ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІМУННОГО СТАТУСУ ПРИ РІЗНИХ ТИПАХ ПЕРЕБІГУ У ХВОРИХ ІЗ СПОРАДИЧНОЮ ТА СІМЕЙНОЮ ФОРМАМИ РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ - Voloshina, N. P.; Nehreba, T. V.; Pohuliaieva, T. M.; Kirzhner, V. M. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2020)
В останні десятиліття переконливо доведена провідна роль імунопатологічних порушень у патогенезі розсіяного склерозу (РС). Однак, складний і неоднозначний характер клініко-імунологічних взаємовідносин при різних типах перебігу РС, з урахуванням спадкової обтяженості цього захворювання, потребують подальшого вивчення. Матеріал і методи. Проведено аналіз 197 імунограм у хворих з різними типами перебігу РС при спорадичній і сімейній формах: 110 – у хворих з спорадичною і 27 – з сімейною формами при рецидивному перебігу (РП); 41 – з спорадичною і 19 – з сімейною формами при прогредієнтних типах перебігу (ПП) РС. Для визначення клітинної і гуморальної ланок імунітету в сироватці крові досліджували 16 показників у межах нормативних значень, вище і нижче норми. Результати. Проведений аналіз показав, що при двох формах з РП був виявлений виражений дефіцит регуляторної клітинної ланки (СD4 та СD8) і підвищений вміст лімфоцитотоксичних аутоантитіл (р<0,05). При сімейній формі з РП достовірно переважало число досліджень з підвищенням IgМ і комплементу в поєднанні з лейкопенією і В-лімфоцитозом (р<0,05). При ПП РС для спорадичної форми були достовірно підвищені комплемент, імунні комплекси і лімфоцитотоксичні аутоантитіла. За допомогою математичного (метод пермутації) і статистичного (таблиці спряженості) аналізів отримані: достовірні числові відмінності між формами; середня кількість відхилень від норми за всіма імунологічними показниками; зв’язки між парами ознак за критерієм хі-квадрат з перебором всіх можливих пар з 16 імунологічних показників. У результаті проведених досліджень були отримані істотні відмінності в структурній організації імунного дисбалансу для спорадичної і сімейної форм РС, які диференційовано зачіпали як клітинну і гуморальну ланки імунітету, так і інтегральні показники, отримані за допомогою математичних методів.