ОСНОВНІ АСПЕКТИ ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАНЬ ПОРОЖНИНИ РОТА В ДІТЕЙ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ У М. ЧЕРНІВЦІ

Автор(и)

  • T. B. Mandziuk ВДНЗУ “Буковинський державний медичний університет”, м. Чернівці
  • T. S. Kitsak ВДНЗУ “Буковинський державний медичний університет”, м. Чернівці

DOI:

https://doi.org/10.11603/2415-8798.2017.2.7842

Ключові слова:

карієс, профілактика, резистентність, інтенсивність, розповсюдженість.

Анотація

Стоматологічна захворюваність у нашій країні достатньо велика. Тому слід очікувати подальшого її збільшення, якщо не будуть змінені в сприятливому напрямку умови, що впливають на розвиток захворювання. У розумінні комплексної охорони здоров’я дитини на перший план все більше виступає профілактична точка зору. Недивлячись на давно відомий факт, що “попереджувати легше, ніж лікувати”, профілактика карієсу в нашій країні довгий час знаходилась у забутті.

Мета дослідження – вивчити стан твердих тканин зубів, тканин пародонта та гігієнічний стан порожнини рота у дітей, які мають можливість проживати у різних соціально-гігієнічних умовах.

Матеріали і методи. Першочерговим етапом дослідження було проведене письмове анкетування дітей та їх батьків. Основними питаннями анкети для дітей були місце та умови проживання дітей, характер харчування, проведення профілактичних оглядів порожнини рота, вибір предметів та засобів догляду за порожниною рота.

Результати досліджень та їх обговорення. Після оцінки клінічних показників у дітей, які входили до першої досліджуваної групи і проживали у сприятливих побутових умовах, мали можливість проводити профілактичні огляди та використовувати повною мірою необхідні предмети та засоби профілактики захворювань порожнини рота. Ми отримали такі результати: інтенсивність каріозного процесу станоновила 2,4–2,7, що відповідає низькому та середньому рівням інтенсивності карієсу, гігієнічний індекс дорівнював у середньому 1,8–2,0 бали, що свідчить про задовільний стан гігієни порожнини рота, папілярномаргінально-альвеолярний індекс становив від 10 до 25 %, тобто легкий ступінь запального процесу ясен, що може бути спричинене фізіологічною перебудовою зубних рядів та зубощелепної системи в цілому.

Висновки. Дослідження, які ми провели, показали, що своєчасне та правильне використання профілактичних заходів призводить до зменшення рівня ураження карієсом, проведення санітарно-просвітньої роботи, регулярні профілактичні огляди сприяють поліпшенню гігієнічного стану порожнини рота пацієнтів.

Біографія автора

T. B. Mandziuk, ВДНЗУ “Буковинський державний медичний університет”, м. Чернівці

 

Посилання

Zayats, T.І. (2008). Profіlaktyka stomatolohіchnykh zakhvoriuvan [Prevention of dental diseases]. Lvіv [in Ukrainian].

Kaskova, L.F. (2011). Profіlaktyka stomatolohіchnykh zakhvoriuvan [Prevention of dental diseases] [in Ukrainian].

Avakov, V.V. & Rozhko, M.M. (2014). Otsinka stomatolohichnoho statusu ditei, yaki prozhyvaiut u mistsevosti zabrudnenii soliamy vazhkykh metaliv [Evaluation of the dental status of children living in areas contaminated by salts of heavy metals]. Problemy ekolohіchnoi ta medychnoi henetyky і klіnіchnoi іmunolohii – Environmental Issues and Medical Genetics and Clinical Immunology, 3, 184-192 [in Ukrainian].

Mandziuk, T.B. (2014). Materіaly shchorіchnoi zvіtnoi konferentsii profesorsko-vikladatskoho skladu Mіzhnarodnoho humanіtarnoho unіversitetu – Materials of the Annual Scientific Conference of Professors-Faculty International Humanitarian University, 21, 192-196.

Yakymets, M.M. (2015). Vіsnyk problem bіolohii і medytsyny – Journal of medical and biological problems, 2, 267-270 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-17

Як цитувати

Mandziuk, T. B., & Kitsak, T. S. (2017). ОСНОВНІ АСПЕКТИ ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАНЬ ПОРОЖНИНИ РОТА В ДІТЕЙ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ У М. ЧЕРНІВЦІ. Вісник наукових досліджень, (2). https://doi.org/10.11603/2415-8798.2017.2.7842

Номер

Розділ

СТОМАТОЛОГІЯ