ЗАСТОСУВАННЯ BACILLUS CLAUSII ПРИ ХРОНІЧНОМУ ПАНКРЕАТИТІ - Koval, V. Y.; Archiy, E. Y.; Chundak, S. S. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2018)
В статті приведені результати дослідження мікробіоценозу товстої кишки у хворих на хронічний панкреатит з порушенням екскреторної функції. В дослідження включено 21 хворих хронічним панкреатитом віком від 38 до 51 років. Критеріями включення в дослідження були пацієнти, в яких замісна ферментна терапія не приводила до повного покращення клінічного перебігу захворювання – залишалося порушення стільця у вигляді несформованого калу більше 2-х разів на добу, метеоризм. Оцінювали склад мікробної флори хворих хронічним панкреатитом до лікування та після корекції порушень мікробного складу товстою кишки з метою включення Bacillus clausii протягом 10 днів на фоні стандартної терапії – панкреатин 25-50000 у вигляді мінімікросфер на прийом їжі та інгібітора протонної помпи – омепразол 20 мг ранком до їди. У 95% хворих на хронічний панкреатит виявлено порушення мікрофлори товстої кишки: дисбактеріоз І ступеня у 28,57% хворих, дисбактеріоз ІІ ступеня у 42,85% та дисбактеріоз ІІІ ступеня у 23,8%. Включення в лікування ентерожерміни форте сприяло покращенню мікробіоценозу товстої кишки поряд з покращенням клінічного перебігу захворювання. У 71% хворих спостерігалося достовірне відновлення кишкової флори – підвищувався рівень біфідо- та лактобактерій, зменшувалася кількість рівня загальної E.coli і зі слабко вираженими ферментативними властивостями та Klebsiela pnevmonia, Enterobacter. Після проведеного лікування прояви дисбіозу відмічено у 29% хворих: у 19% - дисбіоз І ступеня та у 10% - дисбіоз ІІ ступеня. Висновки. 1. У хворих на хронічний панкреатит у 95% спостерігаються порушення мікробіоценозу товстої кишки, що супроводжуються різними ступенями дисбіозу. 2. Включення в лікування поряд із стандартною терапією ентерожерміни форте 1 флакон на добу протягом 10 днів сприяє покращенню клінічного перебігу, що супроводжується нормалізацією випорожнень хворого, зникненням метеоризму.