ПОКРАЩЕННЯ ПРОФІЛАКТИКИ ВТОРИННОГО ІНФІКУВАННЯ ОПІКОВИХ РАН ПАЦІЄНТІВ З ТЕРМІЧНИМИ УШКОДЖЕННЯМИ ШКІРНИХ ПОКРИВІВ - Popadyuk, O. Ya.; Kirshak, K. B.; Voloshyn, M. M. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2020)
Опікові пошкодження є видом травматизму, що зустрічається на сьогодні найчастіше. Мета – покращити профілактику вторинного інфікування у хворих із термічними опіками шкірних покривів І та ІІа ступенів шляхом застосування сучасних інноваційних полімерних покриттів. Матеріал і методи. В основу роботи покладені результати спостережень за 30 хворими з опіковими ураженнями шкірних покривів І та ІІа стадій. В основну групу входило 15 хворих, котрим при перев’язці додатково застосовували полімерні плівки, а у контрольній групі (15 хворих) використовували при перев’язці традиційні марлеві вологовисихаючі пов’язки. Застосована нами біодеградуюча полімерна плівка «Біодеп-нано» (Пат. № 110594 Україна, МПК 2016.01) у своєму складі містить желатин, полівініловий спирт, молочну кислоту, гліцерин та нанорозмірний оксид цинку (30 нм) й виготовляється як «Засіб гігієнічно-профілактичний. Біодеградуюча полімерна плівка «Біодеп-нано» 50 г згідно з ТУ У 20.4-2950221612-001:2017». Результати. Отримані дані мікробіологічного дослідження продемонстрували, що у 14 хворих основної групи (93 %), рівень бактерій був нижче значення 105 КУО/мл протягом усього терміну спостереження, що є непатогенним значенням, рівень бактерій поступово зменшувався. У 1 хворого (7 %) рівень висіяного St. Aureus був вище 16´105 КУО/мл. Загоєння опіку І ст. у основній групі відбувалось на (8,2±0,7) добу, а у контрольній групі – на (10,5±1,4) добу, що обумовлено вторинним інфікуванням у контрольній групі. У пацієнтів з ІІа стадією опіку загоєння відбувалось на (16,4±1,8) добу, а у пацієнтів з контрольної групи – на (18,7±1,6) добу. Висновок. Використання ранових покриттів на пінній основі, порівняно з використанням традиційного лікування, продемонструвало високу ефективність як у лікуванні, так і в профілактиці вторинного інфікування ран.