ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ ТА ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТАТУСУ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ - Kitura, O. Ye.; Potyazhenko, M. M.; Nevojt, A. V.; Sokolyuk, N. L.; Velychko, Ye. O. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2017)
В зв’язку із важливістю і недостатньою кількістю досліджень, що відображають рівень психоемоційного стану хворих на хронічний панкреатит, метою роботи було оцінити якість життя та ступінь тривожності у хворих на ХП. У 68 хворих на ХП оцінені за візуальною аналоговою шкалою – інтенсивність больового синдрому, за опитувальником GSRS – якість життя, за опитувальником Ч.Д.Спілбергера-Ю.Л.Ханіна – наявність тривожних розладів. Встановлено, що у хворих на ХП наявні вищий рівень реактивної та особистісної тривожності, ніж в групі контролю, відмічаються погіршення якості життя, суттєві зміни в психоемоційному статусі, погіршення якості життя має прямий зв'язок з виразністю больового, діарейного синдромів.