СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЯКОСТІ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА СЕРЦЕВУ НЕДОСТАТНІСТЬ В УМОВАХ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - Lapasov, S. Kh.; Khakimova, L. R.; Mardanova, M. E.; Khalilova, N. M. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2017)
Резюме. Дана стаття присвячена оцінці поширеності та якості лікування хворих із серцевою недостатністю в умовах первинної ланки медико-санітарної допомоги за останні 5 років. Були відібрані і аналізувати амбулаторні карти 125 хворих із серцевою недостатністю різної етіології, які перебувають на обліку в сільському лікарському пункті (СВП). З них 77 жінок (61,6%) і 48 чоловіків (38,4%). В процесі оцінки якості медичної допомоги хворим із серцевою недостатністю були виявлені відсутність стандартів і протоколів лікування серцевої недостатності, засновані на доказовій медицині. Також спостерігається дефіцит лікарів загальної практики, які володіють теоретичними знаннями і практичними навичками лікування серцевої недостатності на сучасному рівні. Велика частина хворих, які страждають серцевою недостатністю не отримують адекватного немедикаментозного і медикаментозного лікування, заснованого на доказовій медицині.