РОЗРОБКА СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ СУМИ ФЛАВОНОЇДІВ В ЕКСТРАКТАХ ЧЕБРЕЦЮ ПОВЗУЧОГО
DOI:
https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i2.11366Ключові слова:
чебрець повзучий, флавоноїди, кількісне визначення, спектрофотометрія, критерії прийнятностіАнотація
Вступ. На сьогодні помітно зростає науковий інтерес до вивчення флавоноїдів у лікарській рослинній сировині, що пов’язано з їх високою біологічною активністю та різноплановою фармакологічною дією. Доступним і перспективним джерелом БАР є чебрець повзучий (ЧП). Як свідчать літературні дані, препарати на його основі широко використовують у народній і практичній медицині, що робить ЧП актуальним на сьогодні для розробки нових вітчизняних рослинних препаратів. Розробка нового муколітичного засобу на основі густого екстракту ЧП і ефірної олії чебрецю звичайного передбачала одержання рідкого і густого екстрактів ЧП. За технологією отримано екстракти із задовільними фармако-технологічними властивостями та максимальним і стабільним вмістом БАР досліджуваної сировини. З метою стандартизації трави ЧП як показник якості, серед інших, було обрано склад і вміст флавоноїдів та гідроксикоричних кислот. Складні комбінації БАР, що наявні в екстрактах, вимагають використання сучасних методів аналізу для їх стандартизації і в майбутньому – готового лікарського засобу, тому доречним є проведення їх ідентифікації та кількісного визначення. Після виконання якісного аналізу БАР у цих екстрактах необхідно визначити також їх кількісний вміст, що дозволить запропонувати кількісний показник якості та обрати критерії прийнятності.
Мета дослідження – розробити методику кількісного визначення суми флавоноїдів у рідкому і густому екстрактах чебрецю повзучого та обрати відповідні критерії прийнятності.
Методи дослідження. У цьому дослідженні використовували спектрофотометр марки “Cary-50”, (ФСЗ) апігенін (Fluka), екстракти чебрецю повзучого, етиловий спирт 60 % (об/об), 3 % розчин алюмінію хлориду Р.
Результати й обговорення. Вміст флавоноїдів в одержаних екстрактах ЧП визначали методом диференціальної спектрофотометрії за реакцією утворення фотометрованої сполуки з алюмінію хлоридом. Кількісний вміст флавоноїдів у досліджуваних екстрактах ЧП коливався у певних межах і визначався їх вмістом у вихідній сировині та відтворюваністю технології екстракту. Для їх стандартизації можна запропонувати кількісним критерієм якості вміст флавоноїдів: для рідкого екстракту – не менше 0,03 %, для густого – не менше 2,5 % у перерахунку на апігенін.
Висновки. Розроблено методику кількісного визначення суми флавоноїдів у екстрактах чебрецю повзучого. У результаті визначено їх кількісний вміст та запропоновано критерії прийнятності.
Посилання
Krykova, A.V. (2006). Biologicheskaya aktivnost rastitelnykh istochnikov flavonoidov [Biological activity of flavonoid plant sources]. Farmatsiya – Pharmacy, 54 (3), 17-18 [in Russian].
Hrushchenko, L., & Rak, V. (2010). Chebretsevyi rai. Vysoki tekhnolohii Lubenskoi doslidnoi stantsii likarskykh roslyn Instytutu ahroekolohii UAAN [Thyme paradise. High technologies of Lubensk Medicinal Plants Research Station of the Institute of Agroecology of the UAAS]. Farmatsevt – praktyk: nauk.-popul. ta stanovo-pobutovyi zhurn. – Pharmacist – Practitioner: Popular Science and Estate Journal, 9, 26-28 [in Ukrainian].
(2009). Thyme oil. Monograph N: 1374.Concerned also monograph N 865 (Thymi herba) and N 1891 (Serpylli herba). – PA/PH/ Exp. 13A/T (09) 35 1 R. – Strasbourg: European Department for the Quality of Medicines.
Kohlmünzer Stanisław (2007). Farmakognozja Podręcznik dla studentów farmaciji i Wydanie v unowocześ nione. Warszawa: Wydownictwo 5. Lekarskie PZWL.
Sokolov, S.Ya. (2000). Fitoterapiya i fitofarmakologiya: rukovodstvo dlya vrachey [Phytotherapy and phytopharmacology: a guide for doctors]. Moscow: MIA [in Russian].
Zarivna, N.O., Vronska, L.V., & Hroshovyi, T.A. (2012). Pat. Ukrainy, Sposib otrymannia ridkoho ekstraktu chebretsiu povzuchoho [The method of obtaining liquid creeping thyme extract]. No. 73543 MPK51 S 11 V 1/10, A 61 K 9/08, A 61 K 35/00; Biul. No. 18 [in Ukrainian].
Zarivna, N.O. (2019). Vyvchennia rezhymiv zhushchennia pry oderzhanni hustoho ekstraktu chebretsiu povzuchoho [The study of the modes of condensation in obtaining a thick creeping thyme extract]. Medychna ta klinichna khimiia – Medical and Clinical Chemistry, 4 (21), 134-141 [in Ukrainian].
Zarivna, N.O., & Vronska, L.V. (2012). Do pytannia standartyzatsii travy chebretsiu povzuchoho za vmistom flavonoidiv [On the standardization of thyroid creeping by the content of flavonoids]. Upravlinnia, ekonomika ta zabezpechennia yakosti v farmatsii – Management, Economics and Quality Assurance in Pharmacy, 5 (25), 21-27 [in Ukrainian].
Bagirova, V.L., & Severtseva, V.A. (Eds.). (2001). Nastoyky, ekstrakty, eliksiry i ikh standartyzatsiya [Tinctures, extracts, elixirs and their standardization]. Saint-Petersburg: Spets. Lit [in Russian].
(2015). Derzhavna Farmakopeia Ukrainy: v 3 t. [State Pharmacopoeia of Ukraine:in 3 vol.]. State Enterprise "Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center for the Quality Medicines" [in Ukrainian].
Bazylko Agnieszka (1998). Badania porownawcze flawonoidow zawartych w Thymi herba et extracta. II Konferencia Flavonoidy i ich zastosowanie, Rheszow.
Zarivna, N.O., & Vronska, L.V. (2012). Standartyzatsiia ridkoho ekstraktu chebretsiu povzuchoho [Standardization of liquid creeping thyme extract]. Ukrainskyi biofarmatsevtychnyi zhurnal – Ukrainian Biopharmaceutical Journal, 5-6, 108-112 [in Ukrainian].