ОХОРОНА ПРАЦІ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ. ОХОРОНА ПРАЦІ МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ В ОПЕРАЦІЙНОМУ БЛОЦІ

Автор(и)

  • Н. М. Ціцюра Комунальний заклад вищої освіти Львівської обласної ради «Львівська медична академія імені Андрея Крупинського
  • У. Ю. Безкоровайна Комунальний заклад вищої освіти Львівської обласної ради «Львівська медична академія імені Андрея Крупинського

DOI:

https://doi.org/10.11603/2411-1597.2023.3-4.14542

Ключові слова:

охорона праці, заклади охорони здоров’я, інфекційний контроль

Анотація

Вступ. Система охорони праці – невід’ємна складова будь-якої сфери діяльності, зокрема медичної, де вона має особливе значення через високий рівень відповідальності за здоров’я і життя пацієнтів. Операційний блок є одним з найбільш складних і вимогливих місць для роботи медичного персоналу, де він стикається з численними професійними ризиками та викликами. У цьому контексті правові аспекти охорони праці набувають особливого значення, оскільки вони визначають права й обов’язки працівників і роботодавців, а також стандарти безпеки та заходи, спрямовані на запобігання і мінімізацію ризиків для здоров’я працівників. У даному дослідженні розглянуто питання охорони праці медичного персоналу в операційному блоці, зокрема його правові аспекти та заходи, необхідні для забезпечення безпеки та здоров’я працівників.

Мета роботи – проаналізувати нормативно-правову базу охорони праці медичного персоналу, розкрити вимоги до охорони праці в операційному блоці.

Основна частина. Рівень безпеки будь-яких робіт (діагностичних, лікувальних тощо), пов’язаних з наданням медичної допомоги населенню, значною мірою залежить від рівня правового забезпечення питань, тобто від якості й повноти викладення відповідних вимог у законах та інших нормативно-правових актах. Відповідно до законодавства України, підприємство повинно забезпечити всім своїм працівникам безпечні та нешкідливі умови праці й несе відповідальність за будь-яку шкоду, заподіяну їх здоров’ю і працездатності. Операційний блок являє собою комплекс спеціально забезпечених приміщень, призначених для проведення хірургічних операцій. Оцінка умов праці медичного персоналу повинна включати сукупну дію всіх елементів виробничого середовища на організм людини. Із цією метою необхідно проаналізувати умови праці в рамках кожного структурного підрозділу підприємства і розробити систему профілактичних заходів щодо створення здорових та безпечних умов праці.

Висновки. Охорона праці медичного персоналу спрямована на збереження життя, здоров’я та підтримання працездатності медичних працівників під час їх професійної діяльності. Особливі вимоги ставлять до охорони праці в операційному блоці, висока технічна стійкість і ризики потребують відповідних заходів для забезпечення безпеки та здоров’я працівників. Належна організація і впровадження цих заходів в операційному блоці сприяють створенню найбільш комфортних та безпечних умов праці для медичного персоналу, що, у свою чергу, позитивно впливає на якість і результативність надання медичних послуг.

Посилання

Salmanov, A.H. (2017). Pravove zabezpechennia okhorony pratsi [Legal provision of labor protection]. Zhurnal zastupnyka holovnoho likaria – Journal of the deputy chief physician, 2, 32-47 [in Ukrainian].

Yavorovskyi, O.P., Serheta, I.V., Paustovskyi, Yu.O., & Zenkina, V.I. (2021). Okhorona pratsi v medychnii haluzi: pidruchnyk [Labor protection in the medical field: textbook]. Kyiv: VSV «Medytsyna» [in Ukrainian].

Yaremko, Z.M. (2020). Okhorona pratsi: navchalnyi posibnyk [Labor protection: a textbook]. Lviv: vydavnychyi tsentr LNU im. I. Franka [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-29

Як цитувати

Ціцюра, Н. М., & Безкоровайна, У. Ю. (2024). ОХОРОНА ПРАЦІ: ПРАВОВІ АСПЕКТИ. ОХОРОНА ПРАЦІ МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ В ОПЕРАЦІЙНОМУ БЛОЦІ. Медсестринство, (3-4), 40–45. https://doi.org/10.11603/2411-1597.2023.3-4.14542

Номер

Розділ

Статті