РОЛЬ ЦЕНТРІВ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я У ВИРІШЕННІ ПРОБЛЕМ ХАРЧУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИЦІ РОЗЛАДІВ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ

Автор(и)

  • А. Г. Шульгай Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України
  • О. В. Сатурський Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України
  • Г. С. Сатурська Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України
  • Н. Я. Панчишин Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України
  • Д. М. Коллінс Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2786.2022.1.13068

Ключові слова:

харчування населення, розлади харчової поведінки

Анотація

Мета: з’ясувати роль центрів громадського здоров’я у формуванні засад та принципів правильної харчової поведінки і раціонального харчування в Україні на сучасному етапі розвитку галузі громадського здоров’я в рамках досягнення Цілей сталого розвитку.

Матеріали і методи. Здійснено аналіз доступних інформаційних ресурсів мережі “Internet”, іноземних фахових видань, медичної бази даних MEDLINE/PubMed за останні п’ять років. Застосовано метод інформаційного пошуку та аналітико-порівняльний метод.

Результати. Центральні і регіональні центри контролю та профілактики захворювань і центри громадського здоров’я у питаннях вирішення проблем харчування населення та профілактики розладів харчової поведінки повинні взяти до уваги, в першу чергу, етіологію розладів харчової поведінки, яка на сьогодні є достатньо гетерогенною, включаючи біологічні, психологічні, пов’язані з розвитком особистості та соціально-культурні аспекти. При дослідженні ролі центрів громадського здоров’я в Україні у формуванні засад та принципів правильної харчової поведінки та раціонального харчування слід приділяти увагу можливостям вирішення цієї проблеми в Україні. Проте не всі центри громадського здоров’я в Україні містять таку інформацію, що потребує вдосконалення їх роботи. Важливо звернути увагу на те, щоб інформація була подана правильно, з урахуванням віку, вподобань, освітнього рівня населення, яке буде найчастіше користуватися цією інформацією.

Висновки. Таким чином, для профілактики розладів харчової поведінки та раціонального харчування в Україні на сучасному етапі розвитку галузі громадського здоров’я серед багатьох засобів, доступних для реалізації,  найбільш ефективними є формування у молоді позитивного ставлення до здорового способу життя, формування об’єктивного сприйняття власного тіла, популяризація правильних засад культури харчування в соціумі і регулярний моніторинг якості харчових продуктів з урахуванням світового досвіду центрів контролю та профілактики захворювань у вирішенні цієї проблеми.

Біографії авторів

А. Г. Шульгай, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

доктор медичних наук, професор кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

О. В. Сатурський, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

студент 5-го курсу медичного факультету Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

Г. С. Сатурська, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

Н. Я. Панчишин, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

кандидат медичних наук, доцент кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

Д. М. Коллінс, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

студентка 2-го курсу медичного факультету Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

Посилання

Pstanova KM Ukrayiny Pro zatverdzhennya norm ta Poryadku orhanizatsiyi kharchuvannya u zakladakh osvity ta dytyachykh zakladakh ozdorovlennya ta vidpochynku vid 29.03.2021 r. № 305 [Resolution of the CM of Ukraine On Approval of Norms and Procedure for the Organization of Nutrition in Educational Institutions and Children’s Health and Recreation Institutions dated 29.03.2021 No. 305]. zakon.rada.gov.ua. Retrieved from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text [in Ukrainian].

Tsentr hromadskoho zdorovya MOZ Ukrayiny [Center for Public Health of the Ministry of Health of Ukraine]. phc.org.ua. Retrieved from: https://phc.org.ua/pro-centr/ustanovchi-dokumenti [in Ukrainian].

Day, S., Bussey, K., Trompeter, N., Hay, Ph., Lonergan, A., & Mitchison D. (2021). Associations of weight- or shape-related bullying with diverse disordered eating behaviors in adolescents. Int. J. Eat. Disord., 54(9), 1641-1651. DOI 10.1002/eat.23573.

Bauer, S., Kindermann, S.S., & Moessner, M.Z. (2017). Prevention of eating disorder: a review. Kinder Jugendpsychiatr. Psychother., 45(5), 403-413. DOI 10.1024/1422-4917/a000506.

CDC and Food Safety. Retrieved from: https://www.cdc.gov/foodsafety/cdc-and-food-safety.html.

Mason, T.B., Mozdzierz, P., Wang, S., & Smith, K.E. (2021). Discrimination and Eating Disorder Psychopathology: A Meta-Analysis. Behav. Ther., 52(2), 406-417. DOI: 10.1016/j.beth.2020.05.003.

Carta, M.G., Preti, A., Moro, M.F., Aguglia, E., Balestrieri, M., Caraci, F., ... Bhugra, D. (2014). Eating disorders as a public health issue: prevalence and attributable impairment of quality of life in an Italian community sample. International Review of Psychiatry, 26(4), 486-492. DOI 10.3109/09540261.2014.927753.

Gaffney, T. A decade without data eating disorder researchers say a gap in CDC survey has left them flying blind. Retrieved from: https://www.statnews.com/2021/12/09/eating-disorders-research-health-cdc/.

Marco, J.H., Tormo-Irun, M.P., Galán-Escalante, A., & Gonzalez-García, C. (2018). Is Cybervictimization Associated with Body Dissatisfaction, Depression, and Eating Disorder Psychopathology? Cyberpsychol. Behav. Soc. Netw., 21(10), 611-617. DOI 10.1089/cyber.2018.0217.

NIMH: Eating Disorders. Retrieved from: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/eating-disorders.

Puhl, R.M., Neumark-Sztainer, D., Bryn Austin, S., Suh, Y., & Wakefield, D.B. (2016). Policy Actions to Address Weight-Based Bullying and Eating Disorders in Schools: Views of Teachers and School Administrators. J. Sch. Health., 86(7), 507-515. DOI 10.1111/josh.12401.

Saturska, H., Shulhai, A., Terenda, N., & Panchyshyn, N. (2021). Public Health In Ukraine. Akkon Schriftenreihe Band 5. Public Health in Ukraine. Akkon Hochschule für Humanwissenschaften: Institute for Research in International Assistance (IRIA). Retrieved from: https://www.akkon-hochschule.de/files/akkon/downloads/publikationen/5_Public%20Health%20in%20Ukraine.pdf.

UNDP IN UKRAINE. SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS. Retrieved from: https://www.ua.undp.org/content/ukraine/en/home/sustainable-development-goals.html.

WHO: Comprehensive implementation plan on maternal, infant and young child nutrition. Retrieved from: https://www.who.int/publications/i/item/WHO-NMH-NHD-14.1.

WHO: Healthy diet. Retrieved from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet.

WHO: Recommendations on the marketing of foods and non-alcoholic beverages to children. Retrieved from: https://www.who.int/publications/i/item/9789241500210.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-07

Як цитувати

Шульгай, А. Г., Сатурський, О. В., Сатурська, Г. С., Панчишин, Н. Я., & Коллінс, Д. М. (2022). РОЛЬ ЦЕНТРІВ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я У ВИРІШЕННІ ПРОБЛЕМ ХАРЧУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИЦІ РОЗЛАДІВ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ . Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, (1), 5–10. https://doi.org/10.11603/1681-2786.2022.1.13068

Номер

Розділ

Здоров'я і суспільство