АНАЛІЗ ВПЛИВУ КАРАНТИННИХ УМОВ НА СПРИЙНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО COVID-19 В ДІТЕЙ ТА ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ

Автор(и)

  • І. В. Куксенко Комунальний заклад вищої освіти Львівської обласної ради «Львівська медична академія імені Андрея Крупинського»
  • Н. Т. Поцюрко Комунальний заклад вищої освіти Львівської обласної ради «Львівська медична академія імені Андрея Крупинського»

DOI:

https://doi.org/10.11603/2411-1597.2023.3-4.14543

Ключові слова:

пандемія COVID-19, карантин, вакцинація, діти, молоді особи

Анотація

Вступ. Діти і молоді особи є вразливою групою в контексті пандемії коронавірусу. Це стосується як фізичного, так і психологічного здоров’я, а також їх освіти та соціального розвитку. Важливо розуміти, як COVID-19 впливає на фізичне здоров’я дітей, включаючи симптоми, хронічні наслідки, ризики та заходи запобігання. Пандемія може мати серйозний психологічний вплив на дітей, спричиняючи стрес, тривожність, відчуття відчуження через обмеження соціальних контактів і переживання втрати рідних чи близьких. Зміни у навчальному процесі через віддалене навчання, обмеження соціальних контактів та інші аспекти пов’язані з пандемією. Вони мають вплив на дітей та молодь. На сьогодні актуальним є питання вакцинації дітей від COVID-19, її ефективності та безпеки. Пандемія впливає на родинні та соціальні відносини, економічну ситуацію сімей та доступ до медичної допомоги. У зв’язку з цим, розуміння і вивчення даних аспектів має велике значення для розробки ефективних стратегій запобігання та управління пандемією, а також для забезпечення оптимального фізичного, психологічного та соціального добробуту дітей.

Мета роботи – методом анонімного анкетування дослідити питання вакцинації дітей та молоді на прикладі Львівської об’єднаної територіальної громади.

Основна частина. Карантинні заходи впливають на всі аспекти життя людей і можуть призвести до серйозних наслідків для їх добробуту. Деякі країни мають обмежений доступ до вакцин через фінансові труднощі або обмежену поставку. Це створює нерівність у захисті населення від вірусу та може збільшити ризик поширення інфекції. Наявність дезінформації та міфів про вакцинацію може зумовити відмову від щеплень і зменшити популярність вакцинації серед деяких груп населення. Деякі молоді особи відчувають страх або невпевненість щодо безпеки та ефективності вакцин, що може призвести до відмови від щеплень. Вакцинація дітей від COVID-19 викликає питання стосовно безпеки та ефективності вакцин для цієї категорії населення. Розв’язання даних проблем вимагає комплексного підходу, що включає сприяння глобальній співпраці, вдосконалення комунікаційних стратегій щодо вакцинації, розробку ефективних програм поставок і логістики, а також дотримання прозорих та етичних принципів у програмах вакцинації.

Висновки. На нашу думку, потрібно підсилити й активізувати одну з украй важливих на сьогодні компетентностей сестри/брата медичних – профілактичні заходи серед населення, особливо молодого віку, а також розширювати інформаційний простір, в якому висвітлювати питання важливості вакцинації населення через доступні засоби отримання інформації, такі, як телебачення, радіо, соціальні мережі тощо.

Посилання

Razmietaieva, Yu.S. (n.d.). Doktryna ta praktyka zakhystu prav liudyny [Doctrine and practice of human rights protection] [Electronic resource]. Retrieved from: https://cutt.ly/SYnXgyy [in Ukrainian].

Vaktsynatsiia ditei proty COVID-19 – chy bezpechno, iakoiu vaktsynoiu ta yak vidbuvaetsia v Ukraini? [Vaccination of children against COVID-19 – is it safe, which vaccine and how it happens in Ukraine?] [Electronic resource]. Retrieved from: https://cutt.ly/RYnXmqP [in Ukrainian].

Vaktsynatsiia pidlitkiv proty COVID-19 v Ukraini: pro shcho varto znaty? [Vaccination of adolescents against COVID-19 in Ukraine: what is worth knowing?] [Electronic resource]. Retrieved from: https://cutt.ly/aYnXOWq [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-29

Як цитувати

Куксенко, І. В., & Поцюрко, Н. Т. (2024). АНАЛІЗ ВПЛИВУ КАРАНТИННИХ УМОВ НА СПРИЙНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО COVID-19 В ДІТЕЙ ТА ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ. Медсестринство, (3-4), 53–57. https://doi.org/10.11603/2411-1597.2023.3-4.14543

Номер

Розділ

Статті