ВІДПОВІДНІСТЬ ХАРЧОВИХ РАЦІОНІВ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ КЛЮЧОВИМ РЕКОМЕНДАЦІЯМ ЩОДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Автор(и)

  • Л. М. КІЦУЛА Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
  • Л. П. КОЗАК Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2025.1.15335

Ключові слова:

студентська молодь; здорове харчування; продукти харчування; профілактика.

Анотація

Мета: оцінити відповідність фактичного харчування студентської молоді ЛНМУ імені Данила Галицького ключовим рекомендаціям щодо здорового харчування. Матеріали та методи. Проведено анонімне опитування студентської молоді ЛНМУ імені Данила Галицького (109 студенток, 41 студент) 2 курсу медичного та фармацевтичного факультетів, 4 курсу медичного факультету з використанням опитувальної карти, запропонованої Л. Б. Єльцовою та співавт. (2017) [1]. Застосовано пошуковий, соціально-гігієнічний, статистичний методи. Результати. Установлено, що у значної частини респондентів та респонденток відсутні здорові харчові звички, в раціонах окремих здобувачів вищої освіти взагалі відсутні корисні продукти харчування (м’ясо та м’ясні продукти, риба і продукти моря, яйця, молоко та молочні продукти тощо). За показником Брока, фактична маса тіла відповідала ідеальній у 42,3% студенток та 58,5% студентів, 57,5% студенток та 41,4% студентів мали відхилення фактичної маси тіла від ідеальної. У структурі відхилень фактичної маси тіла від ідеальної поміж студенток переважала кількість зі слабким ступенем білково-енергетичної недостатності – 47,6%, помірний ступінь білково-енергетичної недостатності мали 24,6% студенток, важкий ступінь білково-енергетичної недостатності – 9,2%. Поміж студентів 47,1% мали надлишок маси тіла в діапазоні 15–29%. Більшість з опитуваних здобувачів вищої освіти мали низьку фізичну активність. Висновки. Чимала частина студентської молоді не дотримується ключових рекомендацій щодо здорового харчування, не приділяє належної уваги фізичній активності. Своєчасне виявлення цих негативних явищ та впровадження комплексу профілактичних заходів дасть змогу запобігти негативним зрушенням в організмі, зумовленим харчуванням та способом життя, та зберегти повноцінне здоров’я молодого покоління.

Посилання

Єльцова Л.Б., Омельчук С.Т. Обґрунтування шляхів удосконалення анкетно-опитувального методу оцінки фактичного харчування населення. Медичні перспективи. 2017. Том 22. Випуск 3. С. 104–112.

Ярецька В.В. Методи діагностики мотивації до здорового способу життя у студентської молоді. Особистісні та ситуативні детермінанти здоров’я : матеріали IV Всеукр. наук.-практ. конф. / за заг. ред. проф. О.В. Бацилєвої. Вінниця, 2019. С. 247–250.

Олійник Н.А., Віннік Ю.В. Вплив харчування на здоров’я студентської молоді. Збірник наукових праць Херсонського державного університету. Педагогічні науки. 2018. Вип. 81(1). С. 194–197.

Чернявська Л.І., Криницька Л.І., Мялюк О.П. Стан здоров’я студентів, проблеми та шляхи їх вирішення. Медсестринство. 2017. № 1. С. 24–27. DOI: https://doi.org/10.11603/2411-1597.2017.1.8480

Єльцова Л.Б., Омельчук С.Т., Петросян А.А. Оцінка середньодобового споживання молочних та кисломолочних продуктів харчування у раціоні студентської молоді. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. 2018. Т. 18. Випуск 4 (64). С. 13–19. DOI: https://doi.org/10.31718/2077-1096.18.4.13

Півень Н. Рекомендації щодо здорового харчування дорослих. Практикуючий лікар. 2018. № 1. С. 39–46.

Гігієна та екологія : підручник / В.Г. Бардов та ін. ; за заг. ред. В.Г. Бардова. Вінниця : Нова Книга, 2020. С. 327.

Мондич О. Основні помилки в організації харчування студентів Науковий вісник Ізмаїльського державного гуманітарного університету. Серія: Педагогічні науки. Випуск 53. С. 126–134.

Деякі особливості соціально-побутових умов, харчування та стану здоров’я студентів медичного університету / М.І. Мізюк та ін. Гігієна населених місць. 2022. № 72. С. 162–168. DOI: https://doi.org/10.32402/hygiene2022.72.162

Особливості харчування студентської молоді як важливого компонента здоров’язберігаючої поведінки / Г.М. Даниленко та ін. Медичні науки. 2018. № 8 (60). С. 293–297.

Єльцова Л.Б. Моніторинг середньодобового споживання хлібних, круп’яних та макаронних виробів у раціоні студентської молоді. IX International Scientific and Practical Conference «International Trends in Science and Technology». 2019. № 2. С. 10–16

Наказ МОЗ України від 14.01.2013 р. № 16 «Про затвердження Методичних рекомендацій для лікарів загальної практики – сімейної медицини з приводу консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування». URL: https://zakononline.com.ua/documents/show/129815___129815

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-16

Як цитувати

КІЦУЛА, Л. М., & КОЗАК, Л. П. (2025). ВІДПОВІДНІСТЬ ХАРЧОВИХ РАЦІОНІВ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ КЛЮЧОВИМ РЕКОМЕНДАЦІЯМ ЩОДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (1), 12–17. https://doi.org/10.11603/1681-2786.2025.1.15335

Номер

Розділ

Здоров'я і суспільство