СТВОРЕННЯ ФОРМУЛИ СКРИНІНГУ ГІПОВІТАМІНОЗУ РЕТИНОЛУ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ПАНКРЕАТИТІ В АМБУЛАТОРНИХ УМОВАХ - Babinets, L. S.; Halabitska, I. M.; Haydarzhi, S. G. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2017)
У хворих на хронічний панкреатит часто розвивається гіповітаміноз ретинолу, який бере участь в окисно-відновних процесах, регуляції синтезу білків, сприяє нормальному обміну речовин, функції клітинних і субклітинних мембран, відіграє важливу роль у формуванні кісток і зубів, а також жирових відкладень. Метою роботи було створення формулу прогнозування дефіциту ретинолу на основі встановленими нами предикторних факторів: рівень холестерину, об’єм м’язів плеча, УЗ-критерії та критерії копрограми. Для персоніфікованого прогнозування дефіциту ретинолу в хворих на хронічний панкреатит застосували встановлені попередніми дослідженнями фактори формування і глибини дефіциту ретинолу як показового прояву полінутрієнтної недостатності. Ці показники є доступними для визначення у практиці лікарів первинної медичної допомоги. Запропонована математична модель прогнозування дефіциту ретинолу в хворих на хронічний панкреатит створена на основі доступних для визначення характеристик хронічний панкреатит. Формулу можна використовувати для виділення груп ризику за виникненням зниження рівня вітаміну А серед хворих на ХП для своєчасного проведення профілактичних і лікувальних заходів по корекції втрати ретинолу, що особливо актуально для рівня первинної медичної допомоги.