ФАРМАКОТЕРАПІЯ КОГНІТИВНОГО ДЕФІЦИТУ ПРИ ЕПІЛЕПСІЇ - Azizova, R. B.; Abdulaeva, N. N. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2020)
В останні роки значна увага дослідників присвячена проблемі когнітивного функціонування пацієнтів при різних неврологічних захворюваннях. Проблема наростання когнітивного дефіциту розглядається в тісному зв’язку з прогресуванням патологічного процесу, в тому числі й при епілепсії у дорослих. Основна частина. На підставі ретельного і глибокого аналізу літератури в статті розглядаються проблеми когнітивних розладів при епілепсії і можливості фармакотерапії, націленої на запобігання виникненню когнітивних і психоемоційних розладів. У дорослих і літніх людей тривалий анамнез епілепсії та інші фактори можуть призводити до інтелектуально-мнестичних порушень, аж до деменції, виражених психічних розладів, які є більш ригідними до терапії та психологічної корекції. Ці проблеми можуть бути пов’язаними з неадекватним і несвоєчасним підбором антиепілептичних препаратів, тому фармакологічно і клінічно обґрунтований вибір АЕП у пацієнтів з епілепсією при наявності когнітивних, а часто і афективних розладів, є серйозним завданням і вимагає окремого розгляду. Висновок. Епілепсія характеризується епілептичними нападами та когнітивним дефіцитом, особливо у дорослих і літніх хворих. Між когнітивними порушеннями і локалізацією пароксизмального вогнища є чіткий взаємозв’язок. Запобігання появі когнітивних і когнітивно-афективних розладів сьогодні є найважливішим завданням фармакотерапії епілепсії.