РАННЯ ДІАГНОСТИКА РЕСПІРАТОРНОГО ОКСАЛОЗУ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ ТА КОМОРБІДНОЇ СЕЧОКАМ’ЯНОЇ ХВОРОБИ І ПІЄЛОНЕФРИТУ - Viligorska, K. V.; Khukhlina, O. S. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2017)
РЕЗЮМЕ. Вступ. Згідно з рекомендаціями Європейської асоціації респіраторної медицини, коморбідність хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) та сечокам’яної хвороби на тлі хронічного пієлонефриту може вважатись респіраторним оксалозом. Оскільки такий стан є недостатньо вивченим і його терапія відрізняється від стандартної, необхідний зручний діагностичний метод для його запобігання. Мета – встановити діагностичну цінність спектроскопії щодо ранньої діагностики респіраторного оксалозу. Матеріал та методи. Було обстежено 60 пацієнтів із сечокам’яною хворобою оксалатного ґенезу на тлі хронічного пієлонефриту та ХОЗЛ різного ступеня тяжкості. Окрім стандартних клінічних аналізів сечі та крові пацієнтам була виконана спектрометрія (поляриметрія) сечі та мокротиння, спірометрія. Статистичну обробку проводили за допомогою програми IBM SPSS Statistics 20. Результати. У пацієнтів із коморбідним ХОЗЛ, пієлонефритом та сечокам’яною хворобою оксалатного ґенезу при проведенні спірометрії було встановлено що приріст показника об’єму форсованого видиху за першу секунду (ОФВ1) після проби із бронходилататором сальбутамолом склав 4,7±1,2 %, що на 23,3 % нижче від значень аналогічного показника у пацієнтів із ХОЗЛ з ізольованим перебігом без ниркової патології (р<0,05). Така низька зворотність бронхообструктивного синдрому є характерною для респіраторного оксалозу. Сечу та мокротиння пацієнтів було досліджено за допомогою спектроскопії при довжині хвиль 230–250 нм. При спектроскопії сечі та мокротиння хворих на ХОЗЛ та сечокам’яну хворобу оксалатного ґенезу і пієлонефрит було виявлено наявність кристалів оксалату кальцію, що підтверджують наявність оксалозу. Проведений ROC-аналіз вказує на високу діагностичну значимість показника оптичної густини мокротиння при довжині хвилі 230–250 нм у діагностиці респіраторного оксалозу (AUROC для даної патології склала 0,993 (95 % ДІ 0,954–0,999; р<0,001), що свідчить про відмінну якість даного критерію).