИЙ ПАРОДОНТИТ. Вісник наукових досліджень, (2). https://doi.org/10.11603/2415-8798.2017.2.7857

Номер

Розділ

СТОМАТОЛОГІЯ