ТОКСИЧНІСТЬ ФУЛЕРЕНІВ: ОЦІНКА РИЗИКУ ЇХ ВПЛИВУ НА ЗДОРОВ'Я ЛЮДЕЙ

Автор(и)

  • Л. М. Палиця Ternopil State medical University
  • С. О. Ястремська
  • М. М. Корда

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2557.2013.v15.i3.2119

Анотація

У статті аналітично опрацьовано нові літературні дані про вплив фулеренів на здоров 'я людини. Акцентовано увагу на тому, що вивчення фулеренів стає все більш актуальним у зв'язку з їх антиоксидними і антирадикальними властивостями. На сьогодні фулерени застосовують для цільової доставки лікарських засобів, при виготовленні косметичних засобів, в енергетичній галузі. Виробництво фулеренів та їх використання, як очікується, зростатимуть у геометричній прогресії протягом наступного десятиліття. Вказується на те, що в літературі недостатньо даних про токсичність фулеренів при різних шляхах їх введення в організм, що може мати вирішальне значення при тривалому контакті з ними.

Зроблено висновок, що роботи щодо токсичності фулеренів повинні чітко характеризувати тестовані матеріали, зважаючи на те, що сучасні тести на токсичність не розробляли спеціально для наночастинок. Тому необхідно запропонувати нові парадигми тестування для оцінки й аналізу токсичності наночастинок. Наголошується на тому, що методологія оцінки ризику, яку на даний час використовують для аналізу хімічної речовини, потребує адаптації з урахуванням специфічних властивостей наночастинок.

Біографія автора

Л. М. Палиця, Ternopil State medical University

Medical Biochemistry, Prof.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-12-17

Як цитувати

Палиця, Л. М., Ястремська, С. О., & Корда, М. М. (2013). ТОКСИЧНІСТЬ ФУЛЕРЕНІВ: ОЦІНКА РИЗИКУ ЇХ ВПЛИВУ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДЕЙ. Медична хімія, 15(3). https://doi.org/10.11603/1681-2557.2013.v15.i3.2119

Номер

Розділ

Огляди